
Varför är PFAS så farligt?
Mattias Öberg är en av Sveriges främsta toxikologer och författare till boken Ingen anledning till oro – Sanningen om PFAS och Sveriges största giftskandal. Vi ställde några frågor till honom om den kommande boken.
– ”Sveriges största giftskandal” är ämnet för din bok. Varför är just PFAS så farligt?
PFAS utvecklades för att vara extremt hållbart och bryts inte ner i miljön. De är evighetskemikalier som har lätt att sprida sig i mat och vatten. Vissa varianter ansamlas i kroppen och kan öka risken för en rad olika sjukdomar som cancer och hormonsjukdomen PCOS. Dessutom påverkas immunsystemet och fosterutvecklingen negativt.
– Och vari består skandalen?
Efter PFAS-rättegången i Blekinge ville jag förstå varför det kunde gå så illa utan att någon slog larm. Det jag upptäckte var betydligt värre än jag kunnat ana. Kunskapen om riskerna med PFAS hade funnits sedan decennier, men dolts av industrin. Samtidigt var det tydligt att forskare och myndigheter i Sverige inte klarat uppgiften att skydda dricksvattnet. Trots detta lämnades de drabbade helt utan stöd. Beskedet som invånarna fick var att det inte fanns någon anledning för oro.
Kunskapen om riskerna med PFAS hade funnits sedan decennier, men dolts av industrin
– Du är toxikolog och forskare – men också vetenskapskommunikatör med flera poddar i bältet och till och med en Guldörat-utmärkelse för Årets avslöjande för din podd Spotify Dok: Mörkt vatten (som också handlar om PFAS-skandalen). Hur upplever du att arbetet med en bok skiljer sig från det berättande du tidigare ägnat dig åt?
Bokens dramaturgi och stil har hämtat mycket från mina tidigare poddar. Det är ett högt tempo och flera olika röster som gestaltar en komplex fråga. Jag tror inte på att skriva läsaren på näsan utan vill låta tankarna växa fram naturligt. Fördelen med en bok är att man inte behöver återupprepa saker då läsaren själv kan stanna upp och reflektera, men visst saknar jag ibland möjligheten att lägga in ljudeffekter och musik.
– Vad blev du mest överraskad över under researcharbetet med podden och boken?
Jakten på fakta och ansvar har förändrat min syn på forskningen – att kunskap och makt är så tätt sammanflätade. Hotet mot människors hälsa består inte bara av brist på kunskap utan att okunskapen ibland är konstruerad genom strategisk påverkan som utnyttjar akademins inneboende svagheter. I min egen forskning använder jag termen captured science – fångad vetenskap.
Jakten på fakta och ansvar har förändrat min syn på forskningen
– Vad hoppas du att boken ska betyda för de drabbade människorna i Kallinge – och för alla oss som med största säkerhet också har höga PFAS-halter i blodet …?
Hopp och upprättelse. Genom att uppmärksamma deras lokala kamp vill jag visa hur enskilda människor faktiskt kan göra skillnad. Samtidigt vill jag att omgivningen ska förstå hur frågan egentligen berör oss alla och kommande generationer. Att både kunskapen och makten förs tillbaka till de drabbade känns jätteviktigt. Och vi är ju faktiskt alla drabbade genom att vi har evighetskemikalien i våra ådror.