Utkommer i september 2023

Vakna, mitt folk! Det judiska Europa mellan den franska revolutionen och den ryska

 

Augustprisnominerade Vakna, mitt folk! av Eva Ekselius, formgivning Nina Ulmaja.

SAGT OM BOKEN

”Tiden mellan de två stora revolutionerna, den franska och den ryska, är fylld av konvulsioner och genombrott. Det är också nu som den judiska kulturen går från att vara sluten och traditionsbunden till att bli en central kraft i formandet av det nya Europas kultur, politik och samhälle. I Vakna mitt folk! tecknas initierat de stora tidsrörelserna, men läsaren får också, fascinerande nära, följa en rad enskilda individers livsval och öden. Eva Ekselius berättarförmåga ger läsaren en enastående insyn i det skede som sedan skulle överskuggas av Förintelsen.”
Augustjuryns motivering

”En del (eller kanske rentav mycket) av det Ekselius skildrar är känt sedan tidigare. Men då som brottstycken. Här fogas delarna samman till en helhet som både berättar något om den europeiska kontinentens utveckling och om det judiska bidraget till det vi kallar historien. På sista sidan är det redan 1917: Vinterpalatset stormas. Kanske är det då 1800-talet dör. Men innan dess vilken värld inte bara av dikter och symfonier, utan också av vansinniga irrläror, kabbalistisk mystik, fackföreningar, kongresser, underjordiska fabriker som tillverkar bomber! Man borde varit där, och tack vare Ekselius kan man ta sig dit igen.”
Jens Christian Brandt (Dagens Nyheter)

”Eva Ekselius bok tar tid att läsa. Det blir många små biografier om poeter och publicister. Då och då prövas tålamodet. Ibland blir det mer allmän kulturhistoria än specifikt judisk. Men varje kväll somnar jag med den förväntansfulla vissheten att kunna fortsätta läsa nästa dag: om statusskillnaderna mellan jiddisch och hebreiska, om de anarkistiska bombmakarna i tsarernas Ryssland, om grälen på de första sionistkongresserna – om en diskriminerad minoritets tilltrasslade kamp för erkännande och rättvisa. Enastående.”
Per Wirtén (Sydsvenskan)

”Eva Ekselius bok om judisk historia mellan två revolutioner är ett mäktigt verk i alla avseenden. 500 sidor i storformat, en käll- och litteraturförteckning som tycks aldrig ta slut, en ännu längre notförteckning, oumbärliga person- och sakregister, dessutom rikt illustrerad (den sortens utgivning ser sällan dagens ljus nuförtiden). Men framför allt är boken mäktig till sitt innehåll, det är närmast en heroisk bedrift att så initierat skildra 128 år av judisk historia, med skeendet i Europa som en fond, men lika mycket som en del av samma historia.”
Gregor Flakierski (Magasin Opulens)

OM DEN AUGUSTNOMINERADE BOKEN

 Tiden mellan den franska och ryska revolutionen är inte bara en av västerlandets mest dynamiska epoker präglad av kulturella, industriella och demokratiska genombrott. Det är också tiden då judarna går från att vara en inåtvänd minoritet till att bli en bärande del av europeiskt samhällsliv.

Med utgångspunkt i Berlin, Wien, Vilnius och Odessa följer Eva Ekselius judiska män och kvinnor från alla samhällsskikt samt hur de kom att forma 1800-talets Europa. Det här är berättelsen om det judiska livet, i all sin mångfald, före Förintelsen – en lika blomstrande som dramatisk era vi måste påminnas om, eftersom västerlandet aldrig blivit vad det är utan det judiska Europa.

Eva Ekselius Vakna, mitt folk! är ett samtida mästerverk, både sett till sin medryckande sakprosa och det unika forskningsbidrag som berättelsen vilar på.

LÄS ETT UTDRAG

INTERVJU MED FÖRFATTAREN

OM FÖRFATTAREN

Eva Ekselius (f. 1942) är disputerad litteraturvetare och en av Sveriges mest välrenommerade journalister, verksam på Dagens Nyheters kulturredaktion 1968–2007. Hon har specialiserat sig på forskning om judisk kultur, religion och historia.

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Volante-shop Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.

E-bok
Finns på Bokus

Pressbilder