Utkommer i september 2023

Vakna, mitt folk! Det judiska Europa mellan den franska revolutionen och den ryska

KÖP BOKEN

OM BOKEN

HISTORIA. Tiden mellan den franska och ryska revolutionen är inte bara en av västerlandets mest dynamiska epoker präglad av kulturella, industriella och demokratiska genombrott. Det är också tiden då judarna går från att vara en inåtvänd minoritet till att bli en bärande del av europeiskt samhällsliv.

Med utgångspunkt i Berlin, Wien, Vilnius och Odessa följer Eva Ekselius judiska män och kvinnor från alla samhällsskikt samt hur de kom att forma 1800-talets Europa. Det här är berättelsen om det judiska livet, i all sin mångfald, före Förintelsen – en lika blomstrande som dramatisk era vi måste påminnas om, eftersom västerlandet aldrig blivit vad det är utan det judiska Europa.

Eva Ekselius Vakna, mitt folk! är ett samtida mästerverk, både sett till sin medryckande sakprosa och det unika forskningsbidrag som berättelsen vilar på.

LÄS ETT UTDRAG

INTERVJU MED FÖRFATTAREN

OM FÖRFATTAREN

Eva Ekselius (f. 1942) är disputerad litteraturvetare och en av Sveriges mest välrenommerade journalister, verksam på Dagens Nyheters kulturredaktion 1968–2007. Hon har specialiserat sig på forskning om judisk kultur, religion och historia.

Pressbilder