Utkommer vintern 2024

Mot döden: En radikalt livsbejakande filosofi

Ett uppror mot döden. En ny, optimistisk filosofi för livet. Mot döden bygger på de populära kurser som filosofen Patrick Linden hållit under flera år vid New York University där han verkade som adjungerad professor i teknik, kultur och samhälle. Två exempel på kurser är Death, longevity and values samt Ethics and technology.

”Jag blev positivt överraskad (men inte övertygad), det är skrivet med schwung och demagogiskt på ett skojigt sätt.”
– Torbjörn Tännsjö

Läs ett smakprov ur boken här!
Läs en intervju med författaren här!

Bara för att döden är naturlig och oundviklig, argumenterar Patrick Linden, behöver vi inte acceptera den. Linden menar tvärtom att vi behöver påminna oss om att döden är ond – och att vi på allvar borde börja göra motstånd inte bara fysiskt utan också filosofiskt.

Mot döden är den första helomfattande filosofiska argumentationen mot vår kulturella acceptans av döden. Precis som Martin Hägglunds Vårt enda liv eller Jonna Bornemarks Horisonten finns alltid kvar, är det en bok med potential att förändra hur du ser på tillvaron och valen du gör i livet. Patrick Linden visar varför all forskning om att förlänga våra liv är värd att lägga kraft och tid på, och tar sig an de tänkare han kallar ”dödens försvarare” – några av filosofins starkaste förespråkare för en i grunden vansinnig hållning till döden: Buddha, Sokrates, Platon, Lucretius och Montaigne.

Dessa tänkare har alla förespråkat idén om att vi inte ska vara rädda för döden. Men i sin kritik mot döden visar Linden systematiskt hur de klassiska argumenten för denna hållning i bästa fall är svaga, i de flesta rentav falska.
I stället leder han i bevis att:

Trots att författaren i Mot döden går i negativ polemik med många av våra djupast rotade men felaktiga sanningar, erbjuder han läsaren en verkligt optimistisk filosofi. Döden är av ondo eftersom livet är så gott att vi helt enkelt borde försvara det mer än vad vi någonsin tidigare har gjort.

Sedan barndomen har det varit Patrick Lindens fasta övertygelse att vi inte har tillräckligt med tid. Att vi bara är en första antydan till kompletta människor, fragment av vad vi skulle kunna vara. Insikten att inte alla delar denna uppfattning – i själva verket visar undersökningar att de flesta inte gör det – inspirerade och fick honom att inse det nödvändiga i att skriva sin bok. 

Mot döden är en svensk utgåva av den uppmärksammade A Case Against Death, i översättning och anpassning av författaren själv.

Sagt om boken:

”Lägger grunden för longevity-revolutionen” Adam Gries, Harvard Innovation Lab

”Linden argumenterar övertygande” John Martin Fischer, University of California, Riverside  

 

 

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Volante-shop Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.

Pressbilder