Vad är väl en bokmässa?

För många deltagare inleds bokmässan med en tågresa, som kanske tillbringas med näsan i en bok, med förberedelser inför framträdanden eller i glatt samspråk med kollegor.

För andra inleds den med monterbygge; möbler ska skruvas ihop och väldiga mängder böcker hivas upp.

 

För en bransch i ständig förändring och samtidigt i förutsägbara årscykler finns massor att diskutera med kollegor från andra förlag, från media, bokhandel, bibliotek och lärarkåren.

Viktigast och roligast är kanske ändå möten med läsare (kända och okända), i montern och i samband med olika scensamtal. Som till exempel den man som under sitt besök hos oss berättade om de två rum i källaren han lyckats hyra av sin bostadsrättsförening för att inrymma sitt växande bibliotek. Han ville täcka alla kunskapsområden och köpte inte mindre än åtta aktuella böcker ur Volantes utgivning.

Det är alltid intressant att ta del också av de mindre spontana samtalen i form av seminarier, debatter och scensamtal. Vi låg själva bakom ett fyrtiotal sådana.

Ibland hettade det till, som när Vesna Prekopic skulle diskutera under rubriken ”Varför blir vissa kriminella” med Jerzy Zarnecky, Alice Teodorescu och Alexandra Pascalidou. Stämningen var bitvis mycket spänd …

Även i seminariet ”Är de rika ett problem” med Jan Emanuel, Henrik Jönsson, Christoffer Röstlund Jonsson och Karina Cubilla blev det som förväntat en del konflikt.
Det polariserade USA blev ämne för diskussion (om än inte så hätsk) mellan Malin Ekman, Sanna Torén Björling , Sten Widmalm och Anders Lindberg under rubriken ”Hur kommer USA:s vägval påverka oss?”

Även Svante Weyler, Daniel Hermansson, Gunnar Ardelius och Eva Ekselius deltog i olika publika samtal på bokmässan. Många av dessa samtal spelades in och kommer att kunna ses i Bokmässan Play i efterhand. Roligt var också att vi fick vara med om livepoddinspelning av AI-salongen med John Airaksinen, där både Kjell A. Nordström, Pär Säthil och deckarförfattaren Lisa Bjerre deltog – från Volantescenen.

  

Men bokmässan är ju också tillfälle till fest, när dagens anspänning ska släppa – och i år lyckades Jan Emanuel skapa en del rubriker kring sin ”svitfest” (som i ärlighetens namn var mycket städad, det kan till och med Expressens Victor Malm intyga).

Med flera ”smygsläpp” på mässan var vi också glada att under helgen ta del av de första reaktionerna på Jan Emanuels bok Så var det med det: ”En anekdotfest, som en actionfilm … Jan Emanuel är en riktigt bra berättare.” Så sammanfattade till exempel Svenska Dagbladets Torbjörn Nilsson i podden Politiken sin läsning. Och Göteborgs-Postens helgbilaga 2 Dagar publicerade lämpligt nog en större intervju med den store mannen på lördagen.