Nya ord, ny scen, nya sätt, räddade liv, fantastiska böcker och föreläsningar i krig. Tack för 2022!

På väggen i vårt stora rum här på Volantes kontor i Gamla stan i Stockholm står det ”Make your mark on the world”.

Som då Olof Lundhs bok Templet i öknen myntade ”sporttvätt”, som också på ett självklart sätt landade i årets nyordslista.

Men det här året blir det också tydligt att det är andra ord som definierar Volante, och egentligen beskrivit oss sedan starten:

  • Nyfiket och göra nytt
  • Gränsöverskridande och utmana

295 evenemang här på gatan i Gamla stan

Göra nytt och nyfiket: I år blev det en ny samtalsscen där bokälskare, poddfantaster, författare, kunskapsivrare, kulturskapare, forskare och företagsledare möts för att ha roligt och lära sig något nytt.

I våras invigde vi mötesplatsen, kulturscenen och idéstudion SN7. Även podden SN7 Play startade.

Gamla stans bokhandel i lokalen bredvid var redan Sveriges mest händelserika bokhandel och gick in i sitt fjärde och mest lyckosamma år, äntligen efter pandemin.

Sammantaget blev det ett nytt litteraturhus i Stockholm där vi arrangerade nästan tre hundra (295!) evenemang här på ”Stora Nygatan 7”, många i olika samarbeten.

Målade sin bok själv

Gränsöverskridande: I år var Volante producent eller samproducent bakom bokförlängningar och fördjupningar i poddformat som Templet i öknen och Momentum med och av Kjell A. Nordström och Per Schlingmann.

Vi skapade också en specialutgåva av Göran Greiders Stugland där han målade den själv med falu rödfärg.

Av Jonna Bornemarks nya bok jag är himmel och hav blev det också en utsåld teaterföreställning i samarbete med Nobelmuseet. Även Martin Hägglunds Vårt enda liv blev en föreställning.

Micael Dahlen har fortsatt att på sitt unika sätt vara gränsöverskridande. Genom fortsatt populära föredrag – och genom att starta och genomföra Handelshögskolans mest populära tillvalskurs i den mer än hundraåriga historien, Making a better life, där han utgick från ny och tidigare forskning som vi känner igen från böcker om lycka, meningen med livet och siffror.

Spränga och utmana gränser

I vissa fall kan man också tala om att spränga gränser:

Som när författare skriver om historien vi trodde vi kunde (Början på allt) eller alla de gränser våra Nobelprisade författare tagit sig förbi (tre utgivningar av nobelpristagare under 2022, och dessutom fler tidigare utgivna författare på besök i december).

I några fall handlade det om att utmana genregränser. Salad Hilowle med en fotobiografi, Karin Tidbeck med fantastik, Randall Munroe med humor och populärvetenskap.

I andra fall handlar det om utmana normer och strukturer, som i Hela havet stormar, Vi ger oss aldrig, Bekvämlighetens tyranni, Vitt skilda, Mitten eller Naturlagen.

Några har gått före tidigare. Klassikern Tyst vår av Rachel Carson gavs ut för 60 år sedan vilket vi uppmärksammade med en seminarieserie i samarbete med Utbildningsradion, Tyst vår 60 år. Här gästade aktuella Volante-författare som Dave Goulson och Elizabeth Kolbert.

föredrag inför 200 000 digitalt inloggade åhörare

Eller tänja vad som är möjligt på scener.

Som när Johan Norberg på en scen i april i Brasilien håller föredrag inför 6 000 personer live plus 200 000 digitalt inloggade åhörare. Eller när han i december hade ett uppdrag (pro bono) för en organisation i Ukraina: Yes, today we had a very hard morning with the new missiles’ attacks on all regions of Ukraine. But we are strong and the lecture will be delivered.

Utgivningsmässigt kommer krigets effekter märkas mer under 2023 för vår del. En av vårvinterns nya Volante-författare är Liza Alexandrova-Zorina, som under hösten blev uppmärksammad för hotet om utvisning.

Hur gör man skillnad?

Krig finns tyvärr även på längre håll.

Utgivningen av Kvinnors styrka av fredspristagaren Denis Mukwege blev speciell då den på håll innebar att liv bokstavligt talat räddades.

För ett år sedan var journalisten Magda Gad på plats för att träffa Mukwege, bland annat för att skriva förord till boken, och då året summeras är det svårt att komma förbi historien om Vera.

Det var inte tack vare oss som hon räddades. Men vi var med och startade något som ledde dit.

Hur gör man skillnad?

Ibland vet man inte. Ibland kanske det inte går. Men om vi inte försöker kommer inget hända.

 

PS. Mukwege kommer till Stockholm på besök 8 januari. Läs mer här.

PPS. Vi gjorde också om vår grafiska profil.