Utkommer i november 2022

Minnesteatern

”En i ordets båda bemärkelser fantastisk roman.” John Ajvide Lindqvist

Det finns en värld vid sidan av vår egen. För härskarklassen är Trädgården ett dekadent paradis där tiden står stilla och festen aldrig tar slut. För barnen, deras tjänare och slavar, är det en utdragen skärseld där lek blir tortyr och ingen annan än de utvalda får överleva och bli gammal.

Dora och Tistel är som syskon, bästa vänner som bara har varandra – och nu måste de fly från Trädgården innan deras ungdom förråder dem. Det blir början på en hisnande resa mellan deras värld och vår. De två vännerna möter mystiska handelsmän och människor som gömmer sig inuti sig själva. Någonstans, sägs det, bortom vägskälet vid universums mitt, finns ett resande teatersällskap som kan låsa upp verkligheten. Är det nyckeln till Dora och Tistels frihet?

Minnesteatern är en mörk saga som utspelar sig bortom tid och rum. Den är den första romanen på svenska på ett decennium för Karin Tidbeck, en av våra internationellt mest uppmärksammade författare.

Utsedd till en av årets bästa sci-fi/fantasy-böcker 2021 av New York Times.

Läs Karin Tidbecks efterord till den svenska utgåvan här!

Läs en mini-intervju med Karin Tidbeck i samband med bokens utgivning. 

 

Röster om Karin Tidbeck:

”en roman som känns djupt förankrad i just svensk fantastik, med ekon av Carl Jonas Love Almqvist, Maria Gripes ”Glasblåsarens barn”, Karin Boye, folksagor /…/ Det är också en roman vars själva kärna utgörs av tron på gestaltandets kraft att förändra världen.”

Kristoffer Leandoer, SvD

”Jag är fullkomligt förtrollad. Det är omöjligt att beskriva. Jag vill inte ens beskriva. Gå in i blindo och låt den underbara märkligheten skölja över dig.”

Mats Strandberg

”Tidbeck använder inte mer än dryga 240 sidor men får ändå denna komplexa berättelse och värld att kännas okomplicerad. Det är imponerande. Och hen berättar så rappt, så fängslande, att läsaren plötsligt upptäcker att solen har gått ner och hälften av boken är läst, men laddar samtidigt meningarna med en långsam melankoli, den som kliar i magen när man en bakfull söndag promenerar genom en grå förort, på väg ingenstans och är lite ledsen. Också det är imponerande. Vi är på väg mot ett avsked – ett slutgiltigt, omöjligt avsked – och det känns.”

Victor Malm, Expressen

”Minnesteatern är inte en fulländad roman, men den har en överjordisk styrka i de snillrika meningar som Tidbeck skjuter till läsaren genom rumtidens väv.”

Rasmus Landström, Aftonbladet

”Karin Tidbeck utforskar tid, rum, identitet och språk i en roman som vida överskrider benämningen fantastik. Här finns saga och folktro, science fiction och skräck, historiska inslag och blankvers. Ett multiversum där författaren trots brutaliteten skapar trygghet genom inkludering.”

Bella Stenberg, Borås Tidning

”Genom ett fantasifullt sagoraster belyser Minnesteatern högstämda teman som tillhörighet, förlust och minne mot en fond av urspårade ambitioner och tyranni.”

Johanna Käck, Dagens Nyheter

”Medryckande berättelse om tillhörighet och minne”

Maria Hymna Ramnehill, Göteborgs-Posten

”En i ordets båda bemärkelser fantastisk roman.”

John Ajvide Lindqvist

”Minnesteatern är en vackert berättad portalfantasy om brutalitet och trofast vänskap. Språkdräkten är lika drömsk som intrigen.” Caroline Svensk, BTJ

”Karin Tidbeck är Litteratursveriges hemligaste exportsuccé. Hens litterära universum är som en dröm. Tid och rum förvrängt som i en surrealistisk målning. Vad som helst kan hända, men ingen reagerar som om det vore det minsta konstigt.”

Erik Eje Almqvist, Tidningen Skriva

”Jag minns fortfarande den första av Karins texter som jag läste. Jag var helt tagen.”

Ann VanderMeer, Weird Tales

”Minnesteatern är utsökt och häpnadsväckande. Språket äger en sirlig precision där varje mening både är spänd som en klockfjäder och rofylld som ett berg. Tidbeck skiftar från skräck till förundran till humor som en sten studsar över vattenytan, och hanterar sina romanfigurer lika skickligt – alla framträder de fulländade på boksidan, hur liten deras roll än må vara.”

Amal El-Mothar, New York Times

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Volante-shop Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.