Utkommer i november 2022

Minnesteatern

Det finns en värld vid sidan av vår egen. För härskarklassen är Trädgården ett dekadent paradis där tiden står stilla och festen aldrig tar slut. För barnen, deras tjänare och slavar, är det en utdragen skärseld där lek blir tortyr och ingen annan än de utvalda får överleva och bli gammal.

Dora och Tistel är som syskon, bästa vänner som bara har varandra – och nu måste de fly från Trädgården innan deras ungdom förråder dem. Det blir början på en hisnande resa mellan deras värld och vår. De två vännerna möter mystiska handelsmän och människor som gömmer sig inuti sig själva. Någonstans, sägs det, bortom vägskälet vid universums mitt, finns ett resande teatersällskap som kan låsa upp verkligheten. Är det nyckeln till Dora och Tistels frihet?

Minnesteatern är en mörk saga som utspelar sig bortom tid och rum. Den är den första romanen på svenska på ett decennium för Karin Tidbeck, en av våra internationellt mest uppmärksammade författare.

Utsedd till en av årets bästa sci-fi/fantasy-böcker 2021 av New York Times.

Läs Karin Tidbecks efterord till den svenska utgåvan här!

Läs en mini-intervju med Karin Tidbeck i samband med bokens utgivning. 

 

Röster om Karin Tidbeck:

”Minnesteatern är en vackert berättad portalfantasy om brutalitet och trofast vänskap. Språkdräkten är lika drömsk som intrigen.” Caroline Svensk, BTJ

”Karin Tidbeck är Litteratursveriges hemligaste exportsuccé. Hens litterära universum är som en dröm. Tid och rum förvrängt som i en surrealistisk målning. Vad som helst kan hända, men ingen reagerar som om det vore det minsta konstigt.”

Erik Eje Almqvist, Tidningen Skriva

”Jag minns fortfarande den första av Karins texter som jag läste. Jag var helt tagen.”

Ann VanderMeer, Weird Tales

”Minnesteatern är utsökt och häpnadsväckande. Språket äger en sirlig precision där varje mening både är spänd som en klockfjäder och rofylld som ett berg. Tidbeck skiftar från skräck till förundran till humor som en sten studsar över vattenytan, och hanterar sina romanfigurer lika skickligt – alla framträder de fulländade på boksidan, hur liten deras roll än må vara.”

Amal El-Mothar, New York Times

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Volante-shop Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.