Utkommer i september 2022

Templet i öknen Så köpte Qatar världens största sport

Templet i öknen är den första bok som skrivits om sporttvätt i Sverige, och nödvändig läsning för alla som vill förstå hur idrott och politik lever i symbios i dagens fotbollsvärld. Med Templet i öknen nominerades Olof Lundh mycket välförtjänt till Årets röst i Stora journalistpriset.

VM i Qatar satte fokus på korruptionen och hyckleriet i den globala fotbollen. Men hur hamnade vi här? I den mest uppmärksammade sportboken på länge går Olof Lundh till botten med en global idrottsvärld som sålt ut varenda ideal den hade.

Det är en berättelse om makt, mutor och sporttvätt – hur diktatorer och oligarker de senaste 20 åren använt världens största idrott för att tvätta sin image ren. Det är en berättelse om sport och politik och varför alla dyrkar fotbollen. Men det är också en berättelse om att vidga perspektiven, och se fotbollen med annan blick än den typiskt europeiska. Bara så kan vi förstå hur det gick till när Qatar byggde Templet i öknen.

Olof Lundh är en av få svenska journalister som varit med från början – och hela tiden vågat vara obekväm. Från FIFA:s kongresser i Schweiz, till sponsoravtal med FC Barcelona och svenska fotbollförbundets januariturnéer i auktoritära stater, har han varit på plats, ställt de kritiska frågorna och vidgat perspektiven.

Sagt om Templet i öknen:

”borde läsas av alla som säger sig bry sig om fotboll.” Lasse Anrell, NWT

”Som att läsa en gastkramande thriller. Det är ohyggligt spännande. Så har också Lundh en så kritisk blick att man kan svetsa med den.” Mats Olsson, Expressen

”Olof Lundh skriver engagerat i reportageboken Templet i öknen … Närvaron gör texten extra skarp och komplex.” Sara Martinsson, DN

”Väldigt noggrann, väldigt effektiv, väldigt god journalistik. Det finns ingen som är bättre lämpad att sammanställa allt detta från A till Ö än Olof Lundh.” Gunnar Bolin, P1 Kultur

”Skippa VM läs Olof Lundhs bok istället” Anela Murguz, Borås Tidning

”Framställningen är avslöjande, fascinerande och oavbrutet intresseväckande. Templet i öknen är en viktig bok och en oumbärlig ögonöppnare inför årets fotbolls-VM.” BTJ, som ger Templet i öknen 4 av 5 i betyg.

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Volante-shop Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.

Pocket/storpocket
Finns på Volante-shop Adlibris Bokus

Ljudbok
Finns på Adlibris Bokus Bookbeat Nextory Storytel

E-bok
Finns på Adlibris Bokus

Pressbilder