Utkommer hösten 2022

Kvinnors styrka Vad jag lärt mig av kampen på det sexuella våldets frontlinje

I Kvinnors styrka väver Nobelpristagaren, gynekologen och människorättsaktivisten Dr. Denis Mukwege samman sin egen livshistoria med Kongos. Det är en stark och personlig skildring av ett land som härjats av krig i decennier, samtidigt som det är en hyllning till kvinnors styrka och deras motståndskraft.

I boken får vi ta del av enskilda kvinnoöden men också hela Kongos tumultartade historia – och hur global korruption och råvarujakt driver på våldet i landet. Hur det inte är en isolerad konflikt utan hänger samman med en världsomfattande efterfrågan på mineraler och ädelmetaller. Guld, coltan, kobolt och volfram är oumbärliga i vår moderna ekonomi och används i våra mobiltelefoner, bärbara datorer och elbilar.

Fredspristagaren Denis Mukwege. Foto: Panzi Hospital

De möten med kvinnor som vi får ta del av i boken är kraftfulla. Ibland fasansfulla. Men hoppet finns med i varje steg, och arbetet på Panzisjukhuset och deras arbetsmetoder visar att det finns en väg framåt.

Att se kvinnor som Tatiana är min dröm. Hon har kommit på fötter igen och börjat ett nytt liv där hon kämpar för andra. Hon kräver att överlevare som hon blir uppmärksammade och rättvist behandlade. Hon är älskad och älskar andra, lyser som ett ljus för mig och alla hon möter.

Dr. Denis Mukwege försöker också förstår hur det sexuella våldet kan vara så förbisett när man talar om krig och konflikter, trots att det är ett av de grymmaste vapnen på många platser i världen. För honom är det uppenbart hur mycket arbete som kvarstår för att makthavare ska förstå detta, erkänna offren och politiskt verka för att kompensera de utsatta. Ett viktigt steg mot att uppnå detta är att bryta alla tabun kring att prata om sexuellt våld. I boken visar han hur mycket vi kan åstadkomma genom att stötta kvinnor som vågar träda fram och berätta om sina upplevelser – oavsett på vilken plats i världen det inträffar.

Kvinnors styrka är inte minst en stark appell till alla läsare i västvärlden – säg nej, både till våldet som drabbar Afrikas kvinnor och alla andra former av sexuella övergrepp som begås runtom i världen.

Jag försvarar kvinnor för att de är mina likar – för att kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter och för att jag chockeras över det våld som mina medmänniskor utsätts för. Vi måste kämpa för kvinnorna kollektivt.

Ur Kvinnors styrka

Krigskorrespondenten Magda Gad har beskrivit sitt första möte med Denis Mukwege som livsavgörande. Läs ett utdrag ur hennes förord till boken.

Genom att köpa Kvinnors styrka stöder du Dr Mukweges arbete vid Panzi-sjukhuset med 10 kronor. Läs här om hur du kan stötta ytterligare!

Mer information om Läkarmissionens arbete i Demokratiska republiken Kongo finns hos Läkarmissionen. Där kan du ge ett bidrag eller registrera dig som månadsgivare. Du kan också swisha ett bidrag via QR-koden nedan.

Boken är välskriven från första ord till sista och ger läsaren viktig kunskap om hur sexuellt våld används som vapen i krig, samtidigt som den hyllar kvinnors styrka att kämpa för sig själva och för en bättre värld. Det är onekligen tung läsning men visar på samma gång att det går att förändra situationen, om viljan finns. Och efter denna läsning finns inget annat än vilja att förändra.”
Bibliotekstjänst

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Volante-shop Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.

E-bok
Finns på Adlibris