Utkommer i augusti 2022

Kvinnors styrka Vad jag lärt mig av kampen på det sexuella våldets frontlinje

I ett land där våldtäkter använts som vapen i decennielånga konflikter har fredspristagaren Denis Mukwege och hans sjukhus varit räddningen för tusentals kvinnor. I överlevarnas många enskilda öden har han sett exempel på den oerhörda styrka kvinnorna bär på. Nu berättar han sin egen och kvinnornas historia.

De mentala såren läker aldrig fullt ut. Men genom sina många möten med våldtagna kvinnor har Denis Mukwege kommit att lära sig att många av de som drabbats av det värsta tänkbara kan gå vidare och leva goda liv med rätt behandling och medmänskligt stöd.

Fredspristagaren Denis Mukwege. Foto: Panzi Hospital

I sin bok väver Denis Mukwege samman sin egen livshistoria med Kongos. Här berättar han hur han redan som barn valde läkaryrket efter att ha följt sin far pastorn till avlägsna byar där kvinnor levde långt ifrån den mest grundläggande mödravård. Han berättar hur hans land kom att plågas av det koloniala arvet och av diktaturen som snabbt växte fram i det frigjorda Kongo, av gamla stammotsättningar och nya exploateringar. Denis Mukwege försöker också förstå hur det sexuella våldet kan vara så förbisett när man talar om krig och konflikter, trots att det är ett av de grymmaste vapnen på många platser i världen. För Denis Mukwege är det uppenbart hur mycket arbete som kvarstår för makthavare ska förstå detta, erkänna offren och politiskt verka för att kompensera de utsatta. Ett viktigt steg mot att uppnå detta är att bryta alla tabun kring att prata om sexuellt våld. Denis Mukwege visar med sin bok hur mycket vi kan åstadkomma genom att stötta kvinnor som vågar träda fram och berätta om sina upplevelser.

Denis Mukweges bok är inte minst en stark appell till alla läsare i västvärlden – inse era egna staters indirekta inblandning i det sexuella våld som skördar så många offer i Kongo-Kinshasa. Säg nej – både till våldet som drabbar Afrikas kvinnor och alla andra former av sexuella övergrepp som begås runtom i världen.

Jag försvarar kvinnor för att de är mina likar – för att kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter och för att jag chockeras över det våld som mina medmänniskor utsätts för. Vi måste kämpa för kvinnorna kollektivt.

Ur Kvinnors styrka

Krigskorrespondenten Magda Gad har beskrivit sitt första möte med Denis Mukwege som livsavgörande. Läs ett utdrag ur hennes förord till boken.

Genom att köpa Kvinnors styrka stöder du Dr Mukweges arbete vid Panzi-sjukhuset med 10 kronor. Läs här om hur du kan stötta ytterligare!

Mer information om Läkarmissionens arbete i Demokratiska republiken Kongo finns hos Läkarmissionen. Där kan du ge ett bidrag eller registrera dig som månadsgivare. Du kan också swisha ett bidrag via QR-koden nedan.

Boken är välskriven från första ord till sista och ger läsaren viktig kunskap om hur sexuellt våld används som vapen i krig, samtidigt som den hyllar kvinnors styrka att kämpa för sig själva och för en bättre värld. Det är onekligen tung läsning men visar på samma gång att det går att förändra situationen, om viljan finns. Och efter denna läsning finns inget annat än vilja att förändra.”
Bibliotekstjänst

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Volante-shop Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.

E-bok
Finns på Adlibris