Utkommer i augusti 2022

Naturlagen Om naturens rättigheter och människans möjligheter

Hur skulle det se ut om naturen hade egna rättigheter? Om berg, hav, floder och skogar betraktades som rättssubjekt och skyddades av lagar, på liknande sätt som människan?

Naturlagen tar ett helt nytt grepp om klimatkrisen, miljöfrågan och vår planet. I boken argumenterar författarna Henrik Hallgren och Pella Thiel för varför naturen borde ha juridiska rättigheter, och visar hur denna idé vinner alltmer utrymme – samtidigt som den radikalt utmanar etablerade föreställningar om hur världen ser ut, vilka vi människor är och vad utveckling innebär. Författarna tydliggör hur västerländsk rättsfilosofi genom århundraden betraktat naturen som en motståndare snarare än en medspelare, och hur våra lagar och domstolar skulle kunna arbeta för en rättvisare och mer hållbar värld om vi i stället betraktade planeten som en helhet.

Naturlagen behandlar den stundande ekologiska krisen som en existentiell kris som ger oss möjlighet att skapa en ny vision för mänsklighetens och civilisationens utveckling. Henrik Hallgren och Pella Thiel beskriver ett paradigmskifte, där naturens rättigheter fungerar som en bro mellan det samhällssystem vi har idag och en helt ny världsbild.

Med förord av Jonna Bornemark.
Läs bokens inledning här.
Läs Jonna Bornemarks förord här.

”Skriften går långt utöver naturen genom att söka en syntes mellan människa och natur. Så behandlar boken t.ex. teman som sedvanerätt och heliga platser, samexistens, att vara människa, och att leva meningsfulla och värdiga liv. Måhända spänner författarna bågen väl hårt, vilket inte hindrar att boken är mycket läs- och tänkvärd. Målgruppen är gymnasiets övre klasser och en naturintresserad allmänhet. Språket är föredömligt rakt och klart.
Helhetsbetyg: 4.”
– Recension av Bibliotekstjänst

Henrik Hallgren och Pella Thiel. Foto Severus Tenenbaum

Form Nina Ulmaja

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Volante-shop eller i din lokala bokhandel.

Pressbilder