Jonna Bornemark

Jonna Bornemark är professor i filosofi vid Centrum för praktisk kunskap på Södertörns högskola. Hennes senaste bok är jag är himmel och hav en filosofisk undersökning av graviditet, liv och jagets gränser — hennes mest personliga bok hittills. Dessförinnan känner vi henne som författare till bästsäljande och mycket uppmärksammade böcker såsom Horisonten finns alltid kvar om det bortglömda omdömet och Det omätbaras renässans – en uppgörelse med pedanternas världsherravälde. Jonna Bornemark är dessutom en mycket populär föreläsare.

Läs mer om Jonna Bornemarks föreläsningar här.

I september 2019 höll hon ett tal inför riksmötets öppnande. Läs det här.

Jonna Bornemark medverkar regelbundet i Sveriges radios Filosofiska rummet och i Dagens Nyheter. Under 2022 var Jonna också gästprofessor vid Institute for Public Affairs vid Lunds universitet där hon forskade på temat ”Artificiell intelligens och omdöme”.

2017 var Jonna Bornemark värd för Sommar i P1. Läs gärna relaterade inlägg till programmet: Att vara subjekt i vår tid samt referenser till programmet.

Jonna är dessutom aktiv inom flera forskningsprojekt inom praktisk kunskap, fenomenologi och religionsfilosofi. Dessa projekt diskuterar bland annat mätbarhetens gränser, omdömets möjligheter, subjektivitet och bildningsbegreppet. Men också relationen mellan människa och djur, graviditet och kroppslighet.

Jonna tilldelades 2021 års Hillesgårdspris för medmänsklighet och mod ”för att hon med sitt glasklara och stridbara tänkande lyckats visa att om vi vill utveckla det goda omdöme som krävs för att bygga ett mänskligare samhälle så behövs en renässans för det omätbara, att vi uppvärderar intuitionen och den empatiska känslan för varandra.”

Jonna Bornemark disputerade 2010 med avhandlingen Kunskapens gräns, gränsens vetande: en fenomenologisk undersökning av  transcendens och  kroppslighet. För Volante har hon tidigare skrivit boken Kroppslighetens mystik om den kvinnliga 1200-talsmystikern Mechthild von Magdeburg och hennes mycket sinnliga relation till Gud.

Pressbilder

 

Skriv ut sidanSkriv ut sidan