Utkommer i november 2022

Halima om de sina

”Halima om de sina handlar om att längta hem, längta till en svunnen tid men ändå känna att man skapat nytt hem med sina nära och kära. Det är mitt sätt berätta om likheten mellan Ålidhem och Mogadishu, genom min mormors historia.”

Så beskriver konstnären och filmmakaren Salad Hilowle sin debutbok, där text och bild möts i något som är lika mycket konstverk som dokument. Berättad ur en somalisk kvinnas perspektiv gestaltar den samtidigt en större somalisvensk och allmänmänsklig erfarenhet. Det är en berättelse om den lilla människan i stora världen, om skogen, naturen, mellanstora städer – och om somalier i Sverige, en av landets största minoritetsgrupper, som trots det har få plattformar i svensk offentlighet.

Salad Hilowle igen: ”Det är en intim skildring – som påminner om dagboken – av personer och platser vi sällan möter i svenska böcker. Jag vill visa läsarna att allt som sker eller skett i Somalia och Sverige inte nödvändigtvis skiljer oss från varandra. Vi kanske har mer gemensamt än många tror, hur vi till exempel formas genom våra nära och kära – oavsett var vi kommer ifrån.”

Halima om de sina är Salad Hilowles debutbok, och sammanfaller med en presentation på galleriet ISSUES i Stockholm. Hilowle har tidigare gjort separatutställningar på Kulturhuset och Konstakademien i Stockholm samt Österängens konsthall i Jönköping.

Halima om de sina av Salad Hilowle. Omslag Oskar Laurin. Utgiven på Volante.

Läs ett utdrag ur boken: Halima skriver som hjärtat bankar.

Sagt om Halima om de sina:

Halima om de sina är ett nysvenskt historiedokument, skrivet och berättat med en till synes osannolik men likväl självklar röst. /…/ Den borde vara obligatoriskt studiematerial” Dick Harrison, SvD

Halima om de sina gör världen lite bättre. Du kommer att älska Halima som om hon vore en närstående.” Bodil Juggas, Arbetarbladet

”Med ett avklarnat och vackert språk ger här konstnären och filmskaparen Salad Hilowle röst åt sin mormor Halima, en gång flykting från krigets Somalia. Hilowles debutbok är vemodig i tonen; den beskriver flyktingens eviga längtan till hemlandet och samtidigt den lika eviga strävan att finna ett nytt hem i det nya landet. /…/ Det mycket rika bildmaterialet förstärker läsupplevelsen på djupet; det anar man kanske inte förrän en bit in i boken, men då blir upplevelsen desto starkare.”
BTJ, som ger Halima om de sina 4 av 5 i betyg

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Volante-shop Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.

Pressbilder