Förhandstitt på vårutgivningen 2020
Vi tänker stort, det är större
På Volante har vi som vanligt tänkt till. Inför våren 2020 serverar vi många kloka och roliga boknyheter. Böcker att tänka på och tala om!
Vi tänker på barnen
I vår fortsätter vår barnboks-satsning på Volante Knopp, med kloka och roliga böcker för yngre vetgiriga läsare. Vår Dr Seuss-utgivning, som i julas inleddes med Grinchen, kommer under våren kompletteras med Lorax och Hela världen är din!. Två böcker präglade av Dr Seuss karaktäristiska underfundiga språkglädje som handlar om vikten att ta hand om vår planet och hur det kan vara att växa upp och ha hela världen framför sig. Läs mer om Dr Seuss magiska universum här.
Tim Marshalls populära bok om hur kartor kan förklara världsläget har blivit en vacker barnboksanpassning i Geografins makt – 12 kartor som förklarar världen.
Författaren till den omåttligt entusiastiska och engagerande Insekternas planet, Anne Sverdrup-Thygeson, har skrivit barnboken Insekternas hemligheter – Bland bärfisar, tvestjärtar och zombiebaggar. Med vackra illustrationer och faktaspäckad och finurlig text får vi kika in i insekternas underbara värld!
Inte för barnen (och alltså inte under Knopp), men väl för deras vuxna: Barnläkarens guide – Farligt och ofarligt från nyfödd till tonåring – skriven av meriterade barnläkaren och forskaren Jonas Ludvigsson – bjuder in till en barnläkares vardag. Författaren delar med sig av sin stora kunskap om barnmedicin, med tydliga fallbeskrivningar och gedigna insikter om både barns, ungdomars och föräldrars behov när sjukdomar och skador slår till.
Vi tänker på den personliga utvecklingen
En bok som på djupet påverkat oss på Volante, så till den grad att vi faktiskt måste ge ut den är Deep work – Hur du finner fokus och djupjobbar i en distraherande värld av Cal Newport. Hos oss håller vi torsdagarna mötesfria, vikta för just djupjobb. Det berättar vi mer om i detta blogginlägg.
En annan bok som kan vända upp och ner på ens mentala värld är Bredd – därför lyckas generalister i en specialiserad värld av David Epstein, boken som fått Malcolm Gladwell att ändra sig om 10 000-timmarsregeln … Spelet utan slut, den andra boken av Simon Sinek vi ger ut, är också den omvälvande läsning som kommer få sina läsare att värdera tillvaron annorlunda.
För alla som har med kunder att göra (i butik, i kundtjänst eller som B2B-säljare) blir boken Förstå kunden av Klas Hallberg och Per Kristensson nödvändig läsning. Därför ser vi också till att tillgängliggöra den i alla format samtidigt, både inbunden, pocket, e-bok och ljudbok!
I boken Delad – Om teknologi, tillit och att hyra ut sin toalett delar Maria Eriksson med sig av sin personliga upplevelse av ett galet år inom delningsekonomin, men serverar också en spännande samhälls- och framtidsanalys.
Slutligen: Många års forskning, flera tidigare böcker och inte minst en succéföreställning på Dramaten har alla på olika sätt behandlat Micael Dahlens kärnämne, lycka. Nu samlar han sina rön i pärlan Så funkar lycka – En liten bok om det som får dig att tycka bättre om livet.
Vi tänker esoteriskt …
Religionshistorikern Per Faxneld kommer i vår ut med två väldigt olika böcker på Volante. Först ut är Det ockulta sekelskiftet –Esoteriska strömningar i Hilma af Klints tid. Idag framstår af Klint kanske som lätt galen, eller en isolerad excentriker, men på många sätt var hon formad av starka krafter i hennes samtid.
Lagom till påsk kommer en liten samling med nyskrivna berättelser i folksagoton: Offerträdet. Fyrtiofyra förtätade små skräcksagor som gör gotik av svensk folktro och allmogemiljö under 1700- och 1800-talet, med det gamla bondesamhället som fond. Dessutom med vackra illustrationer av Mimmi Strinnholm.
Vi tänker på omvärldens utveckling
En Tyst vår för vår tid, (den larmklocka vi behöver!), är Pulitzerbelönade Det sjätte utdöendet – Om arternas död i människans tidsålder av Elizabeth Kolbert, en bok som på bästa sätt förenar det litterära reportagets driv med klassisk populärvetenskap. Ett likartat mästerprov bjuder den världsberömde primatologen Frans de Waal på i boken En apas farväl – Djurens känsloliv och vad det kan lära oss om oss själva. Detta virala klipp, som visar schimpanshonan Mamas känslor då hon på sin dödsbädd får besök av en gammal vän, utgör fonden för boken. de Waal kommer på besök till Sverige i början av april, vilket vi förstås ser fram emot!
Mer populärvetenskap i vår: 120 år sedan upptäckten tycks kvantfysiken fortfarande vara lika obegriplig– fram tills nu! I Kvantfysiken och livet – Våra innersta mekanismer och världarna omkring oss tar forskargruppen HUBIQ tillsammans med vetenskapsjournalisten Tomas Lindblad med oss på en hisnande och djupt fascinerande resa in i mikrokosmos.
Att vi inte ska ändra vår livsstil för att rädda planeten, utan snarare rädda planeten för att bibehålla vår livsstil, är det tacksamt omvända perspektivet från en av hållbarhets-Sveriges mest trovärdiga profiler i boken Klimatsynda! – Hur girighet, lust och andra dödssynder räddar planeten av Mattias Goldmann. En av de dödssynder som tycks göra stor nytta i trädgården är lättja (klipp inte gräset!), vilket man kan läsa mer om i Den vilda trädgården – En berättelse om det rika livet i en lagom tuktad täppa av Dave Goulson. Författaren är ju en återkommande och kär gäst i Sverige, och vi är så glada över att han kommer att till Sverige i samband med Nordiska trädgårdar-mässan i slutet av mars.
Vi tänker stora tankar i litet format
Även i vår kommer en mängd pocketnyheter:
Det här kommer göra ont av Adam Kay
Sant, falskt eller mittemellan? av Emma Frans
Geografins makt av Tim Marshall
BB-krisen av Lisa Bjurwald
Insekternas planet av Anne Sverdrup-Thygeson
Stillhetens styrka av Daniel Goleman