Volante Knopp: För en klokare och roligare generation!

Nu börjar vi med klok och rolig växthjälp också för barn. Vi vill väcka nyfikenhet, förmedla kunskap och inspiration. Vi vill hjälpa knopparna att blomma ut.

Volantes devis har alltid varit att göra världen klokare och roligare. I 15 år har vi gjort precis det genom att ge ut sakprosa av högsta kvalitet skriven av forskare, experter och tänkare som visar vägen inom sina fält – skribenter som Max Tegmark, Daniel Kahneman, Jonna Bornemark, Simon Sinek, Anne Hope Jahren, Nassim Nicholas Taleb, Daniel Pink, Adonis, Linda Liukas, Micael Dahlen, Emma Frans, Alain de Botton, Neil DeGrasse Tyson, Alexander Norén och Nelson Mandela. Fantastiska skribenter med vassare pennor än de flesta. Vi har stått upp för behovet av kunskapsbärande, idéspridande och tankeväckande böcker i den allmänna debatten, och för dess rätt att kallas litteratur. Nu vill vi öppna vår utgivning för en ny generation.

Med Volante Knopp vill vi skapa ett särskilt rum i vår utgivning för barn- och ungdomsböcker. Här börjar vi en satsning på högkvalitativ populärvetenskap tillgänglig för alla åldrar. Under våra år som förlag har vi inte kunnat låta bli att ge ut en och annan barnbokstitel – bland annat Linda Liukas fantastiska barnböcker Hej Ruby, där de yngsta får lära sig om programmering och datalogiskt tänkande – men de har alltid varit udda inslag på vår lista. Nu får äntligen våra kloka och roliga barnböcker ett ordentligt hem!

Förutom böckerna om Ruby och Randall Munroes Så funkar allt, som flyttas över till Volante Knopp i samband med nytryck, kommer vi att satsa på såväl nya titlar som klassiker och anpassningar av Volantes vuxenutgivning. Först ut blir Dr. Seuss barnboksklassiker Grinchen i översättning av prisbelönta Marianne Tufvesson, för första gången på svenska. Grinchen blir också den första i en rad planerade Dr. Seuss-titlar, där Volante Knopp blir det nya hemmet för en språkskatt som älskas av stora och små världen över.

Så, varför Knopp? En ordlek, förstås – det är främst med knoppen vi upplever böcker. Och Volante har sedan starten haft en blomma som symbol.