BB-krisen Sveket vid livets början

”BB-krisen” måste vara årets bästa reportagebok. Bjurwald har också hittat hem som författare … BB-upproret har redan börjat. Under taggar som #bbkrisen delar kvinnor med sig av förlossningshistorier, och i flera städer hålls nu BB-marscher där barnmorskor, födande och födda går ihop. Bjurwalds bok kan bli en historisk vändpunkt.”
Kajsa Ekis Ekman, Aftonbladet

”Bjurwald rör sig annars bortom schablonbilder, bortom förenklade förklaringsmodeller. /…/ Boken är den första i sitt slag, och bland mer eller mindre välkända böcker om profylaxandning, vaginal födsel och amning tar den upp en efterlängtad plats som en beskrivning av kvinnors villkor, i Sverige, i dag.”
Agnes Arpi, Göteborgsposten

”Berättelserna finns, genom Lisa Bjurwalds gedigna arbete har de nu också fogats in i en journalistisk granskning som lämnar en både förtvivlad, förbluffad och ursinnig – men också med samma förlösande hopp som när metoo sprängde sig lös.”
Sara Meidell, Västerbottenskuriren

”BB-krisen, en granskning som framkallar förlossningssmärtor”
Lilian Sjölund, Hela Hälsingland

Den första djupgående granskningen

Gravida som tvingas föda i snödrivor längs norrländska landsvägar. Spädbarn och mödrar som skadas vid kaotiska förlossningar. Vårdpersonal som gång på gång slår larm om patientsäkerheten – utan att något händer.

Hur kunde det gå så fel – och hur kan det största som sker i människans liv värderas så lågt?

I BB-krisen. Sveket vid livets början söker journalisten och författaren Lisa Bjurwald svaren. I denna unika granskning intervjuas mödrar, barnmorskor, läkare, psykologer och politiker från hela Sverige. Bilden är tydlig: Det handlar inte om en tillfällig kris, utan om ett permanent nödläge.

BB-krisen avtäcker en verklighet som är värre än vad som hittills varit känt. Men boken är också berättelsen om ett folkligt uppror – och en skarp appell för hur förlossningsvården måste förändras.

Berättelserna fortsätter att strömma in och många av dem publiceras på den ständigt uppdaterade bbkrisen.se samt på sociala medier under #bbkrisen.

Läs intervju med författaren Lisa Bjurwald.

 

Köp

Köp bokenAdlibris, Bokus, eller i din lokala bokhandel.

Pressbilder