Det ockulta sekelskiftet Esoteriska strömningar i Hilma af Klints tid

 

”Kastar nytt ljus över det esoteriska inflytandet i modern svensk kultur.” DN

”Det är en fröjd att läsa alla spännande historier om hemliga sällskap, magiska läror och mystiska riter som författaren bjuder på… Faxneld skriver kunnigt och medryckande om tro och vantro i detta vackra och slösande rikt illustrerade kulturhistoriska översiktsverk…” – Gotlands-Tidningar

”En utmärkt introduktion [och] en seriös genomgång [som] verkligen behövs.” – Vetenskapsradion Historia, P1

”En spännande lektion i kulturhistoria” Forskning och framsteg

”En intressant idéhistorisk och kulturhistorisk odyssé… Mycket läsvärd och aktuell.” –Magasin Opulens

”Det är spännande att läsa Per Faxnelds välskrivna och vackert illustrerade bok.” –Kulturdelen

”En utmärkt och vacker introduktion.” –Konstperspektiv

”Boken är otroligt intressant. Därtill är den lättläst och välskriven… Helhetsbetyg: 5/5” –Bibliotekstjänst

”Det har hittills saknats en lättillgänglig introduktion till ämnet, men i Faxnelds bok guidas läsaren på ett förnämligt sätt genom denna epok i svensk historia.” –Olav Hammer, professor i religionshistoria vid Syddansk universitet och författare till På spaning efter helheten: New age – en ny folktro.

”En underbart redig och grundlig sammanfattning av det ockulta eller nyandliga sekelskifte där jag själv har härjat omkring i skönlitterär form. (…) Det är en annan slags kvinnohistoria än den som sedermera skrevs i det rationella folkhemmet.” –Anders Fager, författare till Svenska kulter

 

Se de hemliga symbolerna – och de dolda budskapen!

Vad har Hilma af Klint, Ivan Aguéli, Tyra Kleen, Edith Södergran och August Strindberg gemensamt?

Alla verkade de runt sekelskiftet 1900 – och alla var de starkt påverkade av så kallade esoteriska läror som genomsyrade epokens kulturliv.

I Det ockulta sekelskiftet leder religionshistorikern Per Faxneld läsaren genom rörelser som teosofi , alkemi och spiritism. Esoterikerna såg sig själva som vetenskapliga, andliga och moderna på en gång och deras idéer öppnade nya vägar i skapandet för konstnärer, kompositörer och författare.

Det ockulta sekelskiftet låser upp en försummad och spännande del av kulturhistorien. Här berättas om hemliga sällskap, magiska läror och mystiska riter. Boken avslöjar nya dimensioner hos kända verk och lär oss att se, läsa och lyssna på dem på nya sätt.

 

Här berättar Per Faxneld mer om boken.

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Volante-shop Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.

Pressbilder