Volantebloggen

På Volantebloggen får du senaste nytt från oss: nyheter om titlar, evenemang och vad som händer bakom kulisserna.

”Allt jag gjort har lett mig hit, till den här boken”

21 januari 2025 släpper vi som årets första bok Per Schlingmanns Strategiskt berättande. Vi tog tillfället i akt att ställa några frågor till författaren inför utgivningen.


Du har ju skrivit ett antal böcker tidigare – både på egen hand och tillsammans med medförfattare. Ändå känns det som att Strategiskt berättande är en ”kärnbok” i ditt författarskap, stämmer det?

Det stämmer absolut! På något sätt har mina tidigare böcker och allt jag gjort lett mig hit. Häromdagen stötte jag på ett pressklipp från när jag för över tio år sedan pratade på Berättarfestivalen i Skellefteå. Redan då pratade jag om strategiskt berättande och därefter har jag under tio år adderat erfarenheter som lett fram till boken som kommer nu i januari.

På något sätt har mina tidigare böcker och allt jag gjort lett mig hit

– Du pekar i boken på att vi är på väg från masskommunikation till masskonversation – ett skifte som, när man tänker på det, känns omvälvande på riktigt. Hur tycker du att detta skifte märks som mest konkret?

Låt oss lyfta några av vår tids stora framgångssagor: Donald Trump som tydlig segrare i amerikanska presidentvalet eller företag som Caia eller SKIMS*. Dessa framgångar är ett resultat av en ny form av berättande i en värld av masskonversation.

– Skulle du beskriva Strategiskt berättande som en handbok?

Verkligen. Det är en handbok för den som vill bygga sitt egna narrativ och använda berättandet för att nå sina mål. Samtidigt är det en bok för den som vill förstå vår samtid och avkoda andras berättelser.

en bok för den som vill förstå vår samtid och avkoda andras berättelser

– Vem ser du som den primära läsaren? Vilka grupper av människor kommer att ha allra störst nytta av dina insikter?

Jag hoppas att många ska tycka att boken är intressant. För kommunikatörer och ledare hoppas jag att boken kan fungera som en handbok för att utveckla kommunikationen och göra ledarskapet mer berättande. Men jag hoppas nå ut bredare för att öka förståelsen av vårt nya kommunikationslandskap och vad det betyder.

Gör ledarskapet mer berättande!

– Du är ju känd (och prisad) som kommunikatör, och kanske mest känd för en bred publik som ”spinndoktorn” bakom Nya moderaterna. Du är dessutom föreläsare och moderator, samt regelbunden nyhetskommentator. Och förutom allt detta har du skrivit skönlitteratur och ägnat dig åt dramaturgi på hög nivå.
Vilken av alla dina roller har du haft störst glädje av i jobbet med boken?

I boken skriver jag om min egen resa till berättelsen. Egentligen går det inte att rangordna något som varit viktigare än annat. Men samtidigt finns det två erfarenheter som jag ändå tror står ut.
Det ena var när jag gav mig in i politiken och fick förmånen att arbeta med förnyelsen av moderaterna och leda flera valkampanjer.
Det andra var när jag började skriva skönlitteratur. Jag tror att det som egentligen har format mig är kombinationen av erfarenheter – allt ifrån kommersiellt berättande till politisk kommunikation och litterärt berättande. Jag är övertygad om att nyfikenhet och ett holistiskt tänkande är det bästa sättet att bli framgångsrik i berättelsens tid.

Nyfikenhet och ett holistiskt tänkande är det bästa sättet att bli framgångsrik

 

*Bianca Ingrossos sminkföretag Caia och Kim Kardashians underklädesmärke SKIMS är exempel på en ny typ av varumärken som kännetecknas av de stora nätverken som ofta är kopplade till varumärket, den nära och öppna relationen till kunderna, samhällsansvaret, snabbheten – och att de kan vara stora och mycket nära sina kunder men samtidigt okända för allmänheten.

Klart bokklappen ska rimmas!

En tradition sedan några år tillbaka på Volante är att vi varje jul bjuder på klapprim, särskilt skrivna för de aktuella böckerna. Så även i år – håll tillgodo!

Nina Svanberg är krimreportern som minuter efter mordet på Einár fick sms från artistens vän som också var på plats (och som på gatan blev Utpekad: Goaren). Läs och förstå mer om ett av vår tids mest uppmärksammade mord, och en gängkriminalitet som helt gått över styr.

Vem älskar inte snö? Den nådefulla, menar Sverker Sörlin. I sin bok Snö – En historia väver han ihop populärvetenskap, poesi och personlig essä med en politisk twist. Året möjligen mest självklara julklapp.

Historien om Norrland har länge varit höljd i dimma. Men Historiepoddens Robin Olovsson har nu producerat första delen av det pionjärverk som råder bot på det problemet. Given julklapp för alla historieintresserade!

Förre SÄPO-chefen Klas Fribergs bok Särskilda händelser – Polischefens lösning är en perfekt julklapp för alla som vill göra skillnad på riktigt.

Svante Randlert lyckades med Klokfaktorerna – 10 förmågor som förenar 100 framgångsrika ledare enligt Bibliotekstjänst skriva ”ledarskapsböckernas ledarskapsbok” som därmed är den ultimata gåvan till ledningsgruppen.

Två före detta statssekreterare, Maja Fjaestad och Emma Lennartsson, skrev tillsammans ner sina främsta lärdomar från tiden Mitt i krisen. Den julklappen behöver vi alla.

Sara Kristoffersson hyllades unisont av kritikerna för Det förlorade paradiset – Berättelsen om Konsums uppgång och fall, som kanske kan passa som JULKLAPP till alla nostalgiker (den som förstår, förstår).

För den som gillar att få lite lagom jordiga naglar under odlingssäsongen – eller som vill reflektera närmare över vårt skeva matsystem – passar Maja Alskog Bredbergs bok Till växten – En kärlekshistoria perfekt.

I Gemenskap gör de rebelliska (för att inte säga kätterska) socialdemokraterna Anders Kalat och Jan Emanuel upp med en rörelse de tycker gått vilse. En julklapp som kan orsaka många intressanta samtal in på det nya året.

För den som älskar livet på räls – eller kanske funderar på att byta spår i livet – blir Lars Fuhres underfundiga bok Nästa station – En ung gammal konduktörs resa en perfekt julklapp.

Populärvetenskap när den är som bäst; roande, fascinerande och en perfekt läsklapp för den kunskapstörstande är Jesper Nyströms vetenskapsthriller Vem dödade Lonely boy? Den sista mammutens gåta.

Patrik Brenning har redan prisbelönats för sin bevakning av barn- och ungdomsidrotten, men i boken Så vinner vi igen – Att utveckla talanger och svensk idrott tar han bevakningen ett steg vidare och resultatet har sannerligen mött stor entusiasm både i klubbvärlden och hos kritikerna.

Att behovet av AI-kunskap är brinnande har vi förstått, inte minst för att den statliga kommissionen jobbat i dubbel fart. Antologin AI och makten över besluten ger fördjupade insikter och förståelse för den nyfikne.

December är inte bara julhets, utan också Nobel-firande förstås! Gustav Källstrand är vår främste Nobel-expert och slutsatserna av hundratals samtal med pristagare formulerar han i spränglärda (och roliga) Tänk som en Nobelpristagare – Idéer som förändrar världen.

Om du vill ge filosofen Patrick Lindens bok Mot döden – Ett radikalt livsbejakande manifest till en livstörstare i din krets, kan detta rim fungera.

Minna Höggren har med Kärleksgapet – Dejting och vetenskapen lyckats författa ”en Under det rosa täcket för en ny generation” enligt kritikerna. Populärvetenskap med samtidsfärg – som Amanda Romare (Halva Malmö) önskade att hon läst för många år sedan …

Två Volante-författare prisas av Samfundet De nio

Samfundet De Nio delar varje höst ut två stora priser till författare av sakprosa. Lotten von Kræmers pris har utdelats sedan 1984 och Inge Jonssons pris sedan 2021.

2024 prisas två av Volantes aktuella författare:

Lotten von Kræmers pris till Eva Ekselius (Vakna, mitt folk – Det judiska Europa mellan den franska revolutionen och den ryska)

Inge Jonssons pris till Sverker Sörlin (Snö – En historia).

Vi gratulerar till dessa välförtjänta utmärkelser!

Snön representerar skapelsens skörhet

Sverker Sörlin är idéhistoriker och professor i miljöhistoria – och en av världens mest ansedda forskare. I Snö – en historia återkommer han till det breda populärvetenskapliga berättandet men utvecklar samtidigt genren sakprosa med hjälp av experimentella inslag och inslag av genrehybrid. Detta i ett försök att skapa mindre förenkling och i stället mer berörande komplexitet. ”Om det finns faktaresistens behövs mer inlevelse och litterär kvalificering”, menar han. Vi ställde några frågor inför bokens lansering.

Snö är den senaste boken i ett författarskap som nästan inte låter sig överblickas. Men vad har den för plats i ditt författarhjärta?

En helt central plats. Snö har följt mig genom livet som inget annat material. Jag är kanske litet extrem, men jag är samtidigt rätt så typisk för många svenskar, tror jag. Vi är ett vinterfolk.

Snön representerar skapelsens skörhet.

– Du beskriver snön som ett ständigt föränderligt, närmast magiskt element, och din relation till snö känns närmast andlig. Hur eller när började du tänka på snö på det viset?

Jag hade tidigt sådana upplevelser, redan som barn. Men medveten om dem blev jag inte riktigt förrän jag började kunna se Sverige och Norden utifrån, genom vistelser utomlands. Jag skildrar särskilt ett slags uppenbaralse jag hade av nordisk konst på ett museum i Toronto då jag var i trettioårsåldern. Men kunskap hjälpte till. Jag hade börjat förstå hur nationella berättelser fungerade och snön ingick i vår.

– Det finns ett stort internationellt intresse för Snö, den är i förväg såld till flera stora länder och språkområden. Vad är din analys av det?

Att ämnet ligger i tiden. Men varför det? Jag tror att snö mer och mer börjar framträda som ett sårbart element, kanske det mest sårbara av alla. Snön är mjuk och flyktig. Den representerar en del av det som är det finaste i skapelsen.Samtidigt försvinner den mer och mer. Dess tysta reträtt är kuslig, och kusligast av allt är att det är vi själva som svarar för den långsamma utplåningen av den genom att ständigt släppa ut mer växthusgaser. Detta samband är ingen nyhet. Men snön erbjuder en utdragen spänning kring hela förloppet och blottlägger konsekvenserna i miljoner människors vardag. Snö som är glädje och ljus vandrar mot sorg och mörker. Den representerar vår tragiska belägenhet. Det tror jag förklarar det stora intresset. Det är som vanligt: vi vill läsa om oss själva, även om våra synder, kanske särskilt om dem. 

Snö är inte bara en oerhört vacker och innehållsrik text, det är faktiskt också ett konstfärdigt ting, med en formgivning av Lukas Möllersten som du själv i högsta grad varit delaktig i processen bakom. Var det viktigt för dig och i så fall varför?

Det var mycket viktigt. Jag hade också ganska många idéer om form och om det visuella och jag är mycket glad över hur lukas fick till alla lösningar. 

– Vad hoppas du att Snö-läsaren ska få med sig för känsla eller insikt, om du ska nämna en?

Ödmjukhet. Det är en känsla vi borde ha mer av. Respekt för skapelsen. Snön representerar skapelsens skörhet. Och att känna ödmjukhet inför den är helt grundläggande för att vi ska kunna motivera de handlingar och de uppoffringar som behövs.

 

Läs ett utdrag ur boken Snö – en historia här.

”En av dem jag djupintervjuade var med när Einár mördades”

15 november 2024 kommer Nina Svanbergs debutbok Utpekad: Goaren – Einár, Dumle och hon som överlevde. Nina är dock redan en ärrad (bokstavligen) reporter som bevakat flera ämnen och geografiska platser. På senare år har hon jobbat på Expressen där hon framförallt skildrat den svenska kriminella miljön. Vi ställde några frågor till henne inför boklanseringen.

– Du har arbetat som krimreporter sen 2017 och bevakat några av de största fallen senaste åren. Vad är det med mordet på Einar som tagit sig under skinnet på dig?

Jag kom nära i och med att jag vid den här tiden hade påbörjat ett researcharbete där jag intervjuade gängkriminella om den negativa livsspiralen de befann sig i. En av dem jag djupintervjuade befann sig mitt i det och var med när Einár mördades. Jag fick en unik inblick och sedan fortsatte jag bara, eftersom varje sten jag lyfte på ledde till en annan.

– Boken innehåller helt unikt material, som tidigare inte publicerats. Vad rör det sig om?

Det handlar bland annat om tidigare opublicerade intervjuer med dels Dumle, som var med när Einár mördades, men det är också dagboksanteckningar som han skrev på datorn som jag fått tillgång till. Dumles flickvän berättar också om hur det är att vara flickvän i en sånt här sammanhang – och om hur hon överlevde efter att även Dumle mördades. Boken innehåller även fler detaljer om flera händelser före och efter oktober 2021.

Dumles flickvän berättar också om hur det är att vara flickvän i en sånt här sammanhang

– Vad har den här historien – och den här boken – kommit att kosta dig rent personligen?

Mycket övertid! Jag hade hoppats att boken kan bidra till debatten om vad vi förväntar oss av vad vittnen och målsäganden ska bidra med när polisen utreder grova brott. Einár ville inte medverka när polisen utredde kidnappningen och hans anhöriga var också mycket rädda att prata. I boken pratar även Adel, den andra rapparen som var med i det där källarförrådet när mordet skedde, och jag pressar honom att berätta mer. 

– Ordet ”goare” kan nog många studsa på. Vad betyder det och när kommer det med i Språkrådets nyordslista?

Att goa någon betyder att ge förövarna en plats för var offret befinner sig. Haval goade Einár exempelvis, genom att ta honom till en plats där förövarna kunde hämta honom. Vi har senaste åren sett flera exempel på detta och det är ett typiskt modus i den gängkriminella miljön. Man kan behöva tryckish och goish, det vill säga en lägenhet att vara i innan och efter brottstillfället och att en medhjälpare (goare) säger var personen är och när. 

– Kommer mordet på Einár lösas en dag, tror du?

Det finns fortfarande personer som kan berätta mer och med dagens teknik finns möjligheterna att chattar kan peka polisen i rätt riktning. Mordvapnet har till exempel inte hittats än. Samtidigt har polisen sagt att man tror sig veta vilken kriminell gruppering som ligger bakom mordet. Men de sista pusselbitarna saknas eftersom spåren de haft aldrig räckt för ens en häktning. 

Volante på bokmässan

Välkomna att lyssna till seminarier och scensamtal med flera av Volantes aktuella författare på bokmässan 2024!

Författarnas programpunkter:

Klas Friberg (Särskilda händelser – Polischefens lösning)

  • Se människan-scenen torsdag 26/9 09.00
  • Seminarium torsdag 26/9 sal G4 11.00

Sverker Sörlin (Snö – En historia)

  • Dagens Nyheters scen, F01:29 torsdag 26/9 12.45
  • Seminarium sal F4 torsdag 26/9 15.00
  • Se människan-scenen fredag 27/9 9.30
  • Seminarium sal H1 fredag 27/9 11.00
  • KSLA-scenen, B01:10 fredag 27/9 14.45

Minna Höggren (Kärleksgapet – Dejting och vetenskapen)

  • Svenska Dagbladet, B02:39 fredag 27/9 13.30
  • ETC-scenen, B05:60 lördag 28/9 11.00
  • Seminarium sal F4 lördag 28/9 15.00
  • Aftonbladets scen, B07:40 lördag 28/9 16.00

Jan Emanuel & Anders Kalat (Gemenskap – En kättersk betraktelse över klass, antagonism och en socialdemokrati som gått vilse)

  • Göteborgs-Posten, G01:25 lördag 28/9 13.00
  • Expressens scen, F01:29 lördag 28/9 14.00
  • GAPF:s monter H04:17 lördag 28/9 15.00
  • Dagens Nyheter, F01:29 söndag 29/9 12.45

Sara Kristoffersson (Det förlorade paradiset – Berättelsen om Konsums uppgång och fall)

  • Göteborgs-Postens scen, G01:25  fredag 27/9 13.00
  • Dagens Nyheters scen, F01:29 lördag 28/9 9.45
  • Timbros scen, B07:26 lördag 28/9 11.00
  • Forskartorget, B05:74 lördag 28/9 15.20
  • Axess-scenen, C03:42 lördag 28/9 17.00

Patrik Brenning (Så vinner vi igen – Att utveckla talanger och svensk idrott)

  • ETC-scenen B05:60 lördag 28/9 16.30
  • Aftonbladets scen, B07:40 lördag 28/9 17.30

David Larsson Heidenblad (Ta din tid – Gör mindre men bättre)

  • Forskartorget, B05:74 lördag 28/9 17.00

Programmet dag för dag:

Torsdag 26 september

Fredag 27 september

Lördag 28 september

Söndag 29 september

Volante inleder samarbete med EFN

Volante kommer i samarbete med EFN ge ut ett ”bokmagasin” som ska präglas av de bästa och viktigaste idéerna just nu. Den första utgåvan ska komma i februari.

När förlaget nu inleder ett samarbete med EFN, utvecklar Volante samtidigt sin tradition som ett självklart hem i Sverige för banbrytande idéer och smart tänkande. I den kommande utgivningen ska internationella tankeledare samsas med texter från svenska författare.

Ambitionen är en bok med inspiration från tidningsmagasin som The Economist och The Atlantic. Utgivningstakten är fyra gånger per år och försäljningen sker där böcker finns, men ”bokmagasinet” ska också distribueras till kunder i Handelsbanken. Första numret planeras för utgivning i februari 2025.

Ännu ett sätt att sprida de bästa idéerna

”Sedan start har Volante handlat om att identifiera, utveckla och sprida de bästa idéerna. Genom det här samarbetet får vi ett nytt sätt att göra det på”, säger Volantes förlagschef Tobias Nielsén.

EFN är ett kunskaps- och mediebolag under Handelsbankens stiftelsekontor, som även finansierar hundratals forskare, varav några kommer medverka i utgivningen.

Chef för projektet är Magnus Nytell, tidigare chef inom Bonnierförlagen och på Nextory. Arbetsgruppen leds av Tobias Nielsén (Volante) med hjälp av Johan Anderberg (författare och journalist), Johanna Bysell (Volante) och Stefan Hilding (f.d. förläggare Norstedts).

bidra till kunskapsspridning, främst inom ekonomi

”Syftet för EFN är att bidra till kunskapsspridning, främst inom ekonomi. Att kunna bidra till att smarta tänkare och bra författare görs tillgängliga på svenska är både välbehövligt, viktigt och roligt”, säger Magnus Nytell som är utgivningens publisher och ansvarig på EFN:s sida för samarbetet med Volante.

”Jag har internt kallat det här för Idéprojektet. Det här kan vi, men det finns anledning att utifrån nya förutsättningar fortsätta vad som för snart femton år sedan påbörjades med Volantes förlagshus”, säger förlagschefen Tobias Nielsén.

Han har i olika sammanhang, och med stöd av nya rapporter, pekat på att översättningar av stora och betydelsefulla facklitterärera böcker i allt mindre grad ges ut i Sverige. (SvB, DN; och se även Ordfronts Pelle Andersson i DN).

På svenska

Författaren och journalisten Johan Anderberg är redaktör för utgivningen:

”Många av de idéer, koncept och mentala modeller som formar och påverkar utvecklingen från Silicon Valley till europeiska universitet – i näringslivet och i politiken – görs idag inte tillgängliga för en svensk publik på svenska. Här finns ett kunskapsgap som vi tänker fylla. Att det sker på svenska är en poäng i sig. Språket blir rikare om det finns översättningar som kan bidra till gemensamma referenser. Det gäller såväl ekonomitermer som begrepp för att beskriva forskningsgenombrott”, säger Johan Anderberg.

Från Volante är även Ulrika Bergwall, biträdande förlagschef, och Johan Wirfält, förläggare, med i arbetsgruppen.

”Vi är glada över att samarbeta med Volante. Deras vision om att bidra till en klokare och roligare värld passar vad vi vill göra i det projektet, och de har sedan starten varit viktiga i Sverige för att hitta och sprida viktiga böcker och tänkare”, säger Magnus Nytell.

Nytell berättar mer om varför Volante passar bra som samarbetspartner i en intervju i Förlagspodden (2024-09-16).

Så, vad kommer vi kalla det här? Vilka skriver i premiärnumret? Håll utkik i Volantes kanaler (insta, fb, linkedin) och nyhetsbrev framöver. Förhoppningsvis blir vi många som är med och bidrar!

Volante Launches The Idea Project – Kicks Off with a Book Magazine

Volante, in partnership with EFN, will soon launch a ’book magazine’ focused on the most important and groundbreaking ideas.

With this partnership, Volante is expanding its tradition as Sweden’s leading platform for books about smart thinking and big ideas. The books will feature contributions from international thought leaders alongside texts from Swedish authors.

”I have internally called this The Idea Project. It’s not really new to us, but there is reason to continue what we started almost fifteen years ago with Volante förlag,” says Publishing Director Tobias Nielsén.

What is a ”book magazine”? The ambition is to achieve a blend of The Economist, The Atlantic, The Annual Question anthologies and McSweeney’s Quarterly. It will be a publication in a book format but with the structure and logic of a magazine—bringing together diverse articles, essays, and thought pieces that are engaging, varied, and curated to provide a comprehensive view on a wide range of topics. The book magazine will be published four times a year, allowing readers to dive deep into new themes each quarter.

Each issue will be sold wherever books are available and distributed to Handelsbanken customers, with the first issue planned for release in February 2025.

”Since its inception, Volante has been about identifying, developing, and disseminating the best ideas. This collaboration gives us a new way of doing that,” continues Tobias Nielsén.

EFN is a knowledge and media company under the Foundation Office of Handelsbanken, one of the major banks in Sweden founded in 1871. The foundation also funds hundreds of research projects, especially in Sweden, and there will be a special focus on these researchers in the partnership.

The head of the book magazine project is Magnus Nytell, a former executive at Bonnierförlagen and Nextory. The working group is led by Tobias Nielsén (Volante) with contributions from Johan Anderberg (author and journalist), Johanna Bysell (Volante), and Stefan Hilding (former publisher at Norstedts).

”EFN’s aim is to contribute to the dissemination of knowledge, primarily in the field of economics. Helping make smart thinkers and talented writers accessible in Swedish is both much needed and fun,” says Magnus Nytell, publisher of the publication and EFN’s lead on the collaboration with Volante.

Author and journalist Johan Anderberg is the editor of the book magazine. He adds, ”Many of the ideas, concepts, and mental models shaping developments from Silicon Valley to European universities—in business and politics—are not currently available to a Swedish audience in Swedish. There is a knowledge gap here that we intend to fill. Providing these ideas in Swedish is important, as the language will be richer if there are translations that can create common references, whether for economic terms or concepts describing research breakthroughs.”

From Volante, the Senior Editors Ulrika Bergwall and Johan Wirfält are also part of the working group.

”We are delighted to be working with Volante as a publisher. Their vision of contributing to a wiser and more enjoyable world aligns perfectly with what we want to achieve in this project. Since the beginning, they have been important in Sweden for discovering and spreading significant books and thinkers,” says Magnus Nytell.

En bok för idrotten. Inte om.

När tiden stannar. Startblockens tystnad sekunden före. Skottets långa färd mot krysset plötsligt utom räckhåll. Slaget som plötsligt sitter perfekt och ser så löjligt enkelt ut.

Patrik Brennings bok Så vinner vi igen är en bok för oss som håller på och hållit på. Vi som förstår hur mycket idrott kan vara och är.

Det är är inte en bok om idrott och idrottsrörelsen. Det är en bok för idrotten.

En bok för alla som vill att det ska fungera så bra som möjligt. Jag har varit där själv i stora delar av mitt liv. På plan och bredvid i olika roller.

En bok för idrottare, för föräldrar, för ledare och tränare, för fansen.

En bok för idrottare, för föräldrar, för ledare och tränare, för fans. Och inte minst för alla dem som sätter agendor för talangutveckling, från klubbchefer till kommunpolitiker.

Kanske behövs boken mer än någonsin. Det ställs många krav på idrotten idag. Fansen ska ha sina guld. Barnen ska ha kul och alla ska få vara med. Barnen ska samtidigt vinna. Folkhälsan ska räddas. Integrationen ska lösas.

Mitt i detta dras idrotten sönder mitt emellan två falanger och två perspektiv: bredd och elit.

Och blir någon nöjd?

Det ställs många krav på idrotten idag.

Det är om detta som Patrik Brenning har skrivit. Ingen journalist i Sverige har som han gått till botten för att beskriva hur svensk idrott har utvecklats senaste decennierna. Han har varit runt i hockeyhallar och vid fotbollsplaner. Han har pratat med dussintals experter och forskare. Han har själv sin egen erfarenhet.

Resultatet är en bok som med driv och berättelser håller fram aha-upplevelser, nya perspektiv och otroligt intressanta resultat. Det är både underhållning och kunskap.

Särskilt kul är att se den hisnande åldersfördelningsstatistiken som Brenning grävt fram.

Dessutom ger Brenning en lysande sammanfattning och svenskt kontext åt de fantastiska Volante-böckerna Peak av K Anders Ericsson och Bredd av David Epstein, två hörnstenar när det gäller förståelsen av talangutveckling. (Se sid 65ff.)

Jag önskar att jag hade läst boken tidigare

Jag önskar att jag hade läst boken tidigare. Jag har lagt mycket tid på mina barns idrott. Om jag fått göra om det hade jag gjort flera saker annorlunda — och den här boken hade hjälpt till.

Bara det som är så lätt att konstatera i efterhand: att specialisering leder till förslitningsskador, och med det uppehåll, mindre glädje, och mindre utveckling.

Och i bakgrunden lurar grundfrågan: Varför håller vi på med idrott? Svaret är inte alltid så enkelt. Varje person äger sin version. För samhällets del som involverar skattepengar blir det mer komplicerat.

Men Patriks förslag och utforskningar visar på vägval framåt som snitslar sig bättre fram än de flesta andra.

Det handlar om att vinna igen. På så många sätt som möjligt.

 

Historiepodden-avsnitt om Norrland

Har du svårt att bärga dig inför storsatsningen Historien om Norrland av Robin Olovsson? Här tipsar vi om några avsnitt av Historiepodden att hålla till godo med så länge.