Utkommer i mars 2024

Särskilda händelser Polischefens lösning

Så vänder vi utvecklingen.

Det här är en bok om hur vi – hela Sverige – misslyckats. Misslyckats med att sätta gränser, med ledarskapet i offentlig sektor och med att låta polisen göra sitt jobb på bästa sätt. Det är en bok om hur vi hamnade här. Men framför allt om hur vi kan vända utvecklingen och vilka som måste vara med. Klas Friberg delar sina insikter från ett yrkesliv inom Sveriges största myndighet – polisen. Hans bok är en djupdykning i polisarbete, politisk styrning och vad som behöver förändras i eftersatta områden.

Den beskriver våldsamma upplopp och kallblodiga mord i gängkonflikterna – inifrån och för första gången också ur ett ledarskapsperspektiv.

Klas Friberg har i drygt trettio år arbetat som jurist och polischef i olika positioner, senast för Säkerhetspolisen (Säpo). Tidigare har han bland annat varit regionpolischef.  Särskilda händelser är skriven tillsammans med journalisten Mats Paulsen.

Läs ett smakprov ur boken här.

Sagt om Särskilda händelser:

”Klas beskriver komplexiteten i polisens uppdrag samt vikten av tillit, både internt inom polisen och externt. Inte minst för att vända utvecklingen med gängkriminalite­ten. Fem batonger av fem möjliga.”

Jale Poljarevius, Underrättelsechef, polisregion Mitt

”Det är bitvis uppfordrande och kaxigt, bitvis ödmjukt och självkritiskt. En fascinerande berättelse och en uppmaning till tillit, mod och självreflektion i ledarskapet.”

Louise Bringselius, fil.dr. och docent i organisation och ledning

”Klas Friberg delar insiktsfullt med sig av lärdomar för att möta detta från en framgångsrik karriär inom polisen.”

Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Volante-shop Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.