Utkommer i september 2024

Kärleksgapet Dejting och vetenskapen

En gång fick jag frågan om jag är riktigt besatt av något.

”Inget”, svarade jag, ”förutom kärleken.”

Folk brukar envisas med att säga saker som att kärleken är irrationell. Att den subjektiva upplevelsen av att befinna sig på dejtingmarkanaden inte kan kokas ner till generella slutsatser. Att den är ett enda stort mysterium. Men det är en slapp föreställning som inte ger människor någon upprättelse. Kärleken går visst att förstå. Det finns en innehållsförteckning och en Ikea-bruksanvisning som går att tillhandahålla om man så vill och det är det som den här boken handlar om.

Men är det kärleken som styr oss eller vi som styr den? Hur mycket påverkar politiska vindar, teknologiska utvecklingar och feministiska dejtingappar sättet vi söker och finner kärlek på? Är vi lika dömda till vårt eget öde som vilken annan art som helst? Kan kärleken verkligen bli jämställd?

Och viktigast av allt: Går Kärleksgapet att överbrygga?

I den här boken möter du biologer, hjärnforskare, psykologer, teologer, sociologer, fysiker, politiker och journalister. En grisbonde, två niondeklassare, en körskolelärare och en sorgsen sjuksköterska som på ett eller annat sätt lärt mig något om kärleken. Genom dem försöker jag stilla min besatthet.

Form: Sigge Kühlhorn.

Minna Höggren (1999) är journalist och skriver regelbundet för Aftonbladet kultur. Hon är uppvuxen i Malmö men bor i Stockholm. Kärleksgapet är hennes debut.

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Volante-shop Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.