Utkommer i oktober 2024

Historien om Norrland Del 1, Dimmans land : från istid till hungerår

”Norra Norrland hade varken slott eller vikingar. Flera symboler för den svenska historien, så som generationer av historieberättare lärt oss att förstå den, saknas helt. Men här finns en annan historia – som också är del av den svenska.”

Idéerna om Norrland har skiftat genom historien. Från ett okänt land fyllt av mystiska väsen, till kolonin som skulle ge svenskarna obegränsad tillgång till silke och saffran. Från industrinavet som lockade världens främsta hjärnor mot polcirkeln, till avkroken där ingen längre kunde bo.

I den första delen av Historien om Norrland ­– Dimmans land – får vi genom isens tillbakagång följa hur Norrland blev befolkat. Hur den avlägsna landsändan ur ett sydsvenskt perspektiv förblev höljd i dunkel ända fram till järnvägens utbyggnad under andra hälften av 1800-talet. Och hur dimman långsamt lättar.

Det här är den oberättade historien om Norrland.

Robin Olovsson (född 1985) är specialiserad på norrländsk historia och genom Historiepodden har han blivit en av landets mest folkkära folkbildare. Historien om Norrland är Robin Olovssons debutverk. Den första delen, Dimmans land : från istid till hungernöd, är den första av två.

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Volante-shop Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.