Utkommer i oktober 2024

Tänk som en Nobelpristagare

Nobelpristagare får sina utmärkelser tack vare hur de hanterat nya rön, oväntade förändringar och omkullkastade teorier. Så vad kan vi lära oss av Nobelpristagarna i hur vi ska leva i en orolig och ständigt föränderlig värld?

Svaren finns i Nobelprisforskaren Gustav Källstrand nya bok Tänk som en Nobelpristagare. Efter sina år av forskning och intervjuer med vinnarna, bland annat i podden Idéer som förändrar världen, sammanfattar han nu insikterna.

På ett mästerligt sätt balanserar han mellan bildning och praktiska tips. I boken möter vi förutom forskarna även Terminator, besöker Jurassic Park och får samtidigt de historiska och idéhistoriska sammanhang som visar hur mänsklighetens utveckling lett fram till de nya upptäckterna och vilka olika sorters perspektiv som krävs för att vara mottaglig för att hitta lösningarna och strategierna som tar oss vidare.

Vetenskapshistoria har sällan framställts som lika relevant i nuet. För det som Gustav Källstrand visar är hur dessa tankesätt och grundinställningar faktiskt går att använda sig av i vardagen.

Gustav Källstrand (född 1980) är doktor i idéhistoria och verksam vid Nobelprismuseum i Stockholm, där han också leder den uppskattade podden Idéer som förändrar världen. Han medverkar varje år vid SVT:s bevakning av Nobelpriset och har intervjuat fler Nobelpristagare än kanske någon annan svensk.

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Volante-shop eller i din lokala bokhandel.