Om 2020 (del 1): Hur vi tänkte, vad vi gjorde

Det blev ett år med de stora frågorna i fokus. Inte alla – det blev förstås en fråga som stal den mesta uppmärksamheten och skymde annat, mer om det om några dagar – men om jag ska summera året på Volante så var det några böcker som blev mest efterfrågade:

Böcker som handlade om livet och hur vi tar oss an det, liksom hur vi kan må lite bättre.

Riktigt så var det inte tänkt från början. Vi hade en fantastisk vår planerad sett till utgivning och event, med ett flertal stora internationella författarbesök lagda i mars och april, däribland Pulitzerprisbelönade Elizabeth Kolbert och PEN-belönade Frans de Waal. Utöver lanseringar och aktiviteter med en rad svenska författare.

Allt ställdes in.

Några ägde sedan rum digitalt. Det fick i många fall bli som i fallet med ovan: en av många sammanhang då vi hemifrån fick prata om böckerna via skärm i stället.

Det var enormt tungt. Vi hade jobbat väldigt bra och hårt för detta, och om jag ska vara ärlig, det känns fortfarande tungt att inse vad mycket bra som vi inte fick sprida på sätt som det var tänkt.

Samtidigt kan jag notera, då jag går tillbaka – till exempel i mitt blogginlägg från 20 mars – att vi mitt i allt lyckas bära på en optimism och framtidstro.

Då coronaviruset slog ner som en bomb

Då coronaviruset slog ner som en bomb och påverkade allt hände några saker hos oss:

  • Det blev tydligt att de författare som vi jobbar med och böcker som vi givit ut, erbjöd svar på vad som hände. Varför vi reagerar som vi gör (läs vad jag skrev utifrån Daniel Kahneman här), hur vi kan tänka då vi jobbar (läs Deep work-manifestet eller om självstyrning), vilka tips och råd ledare och organisationer behöver (bland andra två nysläppta, se här och här), hur vi kan hålla igång och bättre nå lite lycka, hur vi kan låta trädgården få bli ett stöd för oss (läs Dave Goulsons hälsning).
  • Vi tänkte och planerade om. För föredrag och författarsamtal så arbetade vi med en förflyttning till digitala sammanhang. För de flesta så märktes det i form av bokmässescenen Se människan som, arrangerad av Svenska kyrkan, tog plats i vår bokhandel Gamla stans bokhandel.
  • Nyhetsjournalisterna vaknade i några av oss (lägg ut!), så vi gjorde några snabba ljudböcker (på branschspråk: audio-first och audio originals) — med Niklas Laninge om att jobba hemma och Johan Norberg om viruset och världen. Utöver detta satte vi igång andra bokprojekt för denna tid, bland annat Micael Dahlens bok om meningen med livet och Emma Frans kommande bok om pandemiåret.
  • Några titlar som vi skulle ge ut på hösten, särskilt de med tänkta författarbesök, sköt vi på framtiden. (Hej 2021!) Andra idéer hamnade först i kön, bland annat vår gamla tanke om återutgivning av klassikern Jared Diamonds Vete, vapen och virus – det tog oss en dryg månad att få ut den – samt några helt nya ljudböcker och andra titlar som vi kände skulle behövas under året.

existentiell och filosofisk höstlista

Vi formulerade det inte då som att det skulle bli en existentiell och filosofisk höstlista, men i efterhand skulle man kunna se det som en sådan.

Med två filosofer – Martin Hägglund med Vårt enda liv och Jonna Bornemark med Horisonten finns alltid kvar – utöver Micael Dahlens En liten bok om meningen med livet, som följde upp årets omåttligt populära En liten bok om lycka, samt dessutom barnboken Dr. Seuss Horton hör en vemling och Ryan Holidays Hindret är vägen.

De här böckerna visade sig också bli några av våra mest uppmärksammade och bäst säljande böcker under året.

***

På den ”existentiella listan” skulle vi möjligen också kunna placera Konsten att leva enkelt av Shunmyo Masuno. Det blev en våra mest lästa pocketböcker och lyssnade ljudböcker.

Volantes pocket- och ljudbokslista

Men en annan titel låg högst upp på Volantes pocket- och ljudbokslista, nämligen Adam Kays Det här kommer göra ont. Den var på sitt sätt också tidstypisk, som inifrån sjukhusmiljön bjuder på insikt i en läkares vardag och val.

Jag tror dock snarare att den bokens enorma framgång kan spåras i kombinationen av humor och sorg. Att vi vill och tillåts skratta (den boken måste vara den roligaste sjukhus- och läkarbok som skrivits!), samtidigt som vi drabbas då vi får syn på livets sköra tråd.

***

På ljudbokslistan låg boken Det här kommer göra ont strax före Augustprisnominerade Arash Sanaris Sverigevänner. Det var en våra prisbelönade titlar under året.

välbehövliga champagneveckor

Det blev också ett sjätte nobelpris för Volante – och välbehövliga champagneveckor efter det annars festfria året. (Uppdatering: Läs mer här om priserna. Dessutom blev ett flertal av Volante-böckerna utsedda till ”årets bok” i olika sammanhang, läs mer här.)

***

Volante förlag fortsatte växa. 

Det trodde jag inte tidigt i våras, men det blev möjligt tack vare fantastiska medarbetare, böcker och författare. Volante förlag har sedan starten för drygt tio år sedan ökat varje år. Under 2020 sålde vi nästan två hundra tusen böcker.

Volante förlag fortsatte växa.

Men allt som vi ville prata om fick inte utrymme. Vilka diskussioner missade vi? En av tjusningarna med att jobba med böcker är att man aldrig vet på förhand vad får fäste.

Ibland blir man lycklig över hur en bok och ett samtal kan påverka på så många nivåer. Ibland inträffar motsatsen. Med tanke på den inställda våren och sommaren fick vi också bära med oss den känslan. 

Men en bok har många liv.
Habent sua fata libelli.