Volantes sjätte Nobelpris. ”Det är som om Einstein hade varnat för atombomben”

Nobelprissändning. Jag förstår redan vid första meningen. Det blir ännu ett Nobelpris till en författare som vi givit ut här på Volante.

Timmen tidigare har vi diskuterat omslagen för först en annan nobelpristagare, sedan ytterligare en.

Vi har i kylen i Gamla stans bokhandel under oss en champagneflaska som bara får öppnas vid ett tillfälle: om det blir Nobelpris till en författare som vi givit ut.

Nu hände det igen.

Årets Nobelpris i kemi tilldelas Jennifer Doudna för upptäckten av ett av genteknikens skarpaste verktyg, gensaxen CRISPR (läs mer om priset här). Det blir den sjätte nobelpristagaren som är knuten till Volante.

som om Einstein hade varnat för atombomben.

Det här priset är ett stort ÄNTLIGEN. Boken Sprickan i skapelsen, som beskriver bakgrunden till det som lett fram till priset, är enorm på många sätt. Det är en detektivroman på forskningslabben, på jakt efter den stora upptäckten. Men boken väcker också några av de viktigaste frågorna för mänskligheten framåt. Var går den etiska gränsen för hur mycket vi kan manipulera med liv?

Det är som om Einstein hade varnat för atombomben.

Varför ger vi på Volante ut böcker? Jag brukar säga att det är för att förändra och påverka samtalet, på sikt bidra till en bättre värld. Vi vill därför arbeta med personer som kan något, som kan berätta om det, och vill göra det.

Vilka böcker minns vi från historien?

Vi har kallats för nobelprisförlag. Många skulle då tänka utifrån litteraturpriset enbart. Men böcker och litteratur handlar på lång sikt om att göra avtryck och böcker som vi bär med oss över tiden är inte sällan skrivna av filosofer, tänkare och vetenskapspersoner. Det är sådana böcker som vi vill ge ut.

Tänk bakåt. Vilka böcker minns vi från historien? Vid sidan om de stora berättelserna (såsom Odysseus och Bibeln), så har vi personer som Aristoteles, Sigmund Freud, Karl Marx, Adam Smith och François Voltaire. Typiska Volanteförfattare.

Inte desto mindre kan det bli en litteraturpris imorgon. Både Ngugi och Adonis har favorittippats. Lika stora tänkare i sina kategorier. (Ja, vi ska köpa en flaska till inför imorgon!)

***

Tillbaka till omslagen som vi diskuterade. I maj nästa år släpper vi nya boken från Daniel Kahneman, Ekonomipristagare 2002 och levande legend med bland andra boken Tänka, snabbt och långsamt. På engelska kommer den heta Noise och släpps samtidigt. Vi diskuterar fortfarande vad den svenska titeln blir. (Lita på att vi kommer återkomma om denna bok!)

Sjätte nobelpristagaren

Nästa höst blir det utgivning av Paul Nurse bok Vad är liv? Biologins hemligheter i fem kapitel. Han fick Nobelpriset i medicin eller fysiologi 2001, rande kontrollen av cellcykeln, och kan kort sagt allt om livet från ett biologiskt perspektiv är. Det blir en kort, underbar bok.

I vår lista över tidigare pristagare hittar vi dessutom Richard Thaler (Beslut och beteenden) och Mohammad Yunus. Vi har även köpt rättigheterna för Frank Wilczeks kommande bok (Fundamentals).

 

>> Prenumerera på Volantes nyhetsbrev här.