Volante på den digitala bokmässan 2020

Inget är som det brukar detta år, förutom att vi fortsätter ge ut kloka och roliga böcker som bidrar till det offentliga samtalet. Vi kommer att sakna att stå i vår monter på bokmässan och prata om dem med läsare från när och fjärran, men när inte vi kan resa till mässan kan en del av mässan komma till oss …

Svenska kyrkans uppskattade samtalsscen Se människan kommer i år att sända sitt fullmatade program från Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 — den lilla bokhandel vi sedan några år driver i Helena Landbergs fantastiska regi. De samtal som genomförs här kan man också se och höra utifrån, då vi sätter upp en skärm och högtalare, och inte minst bjuds det tillfälle att träffa författaren efteråt i vårt signeringstält där vi kan hålla coronasäkert avstånd. Här finns hela programmet för fredagen, lördagen och söndagen!

Vi ser också fram emot de bokmässeseminarier som sänds från andra scener i den digitala bokmässan. Följ alla Volantes programpunkter! De kommer alla gå att ta del av också i efterhand.

Lördag 26 september

kl. 14:30–14:50
Jonna Bornemark i ett samtal med Per Starke, bitr. utvecklingschef, Svenska kyrkan på nationell nivå, om det professionella omdömet och vad det betyder, hur det står i relation till allt vi inte vet, och hur det borde omvärderas och få en större roll i dagens samhälle och yrkesliv.
Se människan-scenen live i Gamla stans bokhandel. OBS! Ej publik, men tillfälle till köp av signerad bok efteråt utanför bokhandeln!
_________________________
kl. 16:15–16:45 
Maria Gunther är doktor i partikelfysik och vetenskapsjournalist. I Smart undersöker hon hur vi ser på intelligens och gräver i de infekterade frågor som är kopplade till ämnet: ras, människovärde, kön, arv och miljö. Vetenskapsjournalisten Torill Kornfeldt tar i Människan i provröret upp vilka konsekvenser framstegen inom genteknik har lett till och vad som väntar runt hörnet, och digitaliseringsexperten Sara Öhrvalls Ditt framtida jag handlar om hur ny teknik integreras i vår hjärna, kropp och vårt beteende. Ett samtal i skärningspunkten mellan etik, intelligens och genteknik.
__________________________
kl. 16:45–17:25 
Sjukvården var redan innan coronakrisen den viktigaste frågan för medborgarna. Nu har den blivit än mer angelägen. Vilka är de största framtidsutmaningarna? Är det resurserna eller jämlikheten, driftsformen eller människosynen som är avgörande? Fyra experter diskuterar konfliktlinjer och ödesfrågor: Lars Sandman, professor i filosofi med inriktning vårdetik; John Lapidus, ekonomihistoriker och författare till Vårdstölden; Jonna Bornemark, filosof och författare till Det omätbaras renässans; Agnes Arpi, journalist och medförfattare till Feminism – en antologi. Programledare: Jörgen Huitfeldt, journalist.
___________________________
kl. 17:00–17:45
Filosofen Martin Hägglund förklarar hur vår strävan efter frihet och demokrati borde leda oss vidare bortom både religion och kapitalism. I stället för en religiös tro på evigheten bör vi fördjupa en sekulär tro som är hängiven vårt ändliga liv tillsammans. Allting handlar om hur vi behandlar varandra i det här livet och vad vi gör med vår tid.
I ett samtal med ärkebiskop och teologie doktor Antje Jackelén (moderator Mats Almegård).
Se människan-scenen live i Gamla stans bokhandel. OBS! Ej publik, men tillfälle till köp av signerad bok efteråt utanför bokhandeln!

Söndag 27 september

kl. 11:30–11:50
De beslut vi fattar idag kommer att forma vår framtid. Frågan är vad som blir det nya normala? Vad är vi villiga att göra för att undvika vårt biologiska öde? Hur smarta, starka, snygga och snabba vill vi bli? Sara Öhrvall i ett samtal med Jakob Wirén, docent i systematisk teologi och teologisk sekreterare till ärkebiskopen.
Se människan-scenen live i Gamla stans bokhandel. OBS! Ej publik, men tillfälle till köp av signerad bok efteråt utanför bokhandeln!
____________________________
kl. 11:30–11:50
Ingrid Lomfors, chef för Forum för levande historia, har sammanställt breven som återger familjen Josias omskakande historia, Här bryr sig sommaren inte om oss – Breven från Hertha 1939-44. Döttrarna fick en ny chans i Sverige: Själv blev hon kvar i Nazityskland. Samtalsledare är Ulf Sjögren, stiftsprost i Göteborg.
Se människan-scenen i Gamla stans bokhandel — dock förinspelat, så ingen signering.
_____________________________
kl. 12:00–12:30
Ett enda liv – tre analyser
Filosofen Martin Hägglunds bok Vårt enda liv har tagit världen och samhällsdebatten med storm. Utifrån idén att även ateister har och behöver en (sekulär) tro utvecklar han tankar om människans behov av ett mer jämlikt samhälle. Men även den moderna fysiken har förklaringar till våra inre upplevelser, något professorn Ulf Danielsson utforskar i Världen själv. Han argumenterar för skillnaden mellan modell och verklighet – universum är inte matematik. Tillsammans med Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson samtalar Danielsson och Hägglund om vad människan egentligen är och vad ett gott samhälle kan vara. Arr: Fri tanke, Katalys och Volante
_____________________________
kl. 15:30–15:50
I En liten bok om lycka finns både historiska perspektiv och berättelsen om hur lyckoforskaren Micael Dahlen råkade göra världens lyckligaste land aningen mindre lyckligt. Men framför allt ställer Micael Dahlen frågan: Vad gör oss lyckliga? Samtalspartner är Caroline Krook, biskop em.
Se människan-scenen live i Gamla stans bokhandel. OBS! Ingen publik under samtalet, men efteråt finns möjlighet att köpa signerade böcker utanför butiken.