Vete, vapen och virus

”En bok som ställer de stora frågorna – och ger stora svar” – Yuval Noah Harari

”Fascinerande … lägger grunden för förståelsen av vår historia” – Bill Gates

Jared Diamonds moderna klassiker Vete, vapen och virus satte när den kom ut på 1990-talet standarden för hela den populärvetenskapliga genren, med sitt omfattande perspektiv, den bekväma orienteringen i en rad olika vetenskaper och inte minst det lättfattliga språket och den medryckande skildringen. Därför har den en självklar plats i Volantes serie med fackboksklassiker.

Diamonds banbrytande och Pulitzerprisbelönade bok är en briljant kortfattad historik över mänsklighetens historia med det uttalade syftet att tillbakavisa alla rasbiologiska förklaringar till varför jordens folk idag lever under så olika betingelser.

Jared Diamonds verk har betytt enormt mycket för till exempel Yuval Noah Harari, författaren till lika succéartade Sapiens.

I en större intervju i Dagens Nyheter 2020-03-20 kommenterade Jared Diamond det faktum att han i flera decennier kritiserat de öppna djurmarknader som Kina tillåter trots att flera epidemier tros ha sitt ursprung där, nu senast corona-pandemin:
– Om man försökte skapa optimala omständigheter för att sprida ett dödligt virus i Kina så är den säkraste metoden att samla in vilda djur från landsbygden och sälja dem på en marknad i en trångbodd storstadsmiljö. Det är helt enkelt de perfekta omständigheterna för att få ett virus att hoppa från djur till människor, precis som med smittkoppor, aids, sars och svininfluensan.

 

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Volante-shop Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.

Författare

Jared Diamond är en amerikansk akademiker och författare, professor i fysiologi vid UCLA School of medicine samt professor i geografi vid UCLA.
Han är känd för flera populärvetenskapliga böcker om mänsklighetens evolution. Diamond har förutom sina två professurer också kunskap inom bland annat ekologi och evolutionsbiologi. Bland de priser han tilldelats utmärker sig Pulitzerpriset 1998 för bästa faktabok för Vete, vapen och virus, National Medal of Science 1999 och Kunskapsprisets internationella hederspris 2010.