#coronavirus-uppdatering: När nöden är som störst, är hjälpen som närmast

2020-03-20

Min farmor — född 1906, och därmed med om två världskrig — var en fantastisk historieberättare, men hon berättade alltid samma historier, bjöd på samma visdomsord.

Effekten är att jag minns dem och ett fastnade särskilt: När nöden är som störst, är hjälpen som närmast.

Nu tycker jag mig se att hjälpen är nära hela tiden. Vi här på Volante försöker ta hand om varandra. Vi jobbar alla hemifrån nu, inte i vårt 1600-talshus i Gamla stan i Stockholm, men klockan halv nio varje morgon kopplar vi upp oss på videosamtal — och frågar hur vi mår. (Se bild ovan, Klas Ekman var hos tandläkaren och saknades.)

Jag hoppas att du mår bra. De författare som vi känner och jobbar med mår bra. Vi här på Volante mår ganska bra, några av oss har något, men vet inte vilket virus det rör sig om. Vi hoppas på det bästa.

Vad händer nu? Hur kan vi på Volante hjälpa dig?

Vi har våra böcker där ute, men jag måste informera om att sådant som vi har planerat för i många månader inte kommer bli av. Besöken med Dave GoulsonElizabeth KolbertFrans de Waal och Geoffrey West är inställda, Tom Tits-invigningen för Loraxen kan inte genomföras, inte heller en rad samtal i Gamla stans bokhandel.

Likaså har många av föredragen med de författare och talare som vi jobbar med, till exempel Micael Dahlen om lycka och Simon Elvnäs om effektfullt ledarskap, flyttats fram eller lagts om till att bli digitala.

Det blir tydligt hur vi alla tänker olika – vissa drar i handbromsen, medan andra tänker att kunskapen blir ännu viktigare nu. Vi försöker hitta lösningar. I princip allt är uppskjutet, inte avbokat. Nya datum kommer i flera fall inom kort (se här).

Fördelen med vår verksamhet är att mycket av det vi gör nu, det blir böcker i höst eller om ett år, eller ibland ännu senare.

Och vi ser fram emot vad vi hoppas blir en fantastisk höst. Vi har mängder av idéer. Det är underbart att se hur en kris kan släppa lös en inneboende kraft och kreativitet. Vi får också en chans att tänka nytt. Jag är oerhört stolt och glad över att kunna omge mig med så många smarta människor som hjälps åt och tänker nytt. Vi hjälps åt och gör tillsammans.

Vi hoppas kunna bjuda på några helt nya saker redan nästa i vecka.

I de flesta fall kommer också de böcker som vi har planerat för i vår att släppas. Några kommer till och med kännas ännu mer aktuella. 

Vi brukar säga att det vi gör här på Volante är inte att göra böcker, utan att hjälpa personer som kan något, som vill något, och kan berätta om det.

Nu märks många av dem, inte minst genom att sprida kunskap och insikt. På SVT (och på Twitter) ser vi Emma Frans, som ju är epidemiolog men också vetenskapsaktivist, nästan jämt. Vi fick nyss meddelande om att Johan Norberg var tillbaka efter att ha varit fast i USA, sedan skrev han sin DN-krönika om hur en öppen värld hotas. Han mejlar om en idé. Kanske det blir något.

Skrivande läkare som Arash Sanari (Sverigevänner) och Jonas Ludvigsson (Barnläkarens guide) står mitt uppe i allt. Jonas lägger upp en föreläsning på youtube där han förklarar coronaviruset. Arash är med i en podcast och diskuterar.

Sedan pratar jag med Micael Dahlen. Han är tillbaka efter sin intervju i SVT:s Gokväll där han pratade om sin bok om lycka. Hans inlägg på Facebook har delats två tusen gånger (”det är ekonomins JOBB att gå dåligt i en så här svår tid”).
För tolv år sedan gav vi ut Nextopia ihop. Jag ringde honom för att berätta att den boken nu ska ges ut på engelska som ljudbok av amerikanska Audible. Micael sa att han hoppas att vi snart kan se fram emot just ett nextopia igen, han tror det.

Efter det ringer en läsare mig på mobilen. Han har läst Christina Bengtssons bok om fokus, och tycker det var den bästa bok han läst någonsin. Han säger att den behövs mer nu än någonsin.

Jag är inte ensam om få perspektiv och hitta förklaringsmodeller och svar i böcker. Jag funderar på varför jag och mina medarbetare älskar det. Kanske är det insikten om alla idéer som böckerna bidrar med, inte bara var för sig utan hur de växer och bygger vidare på varandra. Att se alla böcker hemma, i bokhandeln, på förlagskontoret och se raderna och högarna som de bildar, och känna, de där staplarna är inuti oss nu.

Nu bjuder de där böckerna på svar som handlar om varför vi reagerar som vi gör — hur vi ska tänka kring all information, hur vi ska leva, vilka konsekvenser allt detta kan få, hur vi ska jobba hemifrån, hur vi ska slappna av och hitta inre kraft, hur man kan leda, hur man förstår en läkares roll, hur man greppar dödlighet och inte minst livet självt.

Jag har förstås många boktips – allt det jag nämnde där hade sin grund i olika böcker – men det här har blivit så långt redan ändå. Vi återkommer snart igen.

Sköt om dig, <3

// tobias.
Förlagschef

PS. Fler boktips kan du också få från vår bokhandlare i Gamla stans bokhandel, Helena Landgren, som håller öppet. Henne kan du ringa (070-7345165) eller mejla. Sedan skickar hon hem böckerna till dig, eller kan promenera förbi med dem om du bor i Gamla stan eller på Södermalm. (Se FB-inlägg.)

PPS. Om jag ska dela med mig av ett boktips så kanske det ändå får bli Tänka, snabbt och långsamt av Daniel Kahneman. Det är den bok som bäst förklarar hur vi reagerar som vi gör på krisen just nu.

Kahneman genomförde faktiskt ett experiment med hans parhäst Adam Tversky där de bad personer att föreställa sig att en sjukdom från Asien skulle döda 600 medborgare.

Läs mer här om vad de kom fram till.