Vårens och sommarens böcker 2024

När

… ska vi göra upp med döden? Filosofen Patrick Linden leder ett uppror mot liemannen i ett radikalt, roligt och bildat argument för att leva så länge vi kan – med titeln Mot döden. (Januari.)

… är rätt tid att bryta upp och byta spår? Lars Fuhre närmade sig redan de sextio när han förverkligade en gammal dröm om att bli konduktör. Nästa station berättar om resan, resandet och mänskliga möten.

Var

… börjar resan mot en vettigare tillvaro? Reklamstjärnan Maja Alskog Bredberg hoppade av karriären – i Till växten: En kärlekshistoria söker hon sig tillbaka till jorden och upptäcker via odlandet att kraften i ett litet frö är starkare än vilken börs-vd som helst. (April.)

Hur 

… vänder vi den mörka samhällsutvecklingen och våldsvågen? Före detta Säpochefen Klas Friberg har stor vana av Särskilda händelser och konkreta idéer om hur vi löser problemen i dagens Sverige. (Mars.)

… gör vi om – och gör rött? Jan Emanuel har tillsammans med ungdomsvännen Anders Kalat formulerat ett politiskt manifest för en ny(gammal) socialdemokrati: Gemenskap.

Vad 

… kan vi lära av vår tids stora kris? Statssekreterarna Maja Fjaestad & Emma Lennartsson ledde pandemi-hanteringen på Finans- och Socialdepartementet och berättar i den unika inifrånskildringen Mitt i krisen. (Mars.)

Vem

… dödade den sista mammuten? Vetenskapsjournalisten Jesper Nyström och superforskaren Love Dalén tar sig an gåtan om varför elefanternas håriga släktingar försvann från jordens yta i rafflande Vem dödade Lonely boy?. (April.)

Varför

… gick den blåvita utopin om intet? Designprofessorn Sara Kristoffersson skildrar Konsums uppgång och fall – och därigenom folkhemmets historia i Det förlorade paradiset. (April.)

Volante – en klokare och roligare värld*

… och på tal om klok har ledarskapsexperten Svante Randlert samlat de 10 Klokfaktorerna som förenar våra 100 främsta ledare. (Mars.)