Klas Friberg

Klas Friberg har varit polis- och myndighetschef i över tre decennier. Hans första jobb i rättsväsendet var biträdande jurist, hans sista var som chef för SÄPO. Däremellan har han bland annat varit chef för Polismyndigheten i Västra Götaland och Rikskriminalpolisen. Han är flitigt anlitad som föreläsare i både offentlig och privat sektor. [Läs mer om Klas Fribergs föreläsningar här.]

Tillsammans med journalisten Mats Paulsen har Klas Friberg skrivit boken Särskilda händelser: polischefens lösning (2024). I boken ger han flera relevanta förslag för många samhällsfunktioner, för att få bra saker att börja hända. Må det vara bättre integration, skola, vård, tåg- och vägnät eller polisverksamhet — i boken delar han med sig av sina konkreta erfarenheter och insikter om hur man bör styra och leda verksamheter för att bland annat stoppa rekryteringen till de allt våldsammare gängen.

Polisen är viktig, men vi är många som behöver göra vår läxa och genomföra våra åtaganden. Lyckas det inte kan polisens och socialtjänstens arbete liknas vid att ösa en båt som läcker som ett såll. Att ändra på detta är en styrnings- och ledningsfråga. I Särskilda händelser beskriver Klas Friberg hur fler kan göra mer, och hur det kan gå till.

Klas Friberg har startat Göteborgs Institut för Samhällsutveckling, han stödjer föreningen Help Ukraine Gothenburg och sitter i styrelsen för ett företag som motverkar kriminalitet i byggsektorn.

Pressbilder

Skriv ut sidanSkriv ut sidan