Maja Fjaestad

Maja Fjaestad är adjungerad professor vid Luleå tekniska universitet, docent i teknikhistoria från KTH och har även forskat vid Max Planck-Institutet. Hon är affilierad forskare vid Institutet för framtidsstudier och expertkoordinator vid Centrum för hälsokriser på Karolinska Institutet, ledamot i Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA), författare och en efterfrågad föreläsare.

Som statssekreterare på Socialdepartementet ledde Maja Fjaestad departementet och dess organisation, enhetschefer och generaldirektörer under den svenska hanteringen av coronapandemin. Lärdomarna från detta historiska skeende berättar hon om i boken Mitt i krisen: Beredskap och ledarskap i skarpt läge (2024), skriven tillsammans med Finansdepartementets dåvarande statssekreterare Emma Lennartsson.

Som redaktör för antologin AI & Makten över besluten: vad alla borde veta om algoritmer i offentlig sektor (2024) skriver Maja Fjaestad tillsammans med tongivande författare om hur AI får avgörande betydelse för samhällets medborgare och vår gemensamma stat.

Maja är en van föreläsare med expertkunskap inom områdena teknik och vetenskap, digitaliserings effekter på samhället, AI och algoritmer i offentlig sektor och hälso- och sjukvårdspolitik.

Läs mer om Maja Fjaestads föreläsningar här


Pressbilder

Skriv ut sidanSkriv ut sidan