Sommarläsningstips!
Vi bad om ett sommarläsningstips från några av våra författare, redan utgivna och kommande, inför en lång och förhoppningsvis vilsam ledighet. Här finns de samlade – mycket nöje och glad sommar!
Sverker Sörlin, i höst aktuell med Snö – En historia, tipsar om David Graebers och David Wengrows bok Början på allt – En ny historia om mänskligheten:
”Måste historia kunna förklara det nuvarande? Tänk om det mest intressanta med det förflutna är det som inte förverkligades? Som finns kvar som möjligheter. Och tänk om frihet inte alls är en modern idé utan fanns i tidens gryning? Antropolog-/arkeologduon David Graeber och David Wengrow har skrivit årtiondets mest nytänkande bok om mänsklighetens förflutna.”
Malin Ekman, aktuell med uppdaterad pocketutgåva av Skymning i Amerika – Berättelser om ett annat USA (och dessutom en färsk mediedebatt) tipsar om två böcker:
”Jag ser fram emot att läsa Psykologisk trygghet av Louise Bringselius. Undertiteln Att välkomna den som utmanar. Så skapas en modig och kreativ arbetsplats känns lockande: Jag skriver mycket om tystnadskultur och vill läsa och lära om hur den kan motarbetas på arbetsplatser. En bok som jag läste för några år sedan och tänker på som perfekt sommarläsning är Vårt enda liv – Sekulär tro och andlig frihet av Martin Hägglund. Den är utmanande, spirituell och välskriven. (Du behöver absolut inte vara marxist för att uppskatta den.)”
Svante Randlert, aktuell med Klokfaktorerna – 10 förmågor som förenar 100 framgångsrika ledare, tipsar om Simon Elvnäs Effektfull – Detaljerade studier av ledarskap:
”Vad jag gillar mest med klassikern Effektfull är att Simon Elvnäs använt en så unik metod och dessutom är så tydlig i sin modell. Han målar upp en väg till ett medvetet ledarskap baserat på verksamhetens, medarbetarnas och även ledarens faktiska behov.”
Årets sportjournalist 2023, Patrik Brenning, kommer i september ut med Så vinner vi igen – Att utveckla talanger och svensk idrott. Han tipsar om en av inspirationskällorna till boken, David Epsteins Bredd – Därför lyckas generalister i en specialiserad värld:
”Hur blir jag bäst på det jag gör? Boken Bredd – Därför lyckas generalister i en specialiserad värld säger mycket om vår skeva syn på kunskap, lärande och talangutveckling.”
Sara Kristoffersson, aktuell med Det förlorade paradiset – Berättelsen om Konsums uppgång och fall, tipsar om David Larsson Heidenblads Ta din tid – Gör mindre men bättre:
”Är det något man INTE ska tänka på under sommaren så är det att utnyttja tiden effektivt. Men, en utmärkt läsning inför höstens vedermödor är David Larssons Heidenblads Ta din tid – Gör mindre men bättre om hur man får tid över till det väsentligaste.”
Robin Olovsson, den andre Historiepoddaren vi får förmånen att ge ut, efter Daniel Hermanssons De kom, de såg, de segrade, tipsar om sin poddkollegas bok (vi gissar att Daniel ser fram oerhört mot att få läsa Robins kommande Historien om Norrland del 1: Dimmans land – från istid till hungerår, som kommer i oktober):
”I en passage i De kom, de såg, de segrade jämför min poddkollega Daniel Hermansson det tredje puniska kriget i vilket Rom förintar ärkefienden Karthago med att föra en K-pist mot öppningen till en fågelholk och tömma magasinet. Det är en otrevlig bild han målar upp men den fångar antikens krig väl. Daniel är duktig på att levandegöra den klassiska historien. Det är en bildningsresa.”
Vi tycker ibland att det är som att våra böcker pratar med varandra. Därför är det extra kul när våra författare också hittar till varandra. Peter Ottsjö (Evigt ung – Min och människans dröm om odödligheten) och Patrick Linden (Mot döden – En radikalt livsbejakande filosofi) har gjort det till den milda grad att de nu har en podcast ihop, Levity. Missa inte den! De tipsar självklart om varandras böcker:
Peter Ottsjö: ”I årtusenden har filosofer sagt åt oss att omfamna döden. Efter att ha läst Patrick Lindens kloka, roliga och modiga bok Mot döden – En radikalt livsbejakande filosofi kommer du att förstå varför de har fel – och vilja omfamna livet istället.”
Patrick Linden: ”Mitt sommarläsningstips är Peter Ottsjös Evigt ung – Min och människans dröm om odödligheten, en spännande och välskriven introduktion till den nya långlevnadsvetenskapen. Den innehåller inte bara teori utan även praktiska råd om hur man kan maximera sin friska livslängd.”
En av höstens debutanter är Minna Höggren, som har skrivit den populärvetenskapliga – och väldigt roliga – boken om kärleksmarknadens villkor på 2020-talet: Kärleksgapet – Dejting och vetenskapen. Hon tipsar om bra hängmatteläsning:
”Helst av allt vill jag befinna mig i miljön som jag läser om, är jag i Italien blir det Ferrante, ligger man i en hängmatta och njuter av svensk sommar kan jag inte tänka mig en bättre bok än Göran Greiders Stugland – En berättelse om Sverige!”
Gustav Källstrand är gammal vän till förlaget – och nu äntligen författare, för i höst kommer Tänk som en Nobelpristagare – Idéer som förändrar världen. I podden Idéer som förändrar världen har han redan intervjuat en rad Volante-författare, bland andra Paul Nurse, som han tipsar om nedan. Och han kommer också med ett bonustips:
”Nobelpristagaren Paul Nurse lyckas med boken Vad är liv? Biologins hemligheter i fem kapitel förklara vad vi vet och inte vet om den mest komplexa frågan inom vetenskapen: livet självt. Och han gör det både enkelt och elegant. Läs den i sommar, och få en ny känsla för sambandet mellan allt levande du ser omkring dig!
Och: Varför inte passa på att lära känna dig själv i sommar – eller i alla fall ditt medvetande? Knaster – Medvetandets gåta och illusionen av ett jag av Pontus Wasling är både svindlande och upplyftande, en upptäcktsfärd i hjärnan och i vad forskningen vet – och inte vet – om hur vi upplever världen och varför.”
Jesper Nyström, aktuell med Vem dödade Lonely boy? Den sista mammutens gåta ger sig själv ett bra sommarläsningstips:
”Jag har inte läst den, än. Men tänker läsa Maja Alskog Bredbergs Till växten – En kärlekshistoria i sommar. Låter som en spännande inre resa. Och en undre, bland växtrötterna. Där allt börjar …”
Slutligen kommer vi med sommarläsningstips i form av ”blurbar” från några av våra utländska författare, i en vänlig puff för en kommande bok, nämligen Ali Abdaals Må bra-produktivitet – En enkel metod för att få mer gjort med mer glädje. Den rekommenderas av William MacAskill, författare till Vad framtiden förtjänar – Att planera för en miljon år:
”Ali’s approach to productivity is exceptional and life-changing. This is a must-read if you want to experience the power of productivity in a whole new way.”
Även Cal Newport, mannen bakom Deep work –Hur du finner fokus och djupjobbar i en distraherande värld skickar med en hissning:
”Eye-opening and important . . . Ali Abdaal flips the conventional narrative on productivity.”