2015 – robotarnas, politikens, passionens och nördens år

Volantes ambition har sedan starten varit att göra världen lite klokare och roligare. Och det förändrades inte under 2015. Vi vill fortfarande beröra, överraska och upplysa med utgångspunkt i berättelsen, oavsett om den förmedlas mellan två pärmar, på en scen eller i det offentliga samtalet. 

Låt oss blicka tillbaka mot 2015, innan vi återkommer och berättar mer om 2016.

För fem år sedan gav vi ut två böcker på ett år – i år har vi gett ut tjugo. Bilden ovan är från ett reportage som branschtidningen Svensk Bokhandel gjorde om oss i mars.

Samtidigt säger antalet titlar vi ger ut just ingenting alls om hur pass mycket klokare eller roligare världen har blivit. Det blir inte minst uppenbart om man ser till de ”robotförlag” som för ett par år sedan började paketera wikipediaartiklar och sälja dem i bokformat. En bok är förvisso alltid en bok, men förlaget har såhär en bit in på det nya millenniet en långt större roll att spela än att bara paketera redan tillgänglig information.

Den måttstock som faktiskt säger någonting handlar om hur pass relevant man är – ger vi ut böcker som människor vill läsa och diskutera? Böcker som gör människor glada eller arga, oroade eller hoppfulla, förbryllade eller spiksäkra på sin sak? Att vara relevant är att nå ut.

För att vara relevant måste man följa sin tid. Som förlag blir uppgiften än mer delikat av det faktum att det ofta tar ett år eller två att skriva eller översätta en bok, därför måste man också göra sitt bästa för att vara relevant inte bara i nuet, utan också i framtiden. Men det är denna spänning, denna utmaning, som också gör det så fruktansvärt roligt.

Vår förhoppning är att vi under 2015 har lyckats vara relevanta och att vi i året som stundar kommer att fortsätta vara det. Och förutsatt att vi har lyckats med det tror vi att vi genom att blicka bakåt på vår utgivning kan säga något mer om året som har gått än de enskilda titlarna kan göra var för sig.

Vad händer nästa år? Första titeln  — Matmyten av Tim Spector släpps om en vecka! Men låt oss återkomma och berätta mer om nästa år. Ändå: vi kommer som vanligt vara snabbrörliga — så för full koll följ oss gärna via FacebookTwitter eller vårt nyhetsbrev (prenumerera på det kan du göra längst ner på denna sida).

Fölster-Robotrevolution-3D-150910

2015 – robotarnas år

2015 har varit robotarnas år, och inte bara för att robotdammsugaren blev utsedd till årets julklapp. Tvärtom är robotdammsugaren bara en liten, liten del i det som nationalekonomen Stefan Fölster beskriver som en revolution, i boken betitlad just Robotrevolutionen : Sverige i den nya maskinåldern.

Robotar, uppkopplade maskiner, artificiell intelligens och algoritmer påverkar alla delar av våra liv och vi befinner oss just nu vid ett vägskäl. Ett vägskäl där vi har alla möjligheter att skapa en bättre värld, men där också hot märks såsom terrorism, ökad ojämlikhet eller mänsklighetens utplåning(!).

Kanske har vi varit naiva i vår tro att internet och teknik ska ge oss alla svaren på de utmaningar vi står inför? Detta undersökte journalisten och entreprenören Andrew Keen i boken Internet är inte svaret.

Ett är dock säkert, och det är att om vi ska kunna göra kloka val så behövs mer kunskap. Att fler lär sig hur datorer fungerar och lär sig bemästra den skapande sidan, snarare än bara den användande, av vår teknik är en förutsättning för en livskraftig demokrati.

Eldsjälen Linda Liukas har gjort det till sin mission att få fler unga att intressera sig för kodning. Hon har skrivit Hej Ruby : äventyr i datorernas magiska värld, som blev Volantes första barnbok. Linda Liukas som bor i Finland gästade både årets bokmässa och Skolforum.

Hello Ruby_front

 

Volante har också börjat jobba ihop med Sara Öhrvall som hållit en rad uppskattade föreläsningar på området. Hon visar hur tekniken kan göra oss till superhjältar. Men också behovet av en teknikvision och att det är viktigt att diskutera viktiga frågeställningar om makt och utveckling just nu — vilket hon har drivit i några krönikor i Dagens Industri: ”Sveriges barn halkar efter” och ”Glöm inte etiken i tekniken”.

Nicklas Lundblad, som arbetar på en bok om frågor, skrev också om robotar och jobb (SvD här och här, respektive KIT).

Även Micael Dahlen har funderat kring robotar och AI och ställde frågan i en krönika: ”Känner du dig robotstressad?”. Micael har regelbundet börjat skriva krönikor i Göteborgs-Posten. Det var över huvud taget ett år med mycket nytt för Micael Dahlen, bland annat en konstutställning. Dessutom flög han runt som vanligt i världen och genomförde många föredrag, bland annat på Economists The Big Rethink i London.

För att följa forskningsfronten inom artificiell intelligens och robotik var det också hyperintressant att följa Max Tegmark, som utifrån Future of Life Institute initierade ett mycket uppmärksammat öppet brev som flera av världens ledande AI-experter undertecknade. Se också Max tankar i en kort Edge-text eller i Scientific American.

Svenske Max Tegmark, som till vardags är professor på MIT i USA, gästade oss i början av januari och roade oss med att prata om sitt matematiska universum både i ”Skavlan” och i en fylld Aula Magna på Stockholms universitet (UR/Kunskapskanalen sände). Sedan återkom han i slutet av året, mottog KTH:s stora pris och diskuterade artificiell intelligens på bland annat Nobel Week Dialogue i Göteborg och på Cirkus i Stockholm.

 

pikettyEU_front

2015 – politikens år

Hur ger man ut böcker som fångar tiden? När det gäller politik var det svårare än vanligt. De politiska svängningarna var stora och fokus för intresset — både i medier och i alla möjliga samtal — skiftade snabbt och mycket. Under sommaren dominerade Grekland och ”grexit” . Någon månad senare var vi kvar geografiskt kring Grekland, men ämnet handlade snarare om flyktingars kamp på Medelhavet och på väg till Sverige.

Vi lyckades ändå publicera två relevanta titlar. Thomas Piketty skildrar i Kan vi rädda Europa? bakgrunden till EU:s och Greklands finansiella kris och blev mycket uppmärksammad under sommaren.

Gröna Gården

I bakgrunden verkar dessutom det politiska maskineriet, med kompromisser, pragmatism och personliga öden. Ingen fångar detta bättre just nu än Viktor Barth-Kron, till vardags på Dagens Nyheter men som i somras släppte sin romandebut Gröna gården. Boken beskrev inte heller bara det politiska spelet, utan är också en lysande samtids- och Stockholmsskildring.

Berättelsen om Sverige tecknade också Lars BergeBullerbysyndrometdär han på sitt underhållande och välskrivna sätt skildrade hur han rest kors och tvärs genom vårt land. Vad har hänt med det Sverige — den Bullerby — som en gång såg sig som världsledande inom praktiskt taget allt?

 

2015 – passionen, modet och målmedvetenhetens år

Ibland fastnar en enda mening ur en bok i en, för att finnas kvar långt efter att sidorna har börjat gulna. I år har en sådan mening varit ”okej är fantastiskt”, eller som vi sagt på norska: ”OK er greit”. Orden är hämtade ur Petter Stordalens självbiografi Min hemlighet (läs mer om bakgrunden här).

Nu ska Petter inte misstolkas som att han menar att man inte ska göra sitt allra bästa – tvärtom. ”OK er greit” ska istället läsas som att så länge det går okej, så länge man gör framsteg, oavsett hur små de är, så har man något att bygga vidare på. ”Imperier kan byggas på att vara okej”, skriver han.

Petter Stordalens livsberättelse är en historia om passion, mod och målmedvetenhet. Om att inte ge upp när det blåser motvind.

Stordalen_F Hi

 

Och just mod, passion och målmedvetenhet är tre egenskaper som har gått som en röd tråd genom flera av de biografier vi publicerat i år:

• Skyttevärldsmästaren Christina Bengtsson beskriver i Konsten att fokusera : 10,9 hur åratal av absolut stillahållning och fokusering gav lärdomar som går att tillämpa på livet i stort. Se hennes uppskattade föredrag från Hjärndagen på UR.

Fredrik Kessiakoff, vår bästa landsvägscyklist på mycket länge, berättar i biografin Mitt eget race, skriven tillsammans med journalisten Fredrik Emdén, om varför man fortsätter trampa trots att man lider.

• Psykologistjärnan Daniel Goleman tecknar Dalai lamas vision för en bättre värld i boken Godhetens kraft, som gavs ut lagom till lamans 80-årsdag i juli. Dalai lamas kamp för att sprida medkänslans budskap har inte sviktat i styrka trots många motgångar längs vägen. Goleman gästade Sverige med bland annat ett besök i SVT:s ”Skavlan” och med en föreläsning som Volante arrangerade med Medborgarskolan.

* Och visst var det mod, passion och målmedvetenhet som drev 1200-talsmystikern Mechthild von Magdeburg. Jonna Bornemark skildrade hennes liv i Kroppslighetens mystik. Det handlar om kvinnlig frigörelse, men också om ”ett erotiskt möte mellan Gud och människa”, som boken beskrevs i ”Filosofiska rummet” i Sveriges Radio.

 

humlor_FRAM Hi

2015 ­– nördens år

När vi i våras gav ut biologiprofessorn Dave Goulsons Galen i humlor, och hade honom på besök i Sverige, var vi aningen förvånade över det massiva intresset. Varför blev Sverige helt plötsligt galet i humlor? Svaret ligger nog i Goulsons totala djupdykning i ämnet och passionerade berättande. Inget är så smittande. Galen i humlor är ett bevis på att inget ämne är för smalt, så länge man bara gräver djupt nog för att hitta de oväntade perspektiven. Vi ser fram emot att ge ut hans uppföljare Galen i insekter senare i vår.

Klingonexperten Yens Wahlgren skrev Liftarens parlör till galaxen : en berättelse om 101 språk som egentligen inte finns. I boken berättar Yens de konstgjorda språkens historia – från nunnan Hildegaard av Bingen på 1100-talet till de senaste språkliga påhitten i Star Wars. DN och SVT var några som gick igång på boken.

Nordeas chefsaktiestrateg Mattias Eriksson är aktienörden som beskriver sitt recept för aktieanalys i Köp billigt : sälj dyrt. Boken var omåttligt populär i initierade kretsar, som ett perfekt mellanting mellan den stora läroboken och de förenklade sparguiderna.

En annan passionerad nörd som jobbar med sitt intresse är Daniel Ewerman som i Kundupplevelse : Varför vissa organisationer lyckas… sammanställde sina modeller och lärdomar för att utrota sadistiska kundupplevelser och utveckla tjänstedesign.

Randall Munroe, skapare av xkcd, fick avsluta bokåret på Volante när Så funkar allt : komplicerade saker förklarade med enkla ord utkom i början på december. Munroe, vars Tänk om … gjorde succé förra julen och var populär även den här julen, förklarar i Så funkar allt hur en mängd olika saker – från plattektonik till mikrovågsugnar – fungerar genom att bara använda teckningar och de tusen vanligaste orden i språket.

Nördigt? Ja. Extremt underhållande? O ja!

O_Munroe

***

Vi ska inte placera in Att vara dödlig av Atul Gawande i denna nördkategori. Men låt oss avsluta med vad denna fina bok från i våras anknyter till, nämligen berättelsen om liv och död. Om kontinuitet. Om ännu ett år.

Och om att ta sikte ännu längre framåt för att det ska bli så bra som möjligt.

På Volante kommer vi arbeta för det — på vårt sätt, genom att bidra till en klokare och roligare värld.