Nicklas Berild Lundblad

Nicklas Berild Lundblad är adjungerad professor i innovation vid INDEK på Kungliga Tekniska Högskolan och vice president of public policy and government relations på Google Inc med ansvar för Europa, Mellanöstern och Afrika. Nicklas arbetar med frågor om framtid, teknik och samhälle. Han är också regelbunden kolumnist på Svenska Dagbladets ledarsida. 2007 började han som samhällsrådgivare till Google, och under perioden 2010–2013 arbetade han som samhällspolitisk analyschef vid Googles huvudkvarter i Mountain View, Kalifornien, USA.

Nicklas är fil dr i informatik, har en jur kand med en specialisering på IT-rätt och en fil kand i teoretisk filosofi. Han har skrivit ett fyrtiotal understreckare i Svenska Dagbladet, ett hundratal krönikor i olika tidskrifter och magasin och startade en av Sveriges första bloggar, år 2001. Han har fått och har haft ett flertal olika utnämningar, förtroendeuppdrag och 2010 valdes han in som ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien. Han har bland annat blivit tilldelad the Great Manager Award 2012 (Google), blivit Eisenhower fellow 2006, givits en plats som ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin och blivit medlem i regeringens digitaliseringsråd 2017. Han har dessutom varit sommarpratare i P1 2010.

Nicklas skriver på en bok om frågor. Du kan följa hans arbete med boken här.

Läs mer om Nicklas Berild Lundblads föreläsningar

Föreläsningar

Konsten att ställa frågor är en mänsklig egenskap

Vad är egentligen mänsklig intelligens i jämförelse med artificiell? Skiljer sig den mänskliga inlärningen från maskinens, och hur? Artificiell intelligens är en ny vetenskap. 2006 fyllde den 50 år och har nu passerat 60-strecket. Det som är sant för alla tekniska revolutioner är att de är – långsamma. Medan det fortfarande är en ung vetenskap går framstegen långsammare än många tror. Därefter händer allt samtidigt – och då går det snabbt. Det är vid den punkten vi befinner oss precis just nu, i accelerationen. Den digitala tekniken och artificiell intelligens kommer påverka våra samhällen på ett sätt vi ännu har svårt att förutse. Men vi ska inte glömma att det är människan och mänskliga beteenden och behov som styr. Inte tvärtom. Teknik är och ska vara ett komplement till oss. Tillsammans med våra förmågor – som t.ex konsten att ställa frågor – skapar tekniken oanade möjligheter.

Pressbilder

Skriv ut sidanSkriv ut sidan