Micael Dahlen

Författare, internationell föreläsare och ekonomiprofessor vid Handelshögskolan i Stockholm. Micael Dahlen kan även titulera sig världens första professor i lycka, välbefinnande och välfärd vid handelshögskolans nystartade Center for Wellbeing, Welfare and Happiness.

Hans senaste bok, Sifferdjur: Hur siffrorna styr våra liv, handlar om hur siffror och mätningar påverkar oss, och är skriven tillsammans med norska forskningskollegan Helge Thorbjørnsen.

Micael Dahlens böcker dessförinnan är En liten bok om meningen med livet, som tog vid från hans bok En liten bok om lycka, som i sin tur byggde på ett forskningslivs studier om hur lyckan fungerar och vad som får oss att må bra.

Micael Dahlen är en populär talare och föredragshållare, såväl i Sverige som internationellt. Han har pratat på platser som Shanghai, New York, Istanbul och Lissabon, för kunder som Google, Ericsson, Samsung, The Economist och Fujitsu.

Han har blivit framröstad till ”näringslivets populäraste föredragshållare” och i september 2021 utsågs han till tvåa i världen i den senaste globala rankingen av forskare inom sitt område i Journal of Business Research.

Läs mer om Micael Dahlens föreläsningar. 

Bland utmärkelserna finns även Mensapriset som Dahlen fick med följande motivering:

Micael Dahlen kan som ingen annan visa på, locka fram och skapa nya tankar, stora som små. Med professorns exakthet och konstnärens vilda glädje får han sina ord och gärningar att tränga in i både hjärta och hjärna.

Micael Dahlen har dessutom skrivit och genomfört föreställningen Om lycka — en s.k. performance lecture — på Dramaten i Stockholm.

Bland Micael Dahlens tidigare böcker hittar vi Starkt kulKaosologiLivet på MarsNextopia och Monster som utöver svenska läsare även de har nått en global publik i Europa, USA och Asien.

Han har för Audible/Amazon programlett och gjort den internationella podcasten Curious.

Föreläsningar

Ett litet prat om lycka

Hur lycklig är du? Denna enkla lilla fråga kan få enorma konsekvenser för hur vi lever våra liv – för våra relationer, vår karriär och vår kreativitet. På sitt personliga signaturvis presenterar Micael Dahlen sin egen och andras forskning om välbefinnande, och delar med sig av sina bästa metoder för att leva lyckligare i en vardag full av nya intryck, gamla tankemönster och eviga prestationskrav. (Till exempel: du har redan blivit lite lyckligare bara genom att se fram emot den här föreläsningen.)

Sifferdjur

Våra dagar är räknade – bokstavligen. Vi mäter, räknar och jämför mer än någonsin.Siffrorna blir fler varje dag och de påverkar hur vi tänker, känner och mår. När gör siffrorna oss starkare och när gör de oss svagare? Betalar du mer för drömlägenheten en dag när din stegräknare visar en hög siffra? Kan siffror förvandla oss till självupptagna tölpar som snor kopieringspapper på jobbet? Vilka siffror har ni valt som era nyckeltal och leder de rätt? Micael Dahlen föreläser underhållande om matematikens samhällsbyggande kraft och den försiffrade moderna människan.

Vad händer nu?

I efterdyningarna av en världsomspännande kris har allt vi känner till satts i gungning. Men vad står stadigt när hela havet stormar och vad har coronapandemin förändrat för alltid? Micael Dahlen djupdyker i konsekvenserna av 20-talets hittills största katastrof. Hur har den kastat om både makro- och mikrotrender för allt från världsekonomin till hur vi älskar? Hur radikalt har den kastat om vår folkhälsa, våra städers utveckling och våra konsumtionsmönster? Och hur ska vi bära oss åt för att hitta fast mark igen?

Sen då?

Ingen kan förutspå framtiden, men med rätt verktyg kan vi se vilken form den håller på att ta. Vad kan vi med säkerhet säga om AI, robotar, världsekonomin, klimatet och mänsklighetens utveckling under de kommande åren – decennierna – århundradena? Och hur roligt kan man egentligen ha på en föreläsning om framtiden, som för så många verkar så mörk? Micael Dahlen använder hela sin verktygslåda för att spåra trender, följa utveckling och ta de tankesprång som kommer att förvandla hela vår värld – i det korta, långa och lååånga loppet.

Skrattar bäst som skrattar först

Fråga: Hur kan man vara säker på att lyckas i en värld som blir mer komplicerad för varje dag, i en tid där framtiden bara är ett klick bort? Svar: Det kan man inte. Men med insikter från socialpsykologins, evolutionsbiologins och konsumenttrendernas områden visar Micael Dahlen hur en oväntad kraft kan rigga spelet till din fördel – en kraft som frigjordes redan när den första människoapan halkade på det första bananskalet. Med egen forskning och exempel från politik och media, storföretag och startups, avslöjar Dahlen humorns enorma potential och hjälper dig utnyttja denna missförstådda resurs. För en sak kan vi lita på i denna föränderliga värld: framgång stavas K-U-L.

Ett litet prat om meningen med livet

Med en stadig grund i sin egen och andras forskning tar sig Micael Dahlen an den största frågan av dem alla. Han kanske inte kommer fram till det stora, slutgiltiga svaret, men den myriad av mindre svar han upptäcker längs vägen visar hur vi kan fylla våra liv med syfte – eller snarare syften. Hur tar man reda på vad som är värt att ägna sig åt? Hur kan våra verksamheter bli något mer än bara ytterligare ett företag – något större? Meningen med livet har aldrig utforskats så här vetenskapligt korrekt, innerligt varmt och överraskande kärnfullt.

Streamness – vad är nästa Nextopia?

Varför är vissa lyckligare än andra? Varför växer vissa företag explosionsartat medan deras konkurrenter står och stampar? Och varför tävlar hundratusentals ungdomar om en enkelbiljett till Mars? Svaret finns i skärningspunkten mellan människans evolutionshistoria och modern teknologi, i vad Micael Dahlen kallar streamness. Detta fenomen kan förklara hur företag som Spotify och Instagram producerar så otroliga resultat – de bygger på ett underliggande, enande syfte och de rör sig ständigt framåt, med hjälp av andra. På samma sätt som Nextopia kom att definiera 10-talet lanserar Dahlen begreppet som ingen av oss kommer att komma undan när 30-talet närmar sig med stormsteg.

Din Beaker List

Vad drömmer du om att göra? Vi har alla en bucket list, eller åtminstone en tanke om hur vi skulle önska att livet såg ut, men det är bara en bråkdel av dessa drömmar som faktiskt infrias. Micael Dahlen presenterar sin allra senaste forskning om de osynliga hinder som håller oss tillbaka från de liv vi vill leva. Vilka är våra vanligaste drömmar? Hur kan vi berika våra liv här och nu? Vad ångrar människor på sin dödsbädd – och hur undviker vi att hamna i samma situation själva? En föreläsning för dig som är redo att fatta livet vid hornen, riva din bucket list och ersätta den med Micael Dahlens Beaker List.

Pressbilder

Skriv ut sidanSkriv ut sidan