Sara Öhrvall

Sara Öhrvall är en av Sveriges främsta experter framväxande teknologier och dess påverkan på företag och människor. Hon har länge varit drivande av digitaliseringsfrågor inom svenskt näringsliv och verkar i gränslandet mellan ny teknik och morgondagens mänskliga behov. Sara har haft ledningspositioner på bland annat Volvo, Bonnier, SEB och Axel Johnson och är idag verksam som Senior Advisor — med fokus på innovations- och transformationsfrågor kopplat till artificiell intelligens — samt är även styrelseledamot, investerare och en efterfrågad föreläsare. [Läs mer om Sara Öhrvalls föreläsningar]

Sara har lång internationell erfarenhet och har bl.a. varit verksam i Tokyo, London, New York, Singapore, Bryssel och San Francisco.

I dag sitter hon i styrelsen för Investor, Axfood, Bonnier Books, SNS och i International Advisory Board för Stockholm Resilience Center. Hon är även ordförande i Pontus Schultz stiftelse, som verkar för ökad hållbarhet, jämställdhet och mångfald i näringslivet.

De som velat förstå digitaliseringens effekter läste noggrant hennes krönikor om framtidens tekniktrender som hon i fem års tid skrev för Dagens Industri. Hennes första bok heter Ditt framtida jag: hur ny teknik revolutionerar människan och gör oss starkare, smartare och vänligare (2020). Det är en måste-läsning för alla som vill förstå hur den tekniska utvecklingen kan komma att förändra människan i grunden; utveckla våra sinnen, få oss att tänka längre, orka mer och bli allt friskare.

 

Föreläsningar

Sara Öhrvalls expertområden är ny teknik, AI, digitalisering, innovation, förändringsarbete och konsument- och tekniktrender. Hon är en efterfrågad föreläsare både i Sverige och utomlands och har exempelvis föreläst på scener som DLD i München och SXSW i Austin, samt på Paid Content-konferenser i New York. När det gäller teknik- och konsumenttrender ser hon längre än många och alltid med en skarp blick för vad som väntar runt hörnet.

Sara föreläser om den tekniska utvecklingens absoluta framkant. Exempel på teknik utvecklad av techjättar varvas med genombrott i olika forsknings- och startupsamarbeten och tekniska lösningar hon själv varit med om att utveckla och testat på flera marknader i världen.

 

I symbios med maskinerna: Så förändras vi av den artificiella intelligensen

Aldrig tidigare har vi skapat något som verkligen kan lära känna oss, härma oss och överlista oss med sin intelligens. Aldrig tidigare har vi heller byggt en teknik som kan appliceras inom alla områden där vi använder vårt eget tänkande. Nu kan du designa produkter på nolltid, ta fram strategier med en knapptryckning och låta allt smartare AI-assistenter lotsa dig och dina medarbetare till de bästa besluten.

Det senaste året har AI gjort sitt intåg i våra liv, privat och professionellt. När den artificiella intelligensen närmar sig – och i många fall övertrumfar – den mänskliga reformeras våra samhällen, företag och organisationer i grunden. Hur kommer synen på oss själva och det värde vi kan addera att förändras i takt med att artificiella intelligenta system blir allt mer sofistikerade?

I denna föreläsning vänder Sara Öhrvall blicken mot en ny verklighet och ett nytt arbetsliv. Hon visar hur företag och organisationer förändras än en gång — nu ännu snabbare och mer radikalt i och med intåget av AI.  Vad händer med oss i samspelet med de hyperintelligenta maskinerna? Vilka genuint mänskliga kompetenser vi behöver värna och utveckla? Vilka fallgropar ska vi undvika? Vad ska ledare göra för att få utväxling på teknikens löften?


Ditt framtida jag: en mänsklig revolution

I denna föreläsning tar Sara oss med till en hisnande nära framtid där vi alla kan få förmågor som superhjältar. Hon visar hur ny teknik transformerar djupt mänskliga egenskaper, förstärker och förbättrar våra sinnen och medfödda förmågor. Vi kommer att bli smartare, starkare och leva friska längre. Den nya tekniken har även potentialen att hjälpa oss att bli bättre, vänligare människor som i realtid kan se konsekvenserna av våra beslut och ageranden. Dessa insikter ger mängder av nya möjligheter till disruptiva affärsidéer, förbättrad offentlig sektor och ökad livskvalitet – men de väcker även för mänskligheten brådskande frågor: vad blir det nya normala? Hur långt ska vi utvecklas och vilka effekter kan det få?


Hur framtidssäkrar vi vår organisation?
Innovation som transformerande kraft

Att framtidssäkra sin organisation handlar om att framgångsrikt möta utmanare i sina befintliga värdekedjor och skapa nytänkande erbjudanden, alternativa affärsmodeller, och en smartare organisation. Att hitta en hållbar affär som bäst tillvaratar framväxande tekniklösningar för att vara väl positionerad för framtidens marknad.

Vad är de viktigaste framgångsfaktorerna för företag och organisationer som om och om igen lyckas att anpassa sig till omvälvande omvärldsförändringar, snabb teknikutveckling och nya kundbehov? Hur ser vi till att ligga i framkant och bygga en förändringskultur? Hur skapar vi en inkluderande transformerande agenda som engagerar medarbetare till hållbar förändring?  Hur utmanar vi oss själva att våga se vår affär ur andra perspektiv och samarbeta med nytänkande externa partners? Vad attraherar morgondagens innovativa talanger?

Pressbilder

Skriv ut sidanSkriv ut sidan