Klart bokklappen ska rimmas!

En tradition sedan några år tillbaka på Volante är att vi varje jul bjuder på klapprim, särskilt skrivna för de aktuella böckerna. Så även i år – håll tillgodo!

Nina Svanberg är krimreportern som minuter efter mordet på Einár fick sms från artistens vän som också var på plats (och som på gatan blev Utpekad: Goaren). Läs och förstå mer om ett av vår tids mest uppmärksammade mord, och en gängkriminalitet som helt gått över styr.

Vem älskar inte snö? Den nådefulla, menar Sverker Sörlin. I sin bok Snö – En historia väver han ihop populärvetenskap, poesi och personlig essä med en politisk twist. Året möjligen mest självklara julklapp.

Historien om Norrland har länge varit höljd i dimma. Men Historiepoddens Robin Olovsson har nu producerat första delen av det pionjärverk som råder bot på det problemet. Given julklapp för alla historieintresserade!

Förre SÄPO-chefen Klas Fribergs bok Särskilda händelser – Polischefens lösning är en perfekt julklapp för alla som vill göra skillnad på riktigt.

Svante Randlert lyckades med Klokfaktorerna – 10 förmågor som förenar 100 framgångsrika ledare enligt Bibliotekstjänst skriva ”ledarskapsböckernas ledarskapsbok” som därmed är den ultimata gåvan till ledningsgruppen.

Två före detta statssekreterare, Maja Fjaestad och Emma Lennartsson, skrev tillsammans ner sina främsta lärdomar från tiden Mitt i krisen. Den julklappen behöver vi alla.

Sara Kristoffersson hyllades unisont av kritikerna för Det förlorade paradiset – Berättelsen om Konsums uppgång och fall, som kanske kan passa som JULKLAPP till alla nostalgiker (den som förstår, förstår).

För den som gillar att få lite lagom jordiga naglar under odlingssäsongen – eller som vill reflektera närmare över vårt skeva matsystem – passar Maja Alskog Bredbergs bok Till växten – En kärlekshistoria perfekt.

I Gemenskap gör de rebelliska (för att inte säga kätterska) socialdemokraterna Anders Kalat och Jan Emanuel upp med en rörelse de tycker gått vilse. En julklapp som kan orsaka många intressanta samtal in på det nya året.

För den som älskar livet på räls – eller kanske funderar på att byta spår i livet – blir Lars Fuhres underfundiga bok Nästa station – En ung gammal konduktörs resa en perfekt julklapp.

Populärvetenskap när den är som bäst; roande, fascinerande och en perfekt läsklapp för den kunskapstörstande är Jesper Nyströms vetenskapsthriller Vem dödade Lonely boy? Den sista mammutens gåta.

Patrik Brenning har redan prisbelönats för sin bevakning av barn- och ungdomsidrotten, men i boken Så vinner vi igen – Att utveckla talanger och svensk idrott tar han bevakningen ett steg vidare och resultatet har sannerligen mött stor entusiasm både i klubbvärlden och hos kritikerna.

Att behovet av AI-kunskap är brinnande har vi förstått, inte minst för att den statliga kommissionen jobbat i dubbel fart. Antologin AI och makten över besluten ger fördjupade insikter och förståelse för den nyfikne.

December är inte bara julhets, utan också Nobel-firande förstås! Gustav Källstrand är vår främste Nobel-expert och slutsatserna av hundratals samtal med pristagare formulerar han i spränglärda (och roliga) Tänk som en Nobelpristagare – Idéer som förändrar världen.

Om du vill ge filosofen Patrick Lindens bok Mot döden – Ett radikalt livsbejakande manifest till en livstörstare i din krets, kan detta rim fungera.

Minna Höggren har med Kärleksgapet – Dejting och vetenskapen lyckats författa ”en Under det rosa täcket för en ny generation” enligt kritikerna. Populärvetenskap med samtidsfärg – som Amanda Romare (Halva Malmö) önskade att hon läst för många år sedan …