Hennes genombrott som författare kom med de bästsäljande böckerna Det omätbaras renässans – en uppgörelse med pedanternas världsherravälde (2018) och uppföljaren Horisonten finns alltid kvar – om det bortglömda omdömet (2020). Böckerna gav oss nya begrepp som ”förpappring” och ”mikromotstånd”. Boken jag är himmel och hav (2022) är Jonna Bornemarks mest personliga bok och en filosofisk undersökning av graviditet, liv och jagets gränser: Är vi människor i grunden enskilda, ensamma – eller hör vi samman?
2017 var hon värd för Sommar i P1, i september 2019 höll hon ett tal inför riksmötets öppnande och 2021 tilldelades hon Hillesgårdspriset för medmänsklighet och mod:
för att hon med sitt glasklara och stridbara tänkande lyckats visa att om vi vill utveckla det goda omdöme som krävs för att bygga ett mänskligare samhälle så behövs en renässans för det omätbara, att vi uppvärderar intuitionen och den empatiska känslan för varandra.
Jonna är en aktiv forskare inom områden som praktisk kunskap, mätbarhetens gränser, omdömets möjligheter, subjektivitet, religionsfilosofi och bildningsbegreppet. Med en gästprofessur vid Lunds Universitet och Institute for Public Affairs inledde hon sin forskning på artificiell intelligens vs. omdöme.
Vissa upprepar vad andra har sagt och tänkt, andra formulerar helt nya tankar. Jonna Bornemark tillhör de senare. Hennes skarpa formuleringar har gett vår samtid en ny vokabulär med ord som förpappring, mikromotstånd, etisk stress och livsdränering. Hon riktar vår blick mot vad det egentligen innebär att vara människa.
Det omätbaras renässans
Vi lever i en tid av siffror och statistik med en övertro på att alla problem går att lösa genom att spalta upp, mäta och kvantifiera. När vårt förnuft bara handlar om att räkna blir såväl våra liv som samhället i stort alltmer omänskligt. Allt och alla blir siffror och det finns inget utrymme för omdöme eller eftertanke.
Jonna Bornemarks uppmaningar att bjuda mikromotstånd mot förpappringen av mellanmänskliga yrken har fått stort gehör över hela landet.
Horisonten finns alltid kvar – och vikten av allt vi inte vet
För varje ny upptäckt, för varje nytt hinder, inser vi hur mycket vi fortfarande inte känner till. Så hur ska vi leva med att vi – trots vetenskapens odiskutabla framsteg – aldrig kommer att besitta all kunskap? Jonna Bornemarks svar är att utveckla det mänskliga omdömet, det som pressats ned av förpappring, floskelproduktion och digitaliseringstro, i jakt på kontroll och mätbarhet. Jonna kommer med handfasta råd för hur vi kan hjälpas åt med att utveckla vårt omdöme. Hur vi genom att göra både mikro- och makromotstånd kan börja våga tro på varandra och skapa ett mänskligare samhälle – och ett mänskligare liv.
Orden mikromotstånd och förpappring får nu sällskap av nya begrepp som den manualiserande klassen och igelkottarna. Detta är en lika delar inspirerande som vass föreläsning!
AI och mänskligt omdöme
När AI tar plats inom mellanmänskliga yrken påverkas såväl människosyn som arbetsvillkor och synen på yrket. En självlärande AI kan vara ett utomordentligt verktyg. Om AI:n får ett smeknamn och skämtsamt betraktas som en oproblematisk kollega uppstår andra frågeställningar. Hur bör egentligen relationen se ut mellan människa och digitala system?
AI hanterar snabbt stora mängder kvantitativa data och vi förförs lätt av de mätbara resultat som enkelt genereras. Men i mellanmänskliga yrken vet vi att det finns sådant som inte alltid går att sätta ord eller siffror på. Om vi blint förlitar oss på vad artificiell intelligens kan, riskerar mycket som är viktigt att bli osynligt för oss. Den mätbara kunskapen behöver tolkas med hjälp av omdömeskunskap, situationskunskap och kroppslig kunskap – tolkas av en människa. Jonna Bornemark hjälper oss förstå vad som händer i mötet mellan människa och maskin och gör oss medvetna om de förändringar AI medför och hur kärnverksamheten kan komma att påverkas.
_____________________________________________________________________
Videoföreläsningar: Bok- och filmpaket med Jonna Bornemark
Det här är lösningen för er som vill ha tillgång till Jonnas kunskap närhelst det passar. Filmpaketen består av tre moduler med de centrala delarna från föreläsningarna som baseras på hennes böcker ”Det omätbaras renässans” och ”Horisonten finns alltid kvar”.
Mer om innehåll och upplägg i paketen hittar du här:
Kvalitetsarbete och vikten av allt vi inte vet
Kontakta speakers@volante.se för mer information om priser och licenser.