Stockholms bokhelg i Gamla stan: program och kalender
Vi är glada och stolta att kunna presentera en rad kloka och roliga programpunkter för Volantes författare och samarbetspartners under Stockholms bokhelg! Tillsammans med Gamla stans bokhandel, Svenska Akademien, Nobelprismuseum, föreningen Hållbart & Lustfyllt Gamla stan samt en lång rad bokförlag bygger vi då upp en scen för kloka och roliga samtal på Stortorget.
En hel del arrangemang går också av stapeln på vår egen adress, Stora Nygatan 7, i Gamla stans bokhandel. Se även här för komplett kalender för alla förlag i Stockholm. VARMT VÄLKOMMEN!
Torsdagen 26:e augusti
9:00 på Stora Nygatan 7: Releasefrukost för Sandra Bourbons bok Frihetsmaskinen (endast för inbjudna).
Fredagen 27:e augusti
15:30 på Stora Nygatan 7: Release för Klara Palmberg Broryds bok Komplexitet (endast för inbjudna).
Lördagen 28:e augusti
10:00 på Stortorget: Tom Tits Experimentverkstad bjuder på en spännande ”experimentalong” i Dr. Seuss anda
Tom Tits Experiment har som mål att sprida upptäckarglädje bland alla! Häng med dem när de bygger och testar en rolig kedjereaktion på scenen. Sedan får du också vara med som en del i en större kedjereaktion på torget! Tillsammans firar vi kreativa och innovativa lösningar och hyllar Dr. Seuss fantastiska bok Hela världen är din!
11:00 på Stora Nygatan 7: Sandra Bourbon presenterar Frihetsmaskinen och svarar på frågor
Frihetsmaskinen är systemet som ser till att du kan spara smart och leva ett rikt liv – både nu och i framtiden. Bli finansiellt fri utan att leva på enbart havregryn under tiden!
13:00 på Stortorget: Jan Carlzon berättar om sin bok Se människan och föregångaren Riv pyramiderna
36 år efter den hyllade och bästsäljande boken Riv pyramiderna! har Jan Carlzon skrivit den självbiografiska boken Se människan. Hör honom berätta om sin fascinerande livsresa och den livsfilosofi han tillägnat sig.
14:30 på Stortorget: Mustafa Panshiri (Sju råd till Mustafa) och Arash Sanari (Sverigevänner) samtalar om hur man blir lagom svensk
Två mycket välintegrerade invandrare samtalar om vägarna in i världens mest extrema land. Det kommer att handla om kulturella seriekrockar, utanför- och mellanförskap, Projekt Svensk och lumpen — bland mycket annat. Mustafa Panshiri, ex-polis och föreläsare med afghansk bakgrund är aktuell med boken Sju råd till Mustafa — Så blir du lagom svensk i världens mest extrema land. Arash Sanari, specialistläkare med iransk härkomst, nominerades 2020 till Augustpriset i fackboksklassen för sin bok Sverigevänner — Historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn.
15:00 på Stora Nygatan 7: Lars-Johan Åge (Happy Happy, Omtyckt) berättar om hur äkthet, positivitet och relevans bygger superkraften ”omtyckthet”
I en värld som alltmer jagar ytlig popularitet och status har vi tappat bort en av våra verkliga mänskliga superkrafter: omtycktheten. Förhandlingsprofessorn Lars-Johan Åge vet allt om hur du hittar fram till den! Lyssna och ställ frågor.
16:00 på Stortorget: Stockholms kvinnohistoriska presenterar Arkivism
Var med och förändra historieskrivningen! Med #Arkivism ges vi verktyg att lyfta in kvinnorna i historien, men också att bevara våra egna gärningar för framtiden så att historieskrivningen blir mer rättvis och rättvisande.
16:00 på Stora Nygatan 7: Jan Carlzon samtalar med John Mellqvist om konsten att samverka över generationsgränser
Hur kan yngre och äldre generationer samverka bättre, på arbetsplatser och i samhällsliv? Hur blir vi bättre på att ta tillvara den erfarenhet och livsvisdom som finns hos äldre generationer? Hur blir vi bättre på att både kommunicera och lyssna över generationsgränserna?
17:30 på Stortorget: Lars-Johan Åge (Happy Happy, Omtyckt) berättar om hur äkthet, positivitet och relevans bygger superkraften ”omtyckthet”
I en värld som alltmer jagar ytlig popularitet och status har vi tappat bort en av våra verkliga mänskliga superkrafter: omtycktheten. Förhandlingsprofessorn Lars-Johan Åge vet allt om hur du hittar fram till den!
Söndagen 29:e augusti
10:00 på Stortorget: Tom Tits Experimentverkstad bjuder på en spännande ”experimentalong” i Dr. Seuss anda
Tom Tits Experiment har som mål att sprida upptäckarglädje bland alla! Häng med dem när de bygger och testar en rolig kedjereaktion på scenen. Sedan får du också vara med som en del i en större kedjereaktion på torget! Tillsammans firar vi kreativa och innovativa lösningar och hyllar Dr. Seuss fantastiska bok Hela världen är din!
13:00 på Stortorget: Hör Nobelprismuseets Gustav Källstrand och vetenskapsjournalisten Torill Kornfeldt om gensaxen och människans makt över evolutionen
Det första Nobelpriset i kemi som gavs till två kvinnor tilldelades 2020 Jennifer Doudna och Emanuelle Charpentier för deras banbrytande upptäckt CRISPR/Cas9. Hör Nobelprismuseets Gustav Källstrand i ett samtal med vetenskapsjournalisten Torill Kornfeldt om den helt revolutionerande gensaxen utifrån Jennifer Doudnas bok Sprickan i skapelsen.
14:30 på Stortorget: Tankefällor, mentala vurpor, brus och beslutsvåndor
Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne gavs 2002 till psykologen Daniel Kahneman, som aldrig läst en enda kurs i ekonomi. Genom sina rön har han kommit att skapa ett helt nytt forskningsfält: Beteendeekonomi. Hör Nobelprismuseets Gustav Källstrand i ett samtal med psykologen och författaren Björn Hedensjö (känd bl a för podden Dumma människor) om Daniel Kahnemans gärning utifrån hans båda böcker Brus och Tänka, snabbt och långsamt.
15:00 på Stora Nygatan 7: Jonna Bornemark om vårt bortglömda omdöme och boken Horisonten finns alltid kvar
För varje ny upptäckt, för varje nytt hinder, inser vi hur mycket vi fortfarande inte känner till. Så hur ska vi leva med att vi, trots vetenskapens odiskutabla framsteg, aldrig kommer att besitta all kunskap? Filosofen Jonna Bornemarks svar är att utveckla det mänskliga omdömet, det som pressats ned av förpappring, floskelproduktion och digitaliseringstro, i jakt på kontroll och mätbarhet. I boken får vi lära känna dessa hinder, men också omdömets många möjligheter och värde samt hur vi ska främja det.
Välkommen till ett tillfälle att höra Jonna Bornemark utveckla sina resonemang och tala till punkt. Det blir också tillfälle för publiken att ställa frågor.