Höstutgivningen 2019

Välkommen till Volantes höst 2019!

Augustprisvinnaren Magnus Västerbros storslagna bok Vålnadernas historia – spöken, skeptiker och drömmen om den odödliga själen tar sig an den västerländska spöktron och en av de största frågorna genom tiderna: har människan en odödlig själ?

Geoffrey Wests mastodontverk Skala visar oss att allt, från däggdjurens cirkulationssystem till städers uppbyggnad och företags tillväxt, är skalbart. Man kan alltså, om man lär sig se mönstren, förutse hur tillväxt kommer att ske. En ”big idea”-bok i dess rätta bemärkelse.

I boken Orkidéer och maskrosbarn förklarar W. Thomas Boyce att det som det känsliga orkidébarnet behöver, till skillnad från härdiga maskrosbarn, är mer omvårdnad för att kunna må bra och lyckas. Barn har olika behov, men alla barn kan och förtjänar blomstra.

På temat barns uppväxt har Jonas Ludvigsson skrivit en barnläkarhandbok som sträcker sig från barnets födsel upp till och med tonåren. Ludvigsson är barnläkare och forskare och tar i sin bok Barnläkarens guide: farligt och ofarligt från nyfödd till tonåring läsaren in bakom kulisserna på sitt arbete medan han tålmodigt och kompetent berättar om de vanligaste krämpor och sjukdomar som kan drabba barn i alla åldrar.

Ett av Volantes bidrag till listan över böcker man ska ha läst för att hänga med är i höst Brad Stones biografi över Jeff Bezos, entreprenören som grundade Amazon. Boken heter Världens största butik: Biografin om Jeff Bezos och Amazon och är en oerhört välskriven och prisbelönt biografi.

Höstens viktigaste debattbok blir Lisa Bjurwalds BB-krisen – Sveket vid livets början. I decennierna har vi läst larmrapporter om kvinnor som studsats mellan kommuner, fött barn i bilar eller korridorer och som, på grund av personalbrist, råkat ut för omfattande förlossningsskador. Nu kommer den första stora granskningen. Kommer regeringen tillsätta en haverikommission?

Sverigevänner – historien om hur pappa och jag bestämde oss för att bli svenskast på Tjörn är ett måste för den som vill skratta, ryckas med och samtidigt tänka kring vårt land idag. Författaren Arash Sanari hittade häromåret sin egen dagbok från tiden som nyanländ på 80-talet, bredvid sin pappas. Genom att kombinera pappans och sitt eget perspektiv låter Sanari en berättelse växa fram om hur familjen skapar sig ett liv i Sverige.

Moderna tider: bli vinnare i jobbkollapsen har skrivits med ett starkt anslag av humor och optimism. Nationalekonomen Jonas Grafström ger en guide till alla som vill kunna ha fingret på samtidspulsen på arbetsmarknaden.

I Ann Hellenius och Per Mosebys bok Alltid relevant – för ledare i takt med sin omvärld, ges handfasta tips och förklaringar kring hur ledare kan springa i takt med en allt mer svårnavigerad och föränderlig terräng. Författarna är prisbelönta ledare med erfarenhet av att digitalisera Sverige, både inom näringslivet och inom offentlig sektor.

I Lämna Labyrinten berättar Dr. Spencer Johnson i fabelformatet om grundläggande sanningar som kan hjälpa läsaren att förändra sitt liv. Skriven för att passa alla åldrar och bakgrunder är det här en berättelse som tar en timme att läsa, men är fylld med insikter som varar en livstid.

Konsten att leva enkelt – zenmästarens 100 övningar för ett lugnare och lyckligare liv är en enkel handbok om hur man gör livet lite lättare att leva. Den är skriven av Shunmyo Masuno, Japans främste trädgårdsdesigner och dessutom zenbuddhistisk överstepräst.

Den bästsäljande författaren och serietecknaren Randall Munroes underhållande och minst användsbara självhjälpsguide, Gör så här – Absurda vetenskapliga lösningar på verkliga problem förklarar  hur du tar selfies med teleskop, korsar en flod genom att koka den och kommer i tid till alla dina möten (genom att spränga månen). Som han så träffsäkert gjorde i Tänk om… bjuder Munroe in oss att utforska de mest absurda gränserna för vad som är fysiskt möjligt, om än inte säkert eller ens lämpligt. Full av smarta, fyndiga illustrationer är Gör så här en underbart hisnande genväg till att förstå vetenskapen och teknologin bakom de mest grundläggande delarna av våra liv.