BB-krisen Sveket vid livets början

”BB-krisen” måste vara årets bästa reportagebok. Bjurwald har också hittat hem som författare … BB-upproret har redan börjat. Under taggar som #bbkrisen delar kvinnor med sig av förlossningshistorier, och i flera städer hålls nu BB-marscher där barnmorskor, födande och födda går ihop. Bjurwalds bok kan bli en historisk vändpunkt.”
Kajsa Ekis Ekman, Aftonbladet

”Bjurwald rör sig annars bortom schablonbilder, bortom förenklade förklaringsmodeller. /…/ Boken är den första i sitt slag (…) tar upp en efterlängtad plats som en beskrivning av kvinnors villkor, i Sverige, i dag.”
Agnes Arpi, Göteborgsposten

Bjurwald spårar BB-krisen ända tillbaka till 1980-talet. (…) BB-krisen är, som Bjurwald skriver, en kris för jämställdheten och ett tecken på seglivade patriarkala strukturer.
Ulrika Kärnborg, Expressen

”Berättelserna finns, genom Lisa Bjurwalds gedigna arbete har de nu också fogats in i en journalistisk granskning som lämnar en både förtvivlad, förbluffad och ursinnig – men också med samma förlösande hopp som när metoo sprängde sig lös.”
Sara Meidell, Västerbottenskuriren

”Bjurwald gör en stor insats som sammanställer och granskar vad som gjort att det blivit så här. Boken avslutas med femton förslag på vad som kan förändras. Inte en dag för tidigt.
Journalisten

”BB-krisen, en granskning som framkallar förlossningssmärtor”
Lilian Sjölund, Hela Hälsingland

Den första djupgående granskningen

Gravida som tvingas föda i snödrivor längs norrländska landsvägar. Spädbarn och mödrar som skadas vid kaotiska förlossningar. Vårdpersonal som gång på gång slår larm om patientsäkerheten – utan att något händer.

Hur kunde det gå så fel – och hur kan det största som sker i människans liv värderas så lågt?

I BB-krisen. Sveket vid livets början söker journalisten och författaren Lisa Bjurwald svaren. I denna unika granskning intervjuas mödrar, barnmorskor, läkare, psykologer och politiker från hela Sverige. Bilden är tydlig: Det handlar inte om en tillfällig kris, utan om ett permanent nödläge.

BB-krisen avtäcker en verklighet som är värre än vad som hittills varit känt. Men boken är också berättelsen om ett folkligt uppror – och en skarp appell för hur förlossningsvården måste förändras.

Berättelserna fortsätter att strömma in och många av dem publiceras på den ständigt uppdaterade bbkrisen.se samt på sociala medier under #bbkrisen.

Läs intervju med författaren Lisa Bjurwald.

 

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Volante-shop Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.

Pocket/storpocket
Finns på Volante-shop Adlibris Bokus

E-bok
Finns på Adlibris Bokon Bokus

Pressbilder