Linda Liukas

Linda Liukas är programmeraren, författaren och illustratören som älskar Muji, Zelda Fitzgerald, programvara och saker som glittrar. Hon har studerat ekonomi, design och ingenjörsvetenskap vid Aalto Universitetet och produktutveckling vid Stanford University.

Linda Liukas prisade fantasivärld är fylld med kunskap och kreativitet. Hennes första barnbok om programmering – Hej Ruby: äventyr i datorernas magiska värld (2015) – blev till via en Kickstarter-kampanj som susade förbi sitt insamlingsmål på 10 000 dollar efter tre och en halv timme. Totalt fick Liukas in 380 000 dollar och boken översattes till över 20 språk. Uppföljaren Hej Ruby och datorns hemliga port (2017) handlar om hur datorns olika delar hänger ihop. I den tredje boken Hej Ruby: Expedition internet (2019) får vi lära oss allt om internet.

Linda är grundare av Rails Girls, en internationell rörelse med fäste i över 250 städer, som verkar för att lära unga kvinnor om programmering. Hon är en av de utvalda medlemmarna i UNESCO High-Level Reflection Group for Stategic Transformation och har bland annat varit utsedd till Finland’s Digital Champion av EU-kommissionen, mottagare av finska statens barnkulturpris och vinnare av Kinas största designpris DIA Gold för hennes bokillustrationer.

Linda är en internationellt anlitad föreläsare och hennes TED Talk A delightful way to teach kids about computers har över 2 miljoner visningar.

Pressbilder

Skriv ut sidanSkriv ut sidan