Professorn tipsar: Så maxar du julbordet utan att gå upp i vikt

  • 6 min

Julen är en tid för frossande i läckerheterna kring julbordet, men många känner stressen inför helgernas eventuella extrakilon som kan göra det svårt att komma i favoritbyxorna. Med rätt metod lovar jag att du kan äta gott och mycket utan att gå upp i vikt. Här är mina 5 bästa tips på hur du maxar din julupplevelse med hälsan i behåll. 

Det lackar äntligen mot jul. Vid sidan om klappar och efterlängtad gemenskap efter en lång pandemi, ser många fram emot det svenskaste vi har – julbordet. Tänk bara: senapssill, kallrökt lax, prinskorv, leverpastej, köttbullar och gräddiga ostar. Och inte minst, snaps.

Men lika många som ser fram emot julbordet, bävar också inför det som kommer efteråt – hälsostressen inför otrivselkilon och rädslan för att inte längre komma i sina favoritjeans.

Mitt namn är Fredrik Nyström. Jag är professor i internmedicin vid Linköpings universitet och aktuell med boken Radikalt lagom. Med över 30 års erfarenhet av att behandla patienter med viktproblem, är jag något av en expert på vilken julmat som är bäst för den som vill leva ett långt, lyckligt och hälsosamt liv.

Här kommer mina fem bästa julbordstips, baserade på hundratals vetenskapliga studier och gammal nordisk visdom som tillsammans utgör det jag kallar för lagommetoden. Det bästa är att du med lite planering och några enstaka undantag kan frossa av allt det härliga som julen har att erbjuda, utan hälsostress eller dåligt samvete.

 Tips 1: Ju fetare du äter, desto mindre lik tomten blir du

Gammelmormor visste mer om hälsa än du tror, när hon lagade dopp i grytan eller stekte julens köttbullar med extra mycket smör. Fett är en av människans makronutrienter, alltså ett av de näringsämnen vi behöver stora mängder av för att överleva. Fet mat är alltså inte bara god, utan också naturlig. Dessutom är den mättande. Så genom att äta mycket av den fetaste maten från julbordet håller du dig mätt länge och kan lätt skippa juldagsmorgonens frukost med risgrynsgröt. Stora, glesa och feta måltider ökar energiförbrukningen och ser till så att du inte blir lika rund som tomten.

Tips 2: Tacka nej till vörten, potäterna och risgrynsgröten

Människan har existerat i sisådär 250 000 julhelger, men vi har bara odlat spannmål de senaste 12 000 åren. Evolutionen går långsamt och våra kroppar är vare sig anpassade för vörtbröd, risgrynsgröt eller potatis. Kolhydrater innehåller nämligen mycket socker. Förr i tiden var det klokt att äta stora mängder kolhydrater vid skördetid, för att få fettreserver som kunde förbrukas under en lång vinter med svältperioder. Det passar dock illa när vi har tillgång till spannmål året om. Kolhydrater är faktiskt roten till flera vanliga folksjukdomar, eftersom överdriven konsumtion av socker med tiden kan leda till viktökning, hjärtproblem och diabetes.

Om du är särskilt förtjust i brödet, gröten eller potäterna kan du förstås äta det i lagom mängd. Det finns faktiskt studier som visar att överviktiga har bättre långsiktig prognos än de som hårdtränar och plågar sig med extremdieter för att behålla midjemåttet. Så unna dig sådant som ger en lyckokick – lyckliga människor har nämligen den allra bästa hälsoutsikten.

Tips 3: Ta julsnapsen med gott samvete

Visste du att alkohol är vår okända fjärde makronutrient vid sidan om fett, proteiner och kolhydrater? Alkohol innehåller mycket näring och ett måttligt men regelbundet intag av alkohol är hälsosamt för såväl hjärtat som blodkärlen. Faktum är att det minskar risken för diabetes, eftersom alkohol sänker blodsockret och dämpar hungern. Om du tar en snaps till julskinkan vidgas dina kärl under natten. Då får ditt hjärta vila och dina kärl avlastas från tryck. Så ta gärna en snaps eller två till julmaten, men drick alltid med omsorg för dina nära och kära.

Tips 4: Frukt är godis, så det kvittar om du äter knäck eller apelsin

Knäck innehåller socker som kan knäcka din lever, men den förrädiska apelsinen kan faktiskt göra detsamma.

Socker består av fruktsocker och glukos. Fruktsockret tas upp av kroppen och omvandlas till fett i levern. Där vill du inte ha fett, eftersom det är förenat med bukfetma, förhöjt blodtryck och blodsocker samt förhöjda fettvärden.

Det spelar ingen roll om apelsinen har en pigg orange färg eller är ekologisk – frukt består nästan enbart av socker. Som om inte det vore nog är frukterna i butiken besprutade med allsköns gifter. Människan har dessutom manipulerat dessa sockerbomber, så att de idag är många gånger större än vad de var när våra håriga förfäder plockade dem från trädkronorna under en kort period om hösten.

Diabetespatienter som äter frukt håller sig knappast borta från doktorn, utan behöver sockersänkande diabetesmediciner.

Frukt är godis och du gör klokast i att frossa i den feta maten, snarare än i knäck, apelsiner och dadlar.

 Tips 5: Skippa din julångest och ge inga gymkort i julklapp

Kasta vasaloppstankarna i diket, annars ligger du snart själv där och kippar efter andan för att hjärtat flimrar eller för att du snavat till följd av dina slitna knäleder.

Det är tufft för kroppen att träna hårdare än du egentligen klarar av. Så spara pengar på dyra gymkort till dig och människorna du tycker om. Särskilt om du inte är en missbrukare av de beroendeframkallande endorfiner som skickas till hjärnan när du hårdtränar. De skapas för att hantera smärtan som kommer av för hård träning. Mjölksyran som framkallar smärtan är en av kroppens naturliga varningssignaler, som berättar att kroppen belastas för hårt och riskerar skador. Långdistanslöpare och vasaloppsåkare har dock lärt sig att inte lyssna på sådana signaler.

Den som tränar lagom kan må bra av det, men den som hårdtränar bara för att någon annan påstår att det är bra utsätter hjärtat och lederna för stora risker som på sikt kan förkorta ditt liv med många år.

Så om du trots allt känner att det har ätits väl mycket från julbordet – ta lagom snabba skogspromenader i vinterlandskapet. Det räcker mer än väl för att kroppen ska må bra och för att du ska bli av med dina extrakilon. Ta med den du tänkt köpa gymkortet åt och belöna er med kaffe och choklad när ni kommer hem. Studier visar nämligen att lite choklad gör dig lyckligare, liksom att kaffet ökar din förbränning.

Sist men inte minst vill jag ge dig ett riktigt bra julklappstips! Om du vill lära dig mer om hur man lever långt och lyckligt utan att träna, banta och stressa sig till döds, rekommenderar jag att du köper min bok Radikalt lagom. Den krossar många av våra vanligaste myter om hälsa och är fylld med tips på hur du lever hälsosamt utan att göra hälsa till ditt enda livsstilsintresse.

Antingen köper du boken här eller i din lokala bokhandel.

Med önskan om en riktig flott jul,

Fredrik Nyström