Lagommetodens 10 gyllene regler – så lever du hälsosamt utan att träna och banta ihjäl dig

Fredrik ”Doktor lagom” Nyström är läkare och professor i internmedicin vid Linköpings universitet, aktuell med boken Radikalt lagom.

Han beskriver sig som en visselblåsare på sjukhusgolvet som vill varna för många populära och farliga hälsotrender. Och i boken krossar han många av våra vanligaste myter om hur man lever hälsosamt.

Trenderna han varnar för handlar om extrem träning och extrema dieter. De sprids av allt ifrån kollegorna på jobbet till populära influencers och hälsogurus, där de senare långt ifrån sällan är sponsrade av industrin. Konsekvensen av att ha det som brukas kallas för ”en hälsosam livsstil” är trasiga kroppar, försvagade hjärtan och en gnagande hälsostress som inte bara tar stora sjukvårdsresurser i anspråk, utan som också gör oss allt sjukare.

Fredrik Nyström har därför utvecklat det han kallar för lagommetoden. Metodens budskap är enkelt: Det går att leva hälsosamt utan att göra hälsa till sitt enda livsstilsintresse. Vägen dit går genom att sträva efter det svenskaste vi har – att vara lagom. Det handlar om lagom mycket träning, lagom mycket mat och lagom mycket vin.

Det bästa är att det sannolikt handlar om betydligt mindre träning, betydligt godare mat och betydligt mer vin än du tror.

”Det är vår märkliga samtid som lurat oss att det goda livet inte skulle vara förenligt med god hälsa”, skriver Fredrik Nyström i Radikalt lagom.

Här delar Fredrik Nyström lagommetodens gyllene regler, eller sina sina tio bästa tips på hur du lever långt och lyckligt utan att träna, banta och stressa dig till döds.

 Gyllene regel 1: Träna aldrig mer än du behöver

Du måste inte alls motionera bara för att ”hälsoexperter” säger det. Det finns inga vetenskapliga bevis för att du blir friskare i hjärtat av att utöva den ökade motion som ordinerats av någon annan. Ta bort sådana krav från din hjärna – minska din hälsostress genom att bara träna så mycket som är lagom för dig och din kropp.

 Gyllene regel 2: Använd inte benen i onödan

Har du ingen lust att ta den där löpturen din ”hälsoguru” ville att du skulle ta för att komma i ”toppform”? Det är kallt, regnar och är halt. Då ska du strunta i det. Du riskerar nämligen alltifrån fallskador till hjärtflimmer om du tränar för hårt. Lyssna på mina lugnande råd i stället: minska din hälsostress genom att aldrig springa mer än vad som är din kropps bästa. Och det som är bäst för din kropp är vad som är lagom för den. Ställ dig inte heller upp bara för att någon säger åt dig – att stå i onödan stressar underbenens vener och är kopplat till ökad risk för hjärtsjukdom.

Gyllene regel 3: Var tjock och lycklig

Om du har ett BMI över 30 och har blivit medelålders, banta inte på befallning! Enligt de senaste vetenskapliga rönen kommer en lyckad bantning snarare att öka din risk att dö i förtid. Gör dig av med den farliga missuppfattningen om att bantning alltid är bra för dig. Var i stället tacksam om du misslyckas med dieten – då har du god prognos. Banta bara bort vad som är lagom för dig och gör det i sådana fall med lågkolhydratkost.

Gyllene regel 4: Säg adjö till kolhydraterna

Om du ändå vill gå ned i vikt för att känna dig lite lättare eller för att slippa köpa nya byxor – ta bort de farliga kolhydraterna från maten! För mycket kolhydrater får magen och levern att svälla av inlagrat fett när du äter mer än du förbränner. Kolhydrater behövs inte för att kroppen och hjärnan ska fungera. Eftersom kolhydrater mättar dåligt får du dessutom kämpa extra hårt mot hungern när du bantar med lågfettkost. Din mage kommer att knorra och snart bli hungrig efter en lågfettmåltid. Ha inte heller dåligt samvete för att du inte ätit upp all potatis på tallriken. Potatis innehåller betydligt fler kalorier än morötter, trots att moroten smakar mer sött. Det är för att potatis, precis som öl, innehåller sammanslagna sockermolekyler som bildat stärkelse. Din potatis lurar alltså i dig sockermolekyler. Potatisen har bara funnits i Sverige sedan 1700-talet och blev populär först under 1800-talet. Det finns tyvärr ingen lagom tradition av potatis – Gustav Vasa visste inte ens vad en potatis var för något.

Gyllene regel 5: Skippa vitamintillskotten

Har du lagt en massa pengar på vitamintillskott och antioxidanter? Lägg i stället de pengarna på att köpa ett exemplar av den här boken till en god vän. Dina månatliga utlägg för vitamintillskott kostar nämligen ungefär lika mycket som en bok om du tillhör genomsnittet. Vitaminer och antioxidanter ger inte den nytta som hälsoindustrin påstår utan är snarare farliga tillskott enligt vetenskapligt starka studier. Det finns inget lagom med att äta konstgjorda vitamintillskott såvida du inte har medicinskt fastställd vitaminbrist eller är en sjöman med skörbjugg.

Gyllene regel 6: Bli fiberfri och tacka nej till fruktsalladen

Är du en sådan som äter mycket fibrer, ofta är hungrig och än oftare behöver veta var närmaste toalett är lokaliserad? Om du läst boken vet du numera värdet av att vara fiberfri. Ha inte dåligt samvete för att du festar till det med bröd som saknar fullkorn. Det finns inga vetenskapliga bevis för att fibrer gör dig mer hjärtfrisk. Kom håg att kvinnor med hjärtsjukdom blev än sjukare av att äta mycket fibrer och frukt. Frukten är dessutom dyr, sockerspäckad och besprutad. Det är vare sig lagom, eller naturligt, att äta mängder av den frukt som importeras till Sverige.

Gyllene regel 7: Fett är flott

Du funderar på om du ska äta pasta och tomatsås med ett äpple till efterrätt eftersom experterna påstår att fett är så farligt? Då har du blivit lurad. Fett kan förbättra dina kolesterolnivåer, särskilt det fett som kommer från olivolja. Och i förhållande till kalorierna kan fett mätta bättre än kolhydrater. Prova själv och märk att grädde mättar mer än läsk! Äpplen består dessutom nästan bara av socker och vatten. När det gäller fettintaget bör du äta som man gjorde förr, när man åt upp allt stekflott och smörgåsarna breddes med tjocka lager smör. Det är inte för inte som det gamla svenska ordet ”flott” också betyder lite lagom lyx.

Gyllene regel 8: Bränn ditt fett på vintern

Har du alltid satt på dig mössa och vantar så fort det blivit lite kallt? Om du i stället tränar dig att tåla kyla kan du öka din förbränning med hjälp av den bruna fettväven. Den förbränner fettsyrorna i kroppen och omvandlar dem till värme. De varmblodiga däggdjuren överlevde meteoriten som utrotade dinosaurierna tack vare sin bruna fettväv. Värm dig med kunskapen om att vi härstammar från samma däggdjur. Frys lite mer för att höja din metabolism och för att minska på vikten – det är en svensk tradition att frysa in vintern.

Gyllene regel 9: Vin är din nya hälsodryck

Tycker du om vin till middagen och har vanan att avnjuta eller glas eller två några gånger i veckan? Fortsätt med det! De som njuter av vin får mindre hjärt-kärlsjukdom. Minska stressen, njut av att du gillar vin som måltidsdryck. Du är i ett gott sällskap som har god prognos att leva länge. Lämna inte det sällskapet, utan njut av ditt vin till middagen – det ger dig röda kinder och bra blodtryck medan du sover.

Gyllene regel 10: Den som tävlar kommer först till himlen

Om du gillar konditionsträning, försök åtminstone att undvika tävlande mot andra. De som gillar att träna har förstås ofta goda förutsättningar för att prestera väl i tävlingar. Men om du fortsätter att träna hårt och satsar på uthållighetslopp, kom gärna ihåg den här boken den dag du får förmaksflimmer – jag har ju varnat dig. Och du som aldrig kom tillbaka på grund av din plötsliga död, vi ses på andra sidan. Då har vi all tid i eftervärlden att tävla mot varandra, säger jag som tränar för radikalt ibland. Jag har blivit lite beroende av mitt eget morfin, endorfinerna, som produceras när vi tränar. Men ett glas rödvin efter en löptur får mig att varva ned samtidigt som det ger mig en njutningskick. Och i stället för att vinna bör du sträva efter att njuta, eftersom dysterkvisten har en sämre medicinsk prognos än den som är lagom tjock och lycklig.

Vill du lära dig mer om lagommetoden? Köp boken HÄR