Utkommer i maj 2023

Därför är ojämlikheten viktig

DEN STORA BOKEN OM OJÄMLIKHET. Hur kommer det sig att vi blev rika? Varför är somliga fattiga? Ökar den globala ojämlikheten? Kan ojämlikheten vara bra och vad händer egentligen med vår ekonomi den dag robotarna tar över?

Det här är bara några av frågorna som besvaras i boken som berör frågan politikerna älskar att bråka om, vare sig det gäller lön baserat på kön, barnfattigdom, skattesatser eller direktörernas jätteutdelningar. Dels för att makthavare på olika sidor om de ideologiska barrikaderna medvetet missförstår varandra, dels för att de ibland inte förstår frågorna över huvud taget.

Ojämlikhetsfrågorna må vara komplicerade, men de är också avgörande för att hantera alltifrån bostadslånen till integrationsutmaningen och vår brinnande planet.

Följ med Jesper Roine på en spränglärd studie av den ekonomiska ojämlikheten globalt, nationellt och i framtiden.

En sak är säker: efter läsningen kommer du att vara en klokare person med krossade fördomar. Du kommer även ha  förmågan att syna dina makthavare nästa gång de påstår något om ojämlikheten som kanske, eller antagligen, är en sanning med modifikation.

Att Jesper presenterar sin forskning med den passion och humor som fått honom att bli en älskad föreläsare, gör knappast saken sämre.

Den här boken är kort sagt betydligt viktigare och roligare än du tror.

Jesper Roine är docent i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm och en av världens ledande forskare inom  ekonomisk ojämlikhet. Han är en av grundarna till den populära bloggen Ekonomistas och bidrog med data till Thomas Pikettys  Kapitalet i tjugoförsta århundradet. 2014 skrev Jesper boken Kapitalet i det 21:a århundradet av Thomas Piketty – sammanfattning och svenskt perspektiv, i vilken han förklarar Pikettys forskning, resonemang och förslag till åtgärder.

Form: Conny Lindström

Pressbilder

Jesper Roine, foto: Peter Cederling

Jesper Roine, foto: Peter Cederling

Jesper Roine, foto: Peter Cederling

Jesper Roine, foto: Peter Cederling

Form: Conny Lindström