Hennes genombrott som författare kom med de bästsäljande böckerna Det omätbaras renässans – en uppgörelse med pedanternas världsherravälde (2018) och uppföljaren Horisonten finns alltid kvar – om det bortglömda omdömet (2020). Böckerna gav oss nya begrepp som ”förpappring” och ”mikromotstånd”. Boken jag är himmel och hav (2022) är Jonna Bornemarks mest personliga bok och en filosofisk undersökning av graviditet, liv och jagets gränser: Är vi människor i grunden enskilda, ensamma – eller hör vi samman?
2017 var hon värd för Sommar i P1, i september 2019 höll hon ett tal inför riksmötets öppnande och 2021 tilldelades hon Hillesgårdspriset för medmänsklighet och mod:
för att hon med sitt glasklara och stridbara tänkande lyckats visa att om vi vill utveckla det goda omdöme som krävs för att bygga ett mänskligare samhälle så behövs en renässans för det omätbara, att vi uppvärderar intuitionen och den empatiska känslan för varandra.
Jonna är en aktiv forskare inom områden som praktisk kunskap, mätbarhetens gränser, omdömets möjligheter, subjektivitet, religionsfilosofi och bildningsbegreppet. Med en gästprofessur vid Lunds Universitet och Institute for Public Affairs inledde hon sin forskning på artificiell intelligens vs. omdöme.