Det blir en frågvis höst!
De frågor vi ställer definierar världen åt oss.
Så kan man mycket kort sammanfatta en av de böcker som vi tror kommer att ”sätta samtalet” hösten 2021: Frågvisare av Nicklas Berild Lundblad och Fredrik Stjernberg. Höstens kloka och roliga utgivning kan dessutom i sin helhet sammanfattas med devisen ”frågvisare”; med kreativt, nytänkande och annorlunda tankegods – för en klokare och roligare värld.
– Hur kommer framtidens natur se ut?
De mer eller mindre galna experiment som planeras och genomförs för klimatets skull är ämnet för Elizabeth Kolberts nya reportage Under en vit himmel (september), som följer på Pulitzervinnande Det sjätte utdöendet (2020). Ett Sverige-besök i september ser sannolikt ut.
– Hur blir man lagom svensk?
Mustafa Panshiri försöker besvara frågan i den bok han gärna själv hade läst när han som 11-åring kom till världens mest extrema land: Sju råd till Mustafa, heter den.
– Vad är egentligen kreativitet?
Det undersöker Jan Gradvall och Magnus Lindkvist i sin unika handbok i nytänkande – Kreativ friktion.
– Vad tänker terapeuten, egentligen?
Lori Gottliebs berättelse Du kanske borde prata med någon, om ”terapeuten, hennes terapeut och sanningen om oss själva” har redan tagit världen med storm. Det är berättarglad bladvändarläsning som undersöker frågan hur vi människor förändras och samtidigt bjuder på bakom kulisserna-interiörer från psykoterapins värld.
– Vad händer när ens älskade får en obotlig sjukdom?
En fråga Karin Hägglund helst hade sluppit besvara. Men hon gör det otroligt väl i Så skilde döden oss åt. Nyskrivet förord av brodern Martin Hägglund.
– Varför måste vi alltid räkna allting?
Jo, för att vi är Sifferdjur. Men vi är inte gjorda för att översköljas av den mängd siffror som produceras nu. Micael Dahlen och hans norska kollega Helge Thorbjörnsen kan konsten att skrämma och roa i samma bok, med ett ärende som berör oss alla, mer än vi kanske anar…
– Hur flyttar vi från fokus på kunden till kundens fokus?
Han gick hand i hand med Jan Carlzon, som akademikern som beskrev hur man skulle riva pyramiderna. Nu har nestorn Christian Grönroos sammanfattat sin forskargärning i Tjänstefiering.
– Varför ska man inte plantera in guldfiskar i en kräftdamm?
Då en inbiten stadsbo ska förverkliga drömmen om självhushållning på landet kan mycket gå fel. Anders Möller guidar förbi de fällor han själv föll i och bjuder samtidigt på både välskriven essäistik och en hel del dråplig läsning i Konsten att flytta till landet .
– Varför ställer barn så oändligt många frågor — och när slutar de att göra det?
Om det unikt mänskliga verktyget ”frågeställande”, hur det har vuxit fram och hur vi blir bättre på att använda det – bland mycket annat – handlar den djupt originella Frågvisare av Nicklas Berild Lundblad och Fredrik Stjernberg.
– Hur blir man kvitt sin hälsostress?
Genom att bli Radikalt lagom – överläkaren och forskaren Fredrik Nyströms mycket sympatiska och enkla budskap som inbegriper promenader, rödvin och en skandinavisk kosthållning.
– Vad är vårt medvetande — egentligen?
I en ambitiös och uttömmande bok i stil med Oliver Sacks bästa verk berättar hjärnforskaren Pontus Wasling om vetenskapens största gåta och om sina resor i medvetandets utmarker (titel: Knaster).
– Hur blir vi dummare tillsammans av de ärvda svaren?
Etnologen Ida Hult utmanar och provocerar läsaren i Ärvda svar till ett tänkande som inte är på kollisionskurs med framtiden.
– Varför ska man duscha kallt?
Tillsammans med andningsteknik och medveten närvaro kan det göra hela skillnaden, enligt mannen, myten, legenden Wim Hof. Äntligen på svenska i november! Releasefest för Wim Hof-metoden i en isvak?
– Hur ska vi hantera vårt begär att hålla kvar det ändliga?
För alla som längtat efter mer från Martin Hägglunds begåvade penna, kommer i december Kronofobi – Essäer om tid och ändlighet.