Utkommer i september 2021

Kreativ friktion En handbok i nytänkande

Förköp av boken här.

Läs en intervju med författarna här.

Det här är en bok om att stimulera sig själv till nytänkande. Om att skapa någonting ur ingenting.

Bakom det överanvända och avtrubbade ordet ”kreativitet” gömmer sig en hel värld av anekdoter som visar hur människor har lyckats skapa något nytt. Inom musik, teknik, vetenskap, litteratur, filosofi, konst, näringsliv och allt annat som utgör civilisationen.

En del har arbetat ensamma. Andra i lag. Ibland med vänner, ofta med människor de ogillar. En del har tagit god tid på sig, kanske decennier. Eller så har det skett på någon sekund.

Gemensamt för alla är att de arbetat i motvind, framförallt av självtvivel, och någon gång blivit både hånade och utskrattade. De har suttit övergivna i källare. Sjungit i tomma folkparker. Slagits mot idioter. Eller älskats sönder utan att förstå varför.

Det här är en bok om dem och vad de skapat. Eller, snarare, hur och varför de lyckades tänka nytt.

Med popkulturella referenser vi alla känner igen men en smartness vi inte alla besitter ger Gradvall och Magnus oss alla ”food for thought”.

 

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Volante-shop Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.

Författare

Jan Gradvall är journalist, redaktör och författare. Idag skriver han främst i Dagens Industri men han har även skrivit för Dagens Nyheter, Café och Expressens kultursida. Han har också gjort en musikpodd för Sveriges Radio med namnet Gradvall och medverkar i TV4 Nyhetsmorgon som expert på populärkultur.

Tillsammans med futurologen och vännen Magnus Lindkvist startade han 2020 podden Gradvall och Magnus. Lindkvist är en av Sveriges mest framgångsrika talare på den internationella arenan och författare till 6 böcker (alla utgivna på engelska) och poken (podd + bok) Så börjar framtiden. 2021 har han börjat skola om sig till polis.

Pressbilder

Magnus Lindkvist och Jan Gradvall