Utkommer i oktober 2021

Frågvisare Människans viktigaste verktyg

Som man frågar får man svar.

Den här boken handlar om den mänskliga nyfikenheten, hur den uppkommit, vad som skiljer oss från djuren.

Frågor ramar in våra liv. Det är med frågor vi orienterar oss i världen. De utgör vårt viktigaste verktyg, förmågan som fört mänskligheten framåt.

Men bättre frågor kommer också att hjälpa oss att skaffa oss en bättre bild av världen. Den här boken ger förslag på hur.

Nicklas Berild Lundblad har utöver ledande roller på Google och andra techbolag, länge skrivit och forskat om gränslandet mellan teknik, samhälle och filosofi.  Fredrik Stjernberg är professor i filosofi vid Linköpings universitet.

Ur boken:

Vi människor är ett nyfiket släkte, och denna nyfikenhet fick oss att lämna Afrika en gång för länge sedan, ge oss ut på haven, utforska världen och försöka få ihop en fungerande bild av världen. Nu finns människor överallt. Vi vet saker om de mest avlägsna delarna av universum, vi har en god bild av vad som hände innan det fanns människor, till och med av hur universum såg ut innan jorden bildades. Utan vår nyfikenhet hade våra förfäder inte gjort denna resa. De skulle ha stannat kvar i Afrika, de hade varit en annan sorts varelser, och allt hade varit väldigt annorlunda. Den mänskliga nyfikenheten är som ett extra organ. Det kompletterar våra vanliga sinnesorgan. Med ögonen utforskar vi den synliga delen av omgivningen. Näsan ger oss vägledning om vilka flyktiga ämnen som finns i närheten, och hörseln informerar oss om ljud. Vi känner på saker och ting för att lista ut vad de är gjorda av, hur mycket tryck de står emot, vad de väger, och så vidare. 

 

Ur Bibliotekstjänsts recension:

Helhetsbetyg: 5 (av 5). ”Författarna skriver pedagogiskt, lärt och engagerande, och den här boken om frågandets roll i litteratur- och filosofihistorien, vetenskapen, politiken och i själva livet utgör sammantaget ett övertygande stycke folkbildning på hög men begriplig nivå. De många hänvisningarna till och exemplen från alla möjliga författare och forskare genom tiderna sätter de många frågorna i en större kontext, vare sig det handlar om Sherlock Holmes nödvändiga frågor som föregår hans fenomenala slutledningsförmåga, om förhållandet mellan frågor och den politiska makten, om frågan som det centrala hjälpmedlet inom olika professioner, och om hur vi ställer frågor och söker svar i ett genomdigitaliserat samhälle. /…/ ”

”Det är nyttig läsning som inte bara reser ett antal intressanta frågor utan dessutom ger en hel del nyttiga svar.”
– Clas Svahn, Dagens Nyheter
Frågvisare kan allra bäst läsas i etapper. Kapitlen är korta, ibland bara hugskott eller
anekdoter som kanske inte riktigt kan bära sina anspråk – men ännu oftare med ett
erbjudande: Kolla här. Detta skulle kunna vara något. Vad händer om du själv tänker
vidare på detta? (…)
Mest användbart är det som handlar om det nya: en exposé över vad som har hänt med
oss när frågan har blivit digital.”
– Andreas Ekström, Sydsvenskan

Läs om när Fredrik Stjernberg träffade Kate Murphy här.

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Volante-shop Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.

Pressbilder