Här äger Bokmässan rum (bland annat)

Jag fick ett samtal från SVT:s kulturredaktion i fredags (blev det här). Hur påverkar det Volante att Bokmässan är inställd?

Men Bokmässan är inte inställd.

Vi är snarare med och arrangerar den. En av få scener där årets Bokmässa äger rum och tar plats kommer vara Gamla stans bokhandel, som vi driver under oss på butiksplan här på Stora Nygatan 7 i Stockholm.

Den stora mässan i Göteborg är ändå inställd, så som den brukar vara. Jag var där första gången 1994 som ung journalist, intervjuade nu döda författare som Norman Mailer och PO Enquist. Listan på alla författare som vandrat i korridorerna och på mässgolvet är fantastisk.

Det har gått många år sedan starten 1985. Traditionen har blivit stark. Visst kommer vi sakna alla möten med läsare, författare, bibliotekarier, journalister. Det är ett myller av människor och ord som är lätt att älska.

Ingen har velat att Bokmässan ska genomföras utan möten och publik. Men samtidigt är vi nog många som är nyfikna på de olika former och format som nu växt fram, och som hjälpts åt för att det ska bli en bra mässhelg trots allt.

I Gamla stans bokhandel tar den fantastiska samtalsscenen Se människan plats, med några av Sveriges främsta författare, inklusive några på Volante. Det är Svenska kyrkan som fortsätter sin mångåriga tradition, men den här gången inte i mässhallen i Göteborg, utan på vår lilla scen. Detta sker i samarbete med förlaget Polaris, men med författare från alla etablerade förlag.

Alla är välkomna. Ingen publik i själva rummet, men med högtalare ut mot gatan och signeringar efteråt. (Här finns hela programmet för fredagenlördagen och söndagen.)

Bokmässan äger även rum på andra scener. De aktiviteter som sker inom ramen för det officiella programmet – där Se människan-scenen ingår – kommer även sändas på Bokmässan Play. Fördelen blir tillgängligheten.

Här kan du läsa mer om Volantes program för Bokmässan 2020.

På Volante kompletterar vi detta med två releaser – ikväll Sara Öhrvall med Ditt framtida jag, imorgon Johan Norberg med Öppen/Sluten, och på torsdag förhandssläppet av Martin Hägglunds Vårt enda liv (alla välkomna, kl 13-14 i bokhandeln!).

Inte Göteborg. Inte myllret. Inte de långa dagarna (och nätterna) med mängder av möten och obligatorisk förkylning som följd.

Kan vi återskapa något av magin? Jag hoppas det.