Öppen/Sluten Hur människan skapar och förstör framsteg

Vad dödade neandertalarna?
Har handel moral?
Bär alla vägar till Rom?
Varför rostade det amerikanska rostbältet?
Är du en tasmanier eller en eldsländare?

Efter den internationella framgången med Framsteg – översatt till 25 språk och med på årets bok-listorna hos The Economist och The Guardian – har Johan Norberg givit sig på sitt mest ambitiösa bokprojekt.

Han sällar sig här till en klassisk, anglosaxisk berättartradition, ger oss en tankeväckande bild av framstegens historia och undersöker den eviga striden mellan öppenhet och slutenhet.

Genom människans historia har tider av öppna utbyten mellan kulturer och samhällen alltid följts av slutenhet. Följderna har varit omvälvande.

Varför upprepar vi hela tiden detta mönster? Och vad borde vi en gång för alla lära oss av öppenhetens kluvna historia? Öppen/Sluten är en vindlande historisk odyssé om människans djupaste dubbelnatur, om evolution och civilisation, om tribalister och världsöppnare, någonstansare och varsomhelstare.

I boken visar Johan Norberg med hjälp av exempel ur mänsklighetens historia på vår inbyggda dubbelnatur: hur människan å ena sidan är ett samarbetsdjur som genom öppet kunskapsutbyte nått långt större framsteg än någon annan art, samtidigt som vi gång på gång har fallit för frestelsen att använda vår utveckling för att rasera vad som har byggts upp. Och gång på gång sluta oss.

Från stenålderns jägar-samlarsamhällen via de stora civilisationerna till dagens amerikansk-kinesiska relationer, berättar Johan Norberg om vår eviga längtan efter samarbete och tillhörighet – och våra inneboende destruktiva krafter.

Läs ett smakprov av boken här – ett avsnitt om De lärdas republik och restaureringen av Babels torn.

SAGT OM ÖPPEN/SLUTEN:

”Johan Norbergs utmärkta bok visar, med hundratals exempel, hur öppenheten har varit nyckeln till vår arts framsteg i över 10 000 år – och att den är hemligheten bakom fred och framgångar i vår tid.” – Matt Ridley

Ingen enskild person eller isolerat samhälle har tillräcklig kunskap och visdom att på egen hand lösa civilisationens stora utmaningar. Johan Norberg påminner oss klarsynt och elegant om att öppenhet och utbyte av varor och idéer med andra är vår enda väg till välmående. – Steven Pinker

Clear, colourful and convincing … amusing as well as illuminating– The Economist

”Fascinerande och faktaspäckad” – Vi läser

Vad man än tror och tycker är läsningen oavbrutet stimulerande. Man går aldrig tomhänt från en bok av Johan Norberg. Att hans intresse för de areella näringarna och landsbygdens folk är nära noll får man leva med. Det han skriver om invandring, sociala medier, inkomstklyftor, elsparkcyklar, kärnkraft, pandemier, syntpop och dyngbaggar är intressant nog. Ett öppet sinne är bara förnamnet.” – Fredrik Sjöberg, SvD

Norberg sveper över stora historiska och geografiska perspektiv, lite i samma tradition som Yuval Noah Harari eller Malcolm Gladwell. Det är välskrivet, fullt av lärdom och intellektuellt stimulerande” – BTJ

Johan Norberg har dessutom skrivit en aktuell, kortare bok med anledning av coronavirusets utbredning, Viruset och världen: Är det nu globaliseringen dör? Den finns som ljudbok och ebok och kan ses som en aktuell kommentar utifrån Öppen/Sluten.

 

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Volante-shop Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.

Pressbilder