Tack 2016! Välkommen 2017!

Det känns som att Volante behövs mer än någonsin.

På så sätt känns det bra att vi är på rätt väg. 2016 blev ett oerhört händelserikt år på Volante. Vi sålde 150 000 böcker, vi startade Gamla stans bokhandel, vi dubblade vår närvaro på Bokmässan,vi förvärvade Sveriges mest framgångsrika talaragentur och förmedlade eller arrangerade ungefär 350 föredrag och boksamtal, samt samproducerade en föreställning.

Det känns som att vi behövs mer än någonsin – i vår mission för en klokare och roligare värld. Det är på vissa sätt en bra känsla, att vara behövd, men på andra sätt speglar denna känsla också kunskapens status det här året. Det har varit ett år då inte minst USA-valet präglades av avståndstagande från kunskap.

Så vi fortsätter i hög takt, mer dedikerade än någonsin.
Och låt oss berätta lite mer om böckerna som är på gång.

Kunskap handlar också om vem som berättar. Boken En annan historia är Lina Thomsgårds försök att lyfta just en annan historia, genom att presentera 51 kvinnor som världen bör känna till. Till sin hjälp har hon 51 skribenter som står för varsitt porträtt. Boken släpps 20 januari.

#enannanhistoria

Här börjar ett samtal som aldrig får ta slut, så detta är bara början.
Bidra gärna själv! #enannanhistoria
Följ via hemsidan här: enannanhistoria.se

Och det ska sägas att 2016 inte var – trots en allmän känsla – ett skitår. Faktum är att 2016 på många sätt var ett fantastiskt år. Aldrig förr har människor levt så långa och säkra liv, i så god hälsa och med så god utbildning. Nästan hundra miljoner människor lyftes ur extrem fattigdom under 2016. Det och många andra perspektiv på världens utveckling lyfter Johan Norberg upp i sin kommande bok Framsteg som släpps 20 mars.

En till av världens smartaste svenskar

I mars är vi dessutom mycket glada att få ge ut Peak av K Anders Ericsson. När tidskriften ICON presenterade ”världens smartaste svenskar” presenterade de tre personer och en var just Ericsson, sedan trettio år verksam i USA (en annan var vår vän Max Tegmark).

K Anders Ericsson är världsledande forskare bakom hur man blir expert, oavsett område, och det var hans forskning som Malcolm Gladwell stödde sig på då han myntade tiotusentimmarsregeln (se boken Outliers).

Professor Ericsson (eller ”Anders” som vi kommer säga) gästar Sverige i slutet av mars; se honom i Stockholm 23 mars i regi av Medborgarskolan (biljetter här).

Linda Liukas ger därefter ut sin uppföljare Hej Ruby och datorns hemliga port, och vi är stolta att sedan få ge ut vår gamla favorit Alain de Botton, som har skrivit ”essäromanen” Kärlekens väg (en av 2016 års bästa böcker enligt vår favoritblogg Brainpickings).

Våren har många höjdpunkter.

Mer i vår:

  • Johan Frostegård med både ny pocket (Nästan allt om människan) och ny bok (Evolutionen och jag).
  • Neil Degrasse Tyson, eller astrofysikens Beyoncé som Andrev Walden kallade honom i Aftonbladet, får för första gången ett svenskt förlag när vi ger ut hans briljanta ”En kort guide till astrofysik”, en perfekt första bok för alla som är nyfikna på rymden.
  • Ryan Avent skriver i Stabilitetsillusionen en lysande genomgång av vad som händer med arbete och pengar då automatiseringen tar fart.
  • LRF-ordföranden Helena Jonsson i samarbete med Anna Lundell som skrivit Sverige ser inte ut som du tror.

2016 hade vi äran att ta emot den syriska poeten Adonis till Bokmässan i Göteborg. Han var den person som hade lägst odds för att tilldelas Nobelpriset, och vi hade för första gången såväl radio som teve utanför vårt förlagskontor när priset annonserades. (Vi vet alla vem som fick priset.)

En annan kandidat är Ngugi wa Thiongo, vars Secure the base (svensk titel inte bestämd) vi ger ut lagom till årets Bokmässa, och som kommer på besök till Göteborg.

Dessutom i år – håll utkik efter böcker av David Bodanis (Einsteins största misstag), Emma Frans, Hope Jahren (Lab Girl), Nicklas Lundblad, Keith Payne (Broken ladder), Joanna Rose, Emma Stenström, och Ed Yong (I contain multitudes).

Mycket spännande i Gamla stans bokhandel

Mycket mer kommer hända. Vi kommer arrangera spännande samtal och händelser i Gamla stans bokhandel, och håller öppet bara för att guida till ännu fler bra böcker. Så hjärtligt välkommen. (Håll utkik på Gamla stans bokhandel Facebook-sida för vad som händer och öppettider, liksom anmäl dig till bokhandelns nyhetsbrev.)

För visst är det så:
Det finns inget så prisvärt som en bok.