Vad är Kaosologi?

Kaosologi handlar om hur små saker kan få stora följder. Allt går att förklara och allt hänger ihop, bara vi vågar fråga varför, vrider på perspektiven och ser logiken i kaoset.

Kaosologi är också en bok. Kaosologi är dessutom en föreställning.

Förklaringen högst upp är författad av Micael Dahlen. Det är han som är personen bakom både boken och föreställningen — och vi på Volante är stolta över att få jobba med honom i båda fallen.

Min mest personliga och meningsfulla bok hittills, om det som är viktigt, på riktigt

Idag kan vi presentera boken Kaosologisom kommer släppas i oktober, men som redan nu går att förbeställas (Adlibris, Bokus). Boken består av en unik blandning av forskning och egna erfarenheter, och tar sats med hjälp av tio nyord som vi vågar påstå kommer bli en del av den allmänna vokabulären i Sverige snart — med ord som avmåstefiera, livssuddet och vankraft.

Boken anknyter till hur Micael Dahlen förändrade 40 vanor under ett år (se till exempel intervjuer i UNT och SvD), men tar ett mycket större grepp om hur man kan påverka sitt liv. Micael har själv sagt att detta är hans mest personliga och meningsfulla bok hittills, om det som är viktigt, på riktigt.

kaosologi--boken

Boken släpps i handeln samtidigt som föreställningen Kaosologi har premiär, 5 oktober, och efter denna utsålda föreställning i Stockholm har en rad datum lagts till, senast sex nya städer i vår. Läs mer på Micael Dahlens sajt. Volante är med och arrangerar ihop med Micael Dahlen med hjälp av Mameluck som producerar.

Är innehållet i boken och föreställningen detsamma?

Är innehållet i boken och föreställningen detsamma? Nej. Boken är så långt bort man kan tänka sig från en utskrift av föreställningsmanuset. Föreställningen är inte heller en uppläsning av boken.

Både bygger på Micaels tankar om ”kaosologi” förstås: om att det är det lilla som händer hela tiden — omkring dig och inuti dig — som faktiskt är livet. Såväl boken som föreställningen fördjupar olika tankar och resonemang, men hela tiden med variationer. Boken är uppbyggd kring de tio nyorden, till skillnad från föreställningen, och erbjuder lite fler direkta tips och råd. Båda är roliga, men kanske du skrattar mer under föreställningen, som verkligen tar dig med på en berg-och-dal-bana.

Vi tycker förstås att du ska satsa på båda två.